Administration 

Politikerne får travlt: Nyt dagpengesystem skal forhandles på plads inden jul

Dagpengekommissionen spiller ud  i oktober, og så begynder turboforhandlinger, inden et nyt dagpengesystem er færdigt inden nytår. Sådan lyder planen fra både beskæftigelsesminister Jørn Neergaard og LO-formand Harald Børsting.  (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Både beskæftigelsesministeren og LO-formanden tror på, at der inden nytår er forhandlet et bredt forlig om dagpenge på plads i Folketinget. Socialdemokraterne er klar til overarbejde i efteråret for at nå en løsning. A-kassechef Verner Sand Kirk håber, at reformen gennemføres i flere faser for hurtigst muligt at komme ledige til undsætning.

Om tre måneder kender vi fremtidens dagpengesystem. Forhandlingerne om et nyt dagpengesystem vil få topprioritet i regeringen i efteråret, og håbet hos beskæftigelsesministeren er, at han inden juleferien har forhandlet en ny aftale på plads med et flertal i Folketinget.

- Ambitionen er at lande en politisk aftale om et nyt dagpengesystem inden nytår, sagde beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på en LO-konference i Aalborg i sidste uge.

LO forventer turbo-forhandlinger

Også LO-formand Harald Børsting forventer, at politikerne på Christiansborg sætter turbo på forhandlingerne om et nyt dagpengesystem, så snart Dagpengekommissionen fremlægger sine anbefalinger mandag 19. oktober.

- Jeg forventer, at vi har et nyt dagpengesystem forhandlet på plads formentlig inden nytår. Derefter vil der være en del lovgivningsarbejde og implementering ude i  a-kasserne og jobcentre i løbet af 2016, så systemet kan træde i kraft ved årsskiftet 2017, siger Harald Børsting.

S vil ikke trække tingene ud

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen er godt klar over, at han kommer på overarbejde de næste måneder.

- Hele mit efterår vil komme til at gå med dagpenge. Vi går ikke af vejen for at arbejde hurtigt, og det bliver ikke os, der kommer til at trække tingene ud, siger Leif Lahn Jensen.

Samtidig understreger han, at politikerne denne gang skal gøre et ordentligt stykke arbejde, i stedet for, som Venstre og Dansk Folkeparti gjorde i 2010, at gennemføre en uigennemtænkt dagpengereform i nattens mulm og mørke.

- Vi håber på, at regeringen inviterer os til reelle forhandlinger, så vi kan finde en bred og holdbar løsning på dagpengeområdet. Det er vigtigt for mange mennesker at få skabt tryghed om dagpengene, og derfor går vi konstruktivt til det i håb om, at vi får et dagpengesystem, der ikke skal laves om igen efter næste valg, fastslår Leif Lahn Jensen.

Regering hurtigt klar med udspil

LO-formand Harald Børsting sidder i Dagpengekommissionen og har dermed indgående kendskab til arbejdet med at komme med anbefalinger til et nyt dagpengesystem, der skal afløse det nuværende udskældte system, hvor mere end 60.000 arbejdsløse er faldet ud af systemet, fordi man kun kan få dagpenge i to år og skal have arbejde i 52 uger for at genoptjene retten til dagpenge.

Dagpengekommissionen afleverer ikke noget fikst og færdigt forslag til et nyt dagpengesystem men en række beregninger og forslag til, hvordan et system kan se ud. Så er det op til politikerne at følge trop.

Og når dagpengekommissionen har spillet ud i oktober, vil samtlige arbejdsmarkedspolitikere på Borgen nærlæse anbefalingerne. Ifølge kilder vil der kun gå ganske kort tid - måske en uge - efter kommissionens udspil, før regeringen præsenterer sit bud på en dagpengeløsning.

Anden halvleg fløjtes af inden året er omme

Derefter går de politiske forhandlinger i gang, og dagpengespørgsmålet vil komme øverst på dagsordenen, fordi alle politiske partier og ikke mindst regeringen har en interesse i at få et dagpengeforlig landet så hurtigt som muligt.

- Der er to halvlege i det her dagpengespil. Første halvleg slutter, når Dagpengekommissionen fremlægger sit arbejde 19. oktober. Så begynder anden halvleg. Og jeg tror på, at kampen for et nyt dagpengesystem bliver fløjtet af, inden året er omme, siger Harald Børsting.

Han pointerer, at Venstre-regeringen lægger op til trepartsforhandlinger med arbejdsgivere og lønmodtagere om blandt andet uddannelse og mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden.

Trepartsforhandlinger i næste omgang

- Regeringen har hele tiden sagt, at trepartsforhandlingerne først begynder, når vi har slået søm i en aftale om fremtidens dagpengesystem. Og der er så store udfordringer på arbejdsmarkedet, der trænger sig på og som regeringen gerne vil tale med os om, at jeg er sikker på, at Lars Løkke vil anstrenge sig for hurtigt at få løst dagpengeproblemerne for at kunne komme videre med andre opgaver, siger han.

Harald Børsting vil ikke løfte sløret for indholdet i dagpengekommissionens anbefalinger.

- Men vi skal have et dagpengesystem, hvor færre opbruger dagpengeretten, og flere får en længere chance for at finde et job. Det skal være et system, der skaber tryghed, og som holder langt ud i fremtiden. Jeg tror på, at vi får nogle mere fleksible genoptjeningsregler og andre småforbedringer, siger han.

Ingen får alle ønsker opfyldt

Blandt andet mener han, at kortere jobs i fremtidens system skal være mere attraktive, så man bedre kan få adgang til dagpenge imellem forskellige vikaransættelser eller deltidsjob.

- Men vi skal være realistiske, og jeg er nødt til at sige, at ingen, heller ikke i fagbevægelsen, får alle deres ønsker opfyldt til, hvordan et nyt dagpengesystem skal se ud, siger han og advarer om, at man farer i totterne på hinanden, når Kommissionen spiller ud.

Harald Børsting stopper som LO-formand i slutningen af oktober, og derfor bliver det hans afløser på posten, der kommer til at bakse med både et nyt dagpengesystem og trepartsforhandlinger.

Klap lige hesten

Direktør i A-Kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, betegner det som en god nyhed, at politikerne har til hensigt at strikke et dagpengeforlig sammen inden jul.

- Jo før, jo bedre, hvis det betyder, at vi får løst det kæmpe problem med de mange tusinde arbejdsløse, der falder ud af systemet. Men jeg vil advare mod, at man forhaster sig. Der er altså klogt at klappe hesten og tænke sig ordentligt om, siger Verner Sand Kirk.

Alene i år vil 14.000 ledige ifølge Verner Sand Kirk miste deres dagpenge, og snart vil tusindvis begynde at falde ud af de midlertidige ydelser, der har lappet på det udskældte dagpengesystem. Derfor opfordrer han til, at politikerne tænker den nye reform gennemført i flere tempi.

Implementer reformen i flere faser

- Der er fortsat uhyggeligt mange arbejdsløse, der mister deres dagpenge, og det er der jo ingen grund til, hvis man har forhandlet et forlig på plads inden nytår. Så kan man implementere reformen i flere faser, sådan at man undgår, at folk mister deres dagpenge, siger han.

Alt hvad der knytter sig til teknik og nye IT-systemer kan man ifølge A-kasseschefen implementere fra 2017.

Men det kan arbejdsløse, der er på vej ud over dagpengekanten. ikke bruge til noget, siger Verner Sand Kirk.

- Jeg kan ikke se nogen rimelighed i at skulle vente med, at regelændringerne træder i kraft i mere end et år. Der er ingen, der siger, at alle elementer i sådan en dagpengereform skal gennemføres på samme tid. Det ene handler om, at der skal falde færre ud. Det andet om at hvis man administrerer på en anden måde, og hvis det tager tid at implementere med nye administrative systemer, så må det komme senere, siger han.

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner