DISCOUNT I LUFTEN

LO-formand om Ryanair på Fyn: Hold da helt op

Ryanair har kig på lufthavnene i Odense. Men de fynske kommuner - hvoraf to ejer lufthavnen - har et stærkt værn mod social dumping. LO’s lokalformand vil nu tage kontakt til borgmestrene.
Topchefen for Ryanair Michael O'Leary kan godt lidt at underholde. Nu forhandler Ryanair - ifølge Fyens Stiftstidende - med lufthavnen i Odense. LO's lokalformand på Fyn Helle Nielsen mener dog ikke, selskabet kan få fodfæste på øen.
Topchefen for Ryanair Michael O'Leary kan godt lidt at underholde. Nu forhandler Ryanair - ifølge Fyens Stiftstidende - med lufthavnen i Odense. LO's lokalformand på Fyn Helle Nielsen mener dog ikke, selskabet kan få fodfæste på øen. Henning Bagger / Scanpix arkiv

Formanden for LO på Fyn Helle Nielsen blev ringet op af en journalist fra Fyens Stiftstidende.

Hun skulle forholde sig til, at det irske lavprisselskab Ryanair er blevet lun på Fyn og forhandler med direktøren af HCA Airport i Odense om en fremtidig aftale.

-Jeg tænkte hold da helt op. Det havde jeg ikke lige tænkt skulle komme. Men hvis de har i sinde at komme til Odense, er vi selvfølgelig klar i fagbevægelsen på Fyn med blokade, hvis det kommer dertil, og hvis vi får medhold i Arbejdsretten selvfølgelig, siger Helle Nielsen.

LÆS OGSÅ: Ryanair har nu også kurs mod Fyn

Betal 200 euro hvis du siger op

Med det sidste henviser lokalformanden til, at LO har bedt Arbejdsretten afgøre, hvorvidt en konflikt mod selskabet er lovlig.

Ryanair flyver i forvejen fra Billund lufthavn og vil åbne tre ruter i København til marts.

Det irske selskab er kendt for at betale lønninger ned til 10.000 kroner om måneden. Der er hverken feriepenge, pension eller barsel og vælger man at sige op inden for det første år, ja så kræver Ryanair - ifølge LO - et gebyr på 200 euro.

LÆS OGSÅ: Ryanair-ansat: 10.000 kr om måneden og ingen ferie

Arbejdsvilkårene har fået fagbevægelsen til at hive fanerne frem og varsle blokade i København, når Ryanair skal i luften den 18. marts.

Skulder ved skulder

Det er Odense og Nordfyns Kommune, der ejer HCA Airport og borgmestrene på Fyn har stort fokus på social dumping. I sommer gav samtlige kommuner hinanden håndslag på, at øen skal være lukket land for offentlig finaniseret løndumping.

Derfor er Helle Nielsen overbevist om, at der vil være stor opbakning til at holde Ryanair væk fra øen.

- Det har jeg en forventning og en forhåbning om. På Fyn har samtlige kommuner indført sociale klausuler, og vi står meget stærkt, når vi taler social dumping, siger lokalformanden, der vil tage kontakt til de fynske borgmestre.

LÆS OGSÅ: Efter historisk møde: Ingen udsigt til overenskomst

Ifølge HCA Airports direktør Christian Berg forhandler lufthavnen i alt med seks forskellige selskaber om en fremtidig aftale. Ryanair er et af dem.

Til Fyens Stiftstidende siger han, at han ikke vil dømme det irske lavprisselskab.

“Det er ikke min opgave at blackliste selskaber eller dele dem op i, hvem man må lege med og ikke må lege med,” siger lufthavnsdirektøren.

LÆS OGSÅ: Provo-konger: Ryanair gør som Simon Spies

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.