Ledige skal betale prisen for nyt system: Udsigt til dage uden dagpenge

Nye oplysninger tyder på, at en lavere dagpengesats for nyuddannede og dage uden dagpenge til alle ledige kan blive hovedfinansieringselementerne i et nyt dagpengesystem.
En del af prisen for et nyt dagpengesystem kan blive, at ledige skal have dage uden ret til dagpenge.
En del af prisen for et nyt dagpengesystem kan blive, at ledige skal have dage uden ret til dagpenge. Foto: Scanpix

Selve dagpengesatsen er fredet, men ledige står til at skulle acceptere enkelte dage uden ret til dagpenge.

Det kan meget vel være en del af prisen for et nyt dagpengesystem med mere fleksible regler for at genoptjene ret til dagpenge og udskyde fristen for, hvornår ledige ryger ud af dagpengesystemet. Det erfarer Finans.dk fra en række centrale kilder.

Samtidig har nyuddannede udsigt til at få en lavere dagpengesats. Den såkaldte dimittendsats er i dag på 82 procent af den egentlige dagpengesats, men Dagpengekommissionen diskuterer, om dimittendsatsen skal sættes ned med 3, 4 eller 5 procentpoint. Til gengæld ser tidligere overvejelser om at give nyuddannede karens ud til at være opgivet. I stedet skal alle ledige have dage uden dagpenge, men det diskuteres stadig, om det skal være en karensdag hver tredje, fjerde eller femte måned, ligesom det heller ikke er fastlagt, om der skal være flere karensdage ad gangen.

Det vil ifølge Finans' kilder være hovedfinansieringselementerne, når Dagpengekommissionen afleverer sine anbefalinger den 19. oktober.

Den samlede regning for den dagpengemodel, som kommissionen arbejder med, vil ifølge Finans' oplysninger være i omegnen af 1,2 mia. kr. Der er dog udsigt til, at det er en splittet kommission, der afleverer sine anbefalinger. LO-formand Harald Børsting og FTF-formand Bente Sorgenfrey, der begge er en del af kommissionen, har ikke dækning i baglandet for en anbefaling, der ikke koster flere penge. Det er ellers det, kommissionen har fået stillet i opgave. De øvrige medlemmer af dagpengekommissionen som tæller en række økonomiprofessorer, Dansk Arbejdsgiverforening og kommunernes organisation, KL, skulle til gengæld være opsatte på at leve op til kommissoriet og levere fuldt finansierede anbefalinger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.