Lægernes formand: Kommuner presser mennesker, der i forvejen er pressede

Kommunerne bruger rigtig mange ressourcer på at finde ud af, hvor meget socialt udsatte borgere kan. Og det presser mennesker, der i forvejen er pressede, mener Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation.
Det hjælper ret sjældent på borgernes selvtillid, når man af kommunen  får at vide, at 'du ligger langt efter det forventede', mener læge-formanden Christian Freitag.
Det hjælper ret sjældent på borgernes selvtillid, når man af kommunen  får at vide, at 'du ligger langt efter det forventede', mener læge-formanden Christian Freitag. Modelfoto: Scanpix/Arkiv

Socialt udsatte bliver mere eksponeret i vores konkurrence-samfund, hvor kommuner presser mennesker, der i forvejen er pressede, mener formand for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag. 

Han og hans kollegaer møder dagligt mentalt pressede mennesker ude i lægeklinikkerne, og en ny undersøgelse lavet af Psykiatrifonden viser, at 11 procent af den voksne danske befolkning har en 'lav livstilfredshed,' skriver Politiken

Rigtig mange har det skidt

Og resultatet af undersøgelsen bekymrer Christian Freitag:

- Om vi kalder det stress, depression eller livskrise – eller mange af de andre navne, vi kan sætte på – er i denne sammenhæng mindre vigtigt. Men rigtig mange har det skidt psykisk. De der tal burde få os til at stoppe op og som enkeltindivider, som sundhedsvæsen og som samfund, få os til at tænke os om, siger han til Politiken. 

Undersøgelsen viser blandt andet også, at hele fire procent inden for de seneste to uger en stor del af tiden har følt, at livet ikke er værd at leve.

Og ni procent har været ’en hel del' eller 'særdeles meget’ plaget af nervøsitet eller indre uro den seneste uge, skriver Politiken. 

To grupper

Ifølge Christian Freitag kan man inddele de mentalt pressede i to grupper.

Den ene gruppe er de socialt udsatte, der fra opvæksten har haltet bagefter på grund af psykiske eller fysiske problemer.

- Jeg kan ikke sige om denne gruppe er blevet større, men det er helt tydeligt, at den er mere eksponeret i det konkurrencesamfund, som de er en del af, siger Christian Freitag til Politiken. 

Han mener, at kommunerne bruger mange ressourcer på at finde ud af, hvad disse mennesker kan, og at det presser dem yderligere. Derudover rammer det typisk selvtilliden at få at vide, hvor lidt man egentligt kan. 

Krop og hjerne siger fra 

Den anden gruppe af mentalt pressede er, ifølge Christian Freitag, ressourcestærke og ofte veluddannede danskere, der bukker under for egne og andres forventninger til dem. De går fra nærmest at være "overproduktive" til at bukke helt under, fordi kroppen og hjernen simpelthen ikke kan præstere mere, forklarer lægeformanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.