Krigserklæring? Dagpenge-ballade kan ramme S

De Radikale siger nu, at de vil have mindst ét borgerligt parti med i en aftale om en ny dagpengereform efter valget.
Der skal være opbakning fra mindst ét borgerligt parti, når en ny dagpengereform skal skrues sammen. Det siger Morten Østergaard (R) i dag og sender ifølge Venstre dermed "en krigserklæring" mod Socialdemokraterne.
Der skal være opbakning fra mindst ét borgerligt parti, når en ny dagpengereform skal skrues sammen. Det siger Morten Østergaard (R) i dag og sender ifølge Venstre dermed "en krigserklæring" mod Socialdemokraterne. Scanpix: Liselotte Sabroe

Den radikale leder Morten Østergaard siger i dag til Jyllands-Posten, at mindst et borgerligt parti skal nikke ja til en aftale om en ny dagpengereform efter valget.

-Det sidste Danmark har brug for, er en smal dagpengereform og et fortsat slagsmål i årevis. Vi skal have en bred aftale om dagpengereformen, siger Morten Østergaard til avisen.

På Socialdemokraternes kongres tidligere i år lovede statsministeren, at der kommer til at ske ændringer af dagpengereformen, som højst sandsynligt bliver et stort tema i den kommende valgkamp.

Hårdere tone

Men om der skal ske en opblødning eller stramning er uklart. Thornings mål er, at færre skal falde ud af dagpengesystemet, og venstrefløjen ønsker en lempelse af reglerne.

På den anden side har beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) for nylig slået en hårdere tone an:

-Vi skal ikke i bare ét sekund være blødsødne over for de personer, der ikke kan finde ud af at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, sagde han i et interview med erlingske Tidende.

LÆS OGSÅ: Beskæftigelsesministeren: Ikke ét sekunds blødsødenhed.

Udtalelsen kom i kølvandet på en debat om rådighedsreglerne, der blussede op efter DR-programmet ‘Den dag de fremmede forsvandt,’ hvor flere ledige danskere sagde nej til tilbudte job.

Krigserklæring

Leif Lahn, beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne siger til Jyllands-Posten, at han er enig med Østergaard i, at det er bedst med en bred aftale, mens Venstres politiske ordfører Inger Støjberg undrer sig over “krigserklæringen mod Socialdemokraterne,” som hun kalder den radikale leders udmelding:

-Socialdemokraternes mål har hidtil ikke været at øge beskæftigelsen. Det mål er jeg enig med Morten Østergaard i. Og for os er den gamle reform ikke hugget i granit. Kan der laves forbedringer inden for den samme økonomiske ramme, så medvirker vi gerne til det, siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Bjarne Corydon slog i fredags fast, at regeringen vil afvente erfaringerne fra beskæftigelsesreformen og dagpengekommissionens anbefalinger, før den tager stilling til ændringer af dagpengereglerne.

LÆS OGSÅ: Corydon om rådighedsregler: Ingen planer om at stramme

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.