Joachim B. afviser kritik: Jeg sparker ikke til de ledige

Socialchef Ole Pass skyder helt ved siden af, når han anklager Liberal Alliance for at føre an i en mistænkeliggørelse af ledige, mener Joachim B. Olsen.
Joachim B. Olsen raser over, at Ole Pass gør ham til en slags poster-boy for at se ned på ledige. Jeg sparker ikke til de ledige, siger politikeren fra Liberal Alliance. 
Joachim B. Olsen raser over, at Ole Pass gør ham til en slags poster-boy for at se ned på ledige. Jeg sparker ikke til de ledige, siger politikeren fra Liberal Alliance.  Foto: Mathias Bojesen, Scanpix.

Den fremtrædende folketingsmedlem for Liberal Alliance Joachim B. Olsen er vred over, at socialchef Ole Pass langer ud efter ham og andre Christiansborgpolitikere.

Ole Pass mener, at folketingspolitikere som Joachim B. Olsen har gjort det stuerent at mistænke ledige for at være dovne og spekulere i at malke det offentlige ydelsessystem.  

- Det er helt urimeligt. Ole Pass skyder helt ved siden af, når han siger, at jeg har nogle frygtelige holdninger og ser ned på ledige, siger Joachim B. Olsen.

Vil ikke være poster-boy 

Han mener, at den magtfulde socialchef gør ham til en reklamesøjle for forkerte synspunkter.

- Jeg bliver gjort til sådan en 'poster-boy' for at se ned på ledige uden, at han kommer med andre eksempler end Dovne Robert. Og hele det politiske spektrum, inklusive Enhedslisten og fagbevægelsen, lagde afstand til den sag, siger han.

Socialchef Ole Pass fastslår i et interview med Ugebrevet A4, at arbejdsløse gerne vil arbejde, hvis de overhovedet kan. Derfor beklager han, at folketingsmedlemmer som for eksempel Joachim B. Olsen taler om de ledige som dovne, fordi den opfattelse spreder sig i befolkningen.

Men det er forkert, at Joachim B. Olsen anser arbejdsløse for at være dovne, pointerer politikeren selv. 

- Der er ikke noget galt med at være ledig. Det er ikke noget, man skal være flov over. Der kan være lavkonjunktur, hvor arbejdsløsheden stiger, og så skal man selvfølgelig ikke bebrejde den enkelte, fastslår han.

Folk hænger fast i høje ydelser  

Men det ændrer ifølge Joachim B. Olsen ikke på, at vi i Danmark har skruet vores overførselssystem og skattesystem sådan sammen, at for mange hænger fast i systemet. Og det er et tabu, som han gerne diskuterer. Også selvom han selv oplever at få skudt forkerte motiver i skoene.

- Højere ydelser betyder højere ledighed. Men det er ikke det samme som, at jeg siger, at der er noget galt med mennesker, og at de er dovne, siger han og kalder det sund fornuft at sænke overførselsindkomsterne, hvis man vil have folk i arbejde. 

- Men jeg sparker ikke på nogen. Jeg mener bare, at vi skal indrette systemet, så der er balance mellem sikkerhedsnet og beskæftigelsespolitik, så det kan betale sig at arbejde, fastslår han.

Afgifter på tobak hjælper 

Socialchef Ole Pass betegner det som en trist udvikling, at politikerne har travlt med at skære i de sociale ydelser. Det er Joachim B. Olsen lodret uenig i.

- Jeg synes, at det er fornuftigt at sænke ydelserne, for det betyder noget for beskæftigelsen. Det er da underligt, at fok gerne vil putte afgifter på alkohol og cigaretter, fordi folk reagerer på det og køber mindre af det, når det bliver dyrere. Men de mennesker, der går ind for afgifter, tror ikke på, at regulering af overførselsindkomster har effekt, siger han. 

Joachim B. Olsen pointerer, at hvis man bruger afgifter til at regulerer dårlige vaner, kan man også bruge lavere ydelser til at motivere folk til at finde arbejde. Hvis ydelserne bliver lavere, vil der ifølge Liberal Alliance være færre på overførselsindkomst.

Socialt udsatte behandles dårligt  

Men Joachim B. Olsen giver delvist Ole Pass ret i, at Christiansborg mangler respekt for det sociale arbejde.

- På mange måder behandler vi de mest socialt udsatte i Danmark rigtig dårligt. Velfærdsstaten skaber også nogle sociale problemer, den ellers er sat i verden for at løse, og i dag bliver nogle mennesker marginaliseret, fordi systemet er indrettet forkert, siger han.

Og det er igen de høje ydelser, der står for skud. For bureaukrati og regeltyranni hænger ifølge Joachim B. Olsen sammen med de høje ydelser.

- Og bureaukratiet spænder ben for, at socialrådgiverne kan bruge mere tid på at hjælpe folk. Men når ydelserne er så høje, følger bureaukratiet med for at få omkostningerne under kontrol, fastslår han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.