Socialchef siger stop: Kontrolhysteri i jobcentre har taget overhånd

Christiansborg-politikere mangler respekt for det sociale arbejde, mener Ole Pass. Den socialpolitiske veteran mener, at de ansatte på jobcentrene er blevet virkelig skidt behandlet.
Politikerne på Christiansborg forklarer stort set alle problemer på arbejdsmarkedsområdet med, hvor godt eller skidt jobcentrene fungerer. Giv jobcentrene arbejdsro og vis de ansatte tillid, siger Ole Pass. 
Politikerne på Christiansborg forklarer stort set alle problemer på arbejdsmarkedsområdet med, hvor godt eller skidt jobcentrene fungerer. Giv jobcentrene arbejdsro og vis de ansatte tillid, siger Ole Pass.  Foto: Privat.

Det sker alt for tit, at folketingsmedlemmer hælder en skidtspand i hovedet på socialrådgivere og andre sagsbehandlere i landets jobcentre.

Sådan lyder kritikken fra socialchef i Rødovre kommune, Ole Pass. 

- Der mangler forståelse for virkeligheden i det sociale arbejde. Der mangler noget respekt fra Christiansborg, siger han.

Og kritikken kommer ikke fra Hr. Hvem-som-helst. Ole Pass har været socialchef i Rødovre i mere end 25 år og har i en årrække også været formand for Foreningen af Socialchefer.

Han mener, at folketingspolitikere fra stort set alle partier har meget nemt ved at skyde løs på lokalpolitikere og gøre dem og deres embedsfolk i kommunerne til syndere, selvom det er lovgivningen, den er gal med.

Skyder ved siden af

- Man forklarer stort set alle problemer på arbejdsmarkedsområdet med, hvor godt eller skidt jobcentrene fungerer. Det, mener jeg, er at skyde ved siden af, fastslår han. 

Landspolitikerne mangler en grundlæggende forståelse af jobcentrenes rolle og begrænsninger, mener Ole Pass.

- Vi kan kvalificere folk til job, som er der, men vi kan ikke skabe job, der ikke er der. Job skabes ikke i jobcentre - de skabes ude i samfundet. Og når det store problem gennem mange år på arbejdsmarkedet har været, at der ikke er de nødvendige job, nytter det ikke, at man begynder at regulere sikkerhedsnettet i stedet for årsagerne til, at folk falder ned og skal gribes i sikkerhedsnettet, siger socialchefernes tidligere formand.

Han oplever en tendens til, at Christiansborg-politikere har for travlt med benchmarking og regneark. Det udbredte kontrolhysteri betyder ifølge Ole Pass, at offentligt ansatte ofte bruger mere tid på at dokumentere deres arbejde end at gøre det, som de er uddannet til.  

Og det sker, fordi Christiansborg-politikerne forsøger at skubbe ansvaret fra sig.

- Når virkeligheden viser sig, og folketingspolitikerne ser en rigtig arbejdsløs, som har kæmpet for at klare sig selv, men ikke kan, så skal man finde en årsag. Og når der ikke er noget galt med lovgivningen, må det være dem, der udøver den, der er noget galt med. Så må man kontrollere, dokumentere og justere. Det bliver sådan et spil om, hvem der bærer skylden, siger han.

Hækkeløb for de ansatte

Kravene til dokumentation i kommunerne har taget så meget overhånd og fået karakter af hækkeløb for de ansatte, at Ole Pass har måttet helt ud til de enkelte skriveborde for at holde modet oppe hos sine medarbejdere.

- Det er hårdt at være under pres på den måde, som de ansatte på jobcentrene er. De har valgt at gå ind i den her branche for at hjælpe borgerne. Så er det da problematisk at blive systematisk mistænkeliggjort. Jeg synes især, at folk på jobcentrene er blevet virkelig skidt behandlet. Her er der ansat folk på fuld tid for at finde fejl i det, der foregår. Det er belastende for en ansat, hvis man ikke kan se, at man bare er en brik i et større spil, siger han. 

Efterlyser arbejdsro og tillid

- Vi skal have mere arbejdsro, og der skal vises mere tillid. Der er sådan en nedladende tone i dag. Det er klart, at hvis borgerne hører de her ting, og møder op i socialforvaltningen med en forhåndsindstilling om, at vi bare er ude på at bedrage og snyde og plage dem til noget, som de ikke har lyst til eller tage deres børn og penge og laver ubehagelige fejkl, så går det galt, siger han. 

- Vi lever af tillid, fastslår Ole Pass og opfordrer til, at politikerne på Christiansborg bidrager til at genopbygge tilliden til socialforvaltningens fortropper.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.