Klejne-protest fortsætter: I ringede jo aldrig, Tivoli!

For anden weekend i træk blev der lørdag delt klejner ud foran Tivoli i protest mod, at ansatte ikke får tillæg juleaftensdag. Fagforeningen HK undrer sig over, at Tivoli ikke har givet lyd fra sig.
Tivoli-gæster og forbipasserende får klejner som led i en protest-happening. HK protesterer mod, at ansatte i Tivoli ikke får genetillæg den 24. og 31. december. Tivoli har ikke taget kontakt til fagforeningen, selvom de siger, at de gerne vil forhandle.
Tivoli-gæster og forbipasserende får klejner som led i en protest-happening. HK protesterer mod, at ansatte i Tivoli ikke får genetillæg den 24. og 31. december. Tivoli har ikke taget kontakt til fagforeningen, selvom de siger, at de gerne vil forhandle. HK

Normalt forbinder man klejner med hygge og julestemning.

Men da der lørdag eftermiddag for anden weekend i træk blev delt klejner ud foran Tivoli i København, var det faktisk et tegn på, at julefreden langt fra havde sænket sig.

De søde, snoede kager blev nemlig ligesom sidste lørdag delt ud i protest mod, at Tivolis ansatte i år skal arbejde juleaftensdag og nytårsaften uden at få tillæg.

Som Avisen.dk skrev for en uge siden vil fagforeningen fortsætte klejneprotesten hver lørdag, indtil Tivoli igen vil forhandle. Og siden sidste uge har der slet ikke været dialog mellem HK og forlystelsesparken.

- Vi har intet hørt. De har slet ikke kontaktet os, selvom de i medierne sagde, at de var åbne over for at forhandle, og det undrer os, siger René Knudsen, der er formand for HK Service i hovedstaden, til Avisen.dk.

Han var blandt den gruppe på 15 fagforeningsfolk, der delte protest-klejner ud til Tivoligæster og forbipasserende.

- Det virker som om de håber på at kunne tie historien ihjel ved at sige i TV, at de gerne vil forhandle, når de så ikke kontakter os, fortsætter han.

Tivoli: Ring selv til os

Fagforeningen har blandt andet gjort opmærksom på, at de venter på et opkald fra Tivoli, på et billede, der har kørt rundt på det sociale medie Facebook i løbet af ugen.

Tivoli mener på den anden side, at det er op til HK at tage det første skridt.

- Jeg synes, de skal kontakte os på mandag og ikke gennem Facebook. Hvis de ringer eller skriver en mail, og de er parate til også at flytte sig, kan vi tage forhandlingerne op igen, siger Torben Plank, der er pressechef for Tivoli.

Han gentager, at arbejdsgiveren gerne vil forhandle, men at begge parter skal være villige til at flytte sig.

I Zoologisk Have er klejner ikke nødvendige

Uenigheden bunder i, at Tivolis ansatte ikke tidligere skulle arbejde den 24. og 31. december. Derfor var det ikke aktuelt at forhandle en aftale om genetillæg på de dage, da den sidste overenskomst blev forhandlet, siger HK.

Det betyder, at Tivoli ifølge overenskomsten sagtens kan sende medarbejdere på arbejde juleaften og nytårsaften uden genetillæg, mens for eksempel ansatte i Zoologisk Have får tillæg for at møde ind jul og nytår.

Det har resulteret i, at HK og Tivoli flere gange har forsøgt at blive enige om en aftale siden marts, hvor Tivoli annoncerede, at de fra nu af holder juleåbent. Men indtil videre er det ikke lykkes, og nu venter begge parter på, at den anden tager det første skridt.

- Vi er klar til en åben og positiv dialog med fagforeningerne om det her, men i enhver forhandling skal der være bevægelse hos alle parter og har HK noget nyt udover hvad det blev afgjort i forligsinstitutionen så kan de kontakte os, siger Torben Plan, der er pressechef i Tivoli.

- Vi overholder alle de overenskomster, der er indgået. Vi ser det ikke som noget naturligt, at man skal have tillæg for at arbejde juleaftensdag, fortsætter han.

Ingen tillæg? Så får I en julegave!

Det er flere dog uenige med ham i. I løbet af ugen har den socialdemokratiske profil Mattias Tesfaye for eksempel meldt ud, at han godt kan forstå, at Tivolis ansatte er trætte af at skulle arbejde uden ekstra betaling juleaftensdag.

De Tivoligæster og forbipasserende, som klejnedemonstranterne har budt på en snak og en klejne, har også vist forståelse for problemet, siger René Knudsen fra HK.

- Folk har reageret overvældende positivt, og klejnerne forsvandt hurtigt, siger han.

Han håber fortsat på, at de to parter bliver enige før juleaften. Men hvis det ikke sker, vil fagforeningen samle ind til ekstra julegaver til de ansatte, der skal tilbringe juleaftensdag med at passe forlystelser og boder i Tivoli uden ekstrabetaling i stedet for at være sammen med familien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.