Spansk hushjælp i Nordsjælland:

"Jeg stod på Strandvejen klokken to om natten og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre"

Velstillet familie vækkede hushjælp og bad hende forsvinde midt om natten. 'Jeg føler mig udnyttet', siger hushjælpen. Familien afviser kritikken.
- Klokken to om natten stod jeg så på Strandvejen og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg kunne ikke ringe til nogen og vidste ikke, hvor jeg skulle tage hen, fortæller Doriana Gómez de la Torre. Hun arbejdede indtil begyndelsen af september som husjælp for en velhavende familie. 
- Klokken to om natten stod jeg så på Strandvejen og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg kunne ikke ringe til nogen og vidste ikke, hvor jeg skulle tage hen, fortæller Doriana Gómez de la Torre. Hun arbejdede indtil begyndelsen af september som husjælp for en velhavende familie.  Privatfoto.

BERIGTIGELSE: Avisen.dk gør opmærksom på, at vi 27-09-2016 har bragt en berigtigelse i forbindelse med vores dækning af sagen. Læs den her. Se desuden boks med opdatering i artiklen.

Skuffelse. 

Det er den følelse, som spanske Doriana Gómez de la Torre står tilbage med. Hun er skuffet og føler sig udnyttet af det velstillede par Eva Persson og Bjarke Salomonsen, som bor på Strandvejen ved København. 

Eva Persson er advokat og har i denne uge vakt opsigt, da hun i Berlingske fortalte om, at hun er glad for sin karriere og kun holdt fri fra arbejde en uge, da hun fik sin søn. 

5. februar blev Doriana Gómez de la Torre ansat som hushjælp og babysitter for familien. 2. september sluttede ansættelsen meget brat midt om natten.

- Jeg er meget skuffet over familien. Jeg havde tillid til dem og regnede med dem. Men de udnyttede mig, siger hun. 

OPDATERING
Avisen.dk er efter offentliggørelsen af fem artikler i perioden 18. til 23. september 2016 om det tidligere ansættelsesforhold mellem Doriana Gómez de la Torre og advokat Eva Persson blevet kontaktet af Eva Perssons advokat.

Ifølge advokaten kan læserne få det fejlagtige indtryk, at Eva Persson har foretaget sig noget ulovligt ved at ansætte den spanske kvinde. Avisen.dk har ikke haft til hensigt at fremstille ansættelsesforholdet som værende ulovligt og beklager, hvis man har kunnet forstå artiklerne således. 

UDVID

Ifølge Avisen.dk's beregninger har hun som 23-årig arbejdet for familien til en timeløn på 72 kroner i timen. 

Undrede sig

Det begyndte ellers godt, da Doriana Gómez de la Torre kom til familien og villaen i Klampenborg ved København.

Før da havde hun studeret et halvt år i Sønderborg. Men nu skulle der tjenes nogle penge, så hun kunne få råd til at studere videre i Danmark.

Hun blev ansat til at arbejde 35 timer om ugen, hvor hun skulle passe parrets 1-årige søn nogle timer om dagen og lave lettere husarbejde. 

- Det gik meget godt de første måneder, fortæller hun.

- Men så begyndte jeg i løbet af sommeren at undre mig over, hvordan det hang sammen, at jeg ikke kunne få løn under ferie. Det førte til, at jeg tog kontakt til Au Pair Netværket, fortæller Doriana Gómez de la Torre.

I netværket undrede rådgiveren sig over hendes ansættelse og bad om at få hendes kontrakt at se. 

- Rådgiveren fandt med hjælp fra FOA ud af, at der var flere bemærkelses-værdige ting i min kontrakt. Da jeg fik det at vide, blev jeg meget skuffet og følte mig snydt, fortæller Doriana Gómez de la Torre.

Hun havde lyst til at rejse fra hjemmet på Strandvejen med det samme. Men netværkets rådgiver understregede over for hende, at hun skulle sige op face to face med familien. 

Opbrud midt om natten

1. september skrev Doriana Gómez de la Torre en mail til familien, som på det tidspunkt var kørt til Aalborg med sønnen.

I mailen, som Avisen.dk er i besiddelse af, forklarer hun, at hun vil stoppe sit arbejde hos familien. Hun skriver blandt andet, at hun føler sig snydt, og at hun har mistet tilliden til familien. 

- Jeg var meget skuffet og ked af det, fortæller Doriana Gómez de la Torre.

Hendes nu tidligere arbejdsgiver og advokat, Eva Persson, bekræfter, at de var i Aalborg den pågældende dag. 

- Vi blev meget overrasket, da vi læste Dorianas mail. Vi tænkte, at hun ville rejse med det samme og efterlade vores to hunde uden mad og drikke, fortæller Eva Persson.

Videre siger hun:

- Klokken 22 om aftenen måtte vi pakke vores sovende søn ned i bilen og køre hjem til Klampenborg. På vejen ringede vi til vagtfirmaet og bad dem tjekke, om vores hunde havde det godt, da vi var bekymrede for, hvad Doriana kunne finde på.

- Vagten meddelte, at Doriana stadig var i huset, hvilket overraskede os, efter den meget dramatiske email, hun havde sendt.

Familien kom hjem omkring klokken to om natten fredag 2. september. Herefter skete der ifølge Doriana Gómez de la Torre følgende:

- Til min overraskelse blev jeg vækket af Bjarke, som spurgte, om vi ikke kunne få en snak. Det fik vi så. Jeg prøvede at forklare mig, men de var meget vrede, fortæller Doriana Gómez de la Torre og fortsætter:

- Bjarke råbte ad mig og sagde, at jeg var 'dum' og 'skrub af fra mit hus'. Og både Bjarke og Eva grinte hånligt ad mig og spurgte: 'Hvem tror du, du kan få hjælp fra på det her tidspunkt af døgnet?'

Eva Persson har en anden udlægning:

- Doriana var meget vred, men hun forlod vores hjem uden større dramatik; hun havde jo forberedt det hele, siger Eva Persson.

Følte sig fortabt

Hushjælpen fortæller videre fra natten i begyndelsen af måneden:

- Det endte med, at de inddrog min mobil og bad mig forsvinde. De ringede efter en taxi til mig.

- Klokken to om natten stod jeg så på Strandvejen og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg kunne ikke ringe til nogen og vidste ikke, hvor jeg skulle tage hen. 

- Jeg bad chaufføren om at køre til Hovedbanegården, hvor jeg tænkte, at der kunne jeg være, indtil det blev lyst.  Men den venlige chauffør fortalte mig, at det kunne jeg ikke. Så jeg endte med at sove på et Wakeup-hotel i København.

Vil ikke være hushjælp igen

Fredag 2. september kontaktede hun Au Pair Netværket, og det sørgede for, at hun kunne sove på et herberg de næste par dage. 

Ovenpå sine oplevelser har hun ikke lyst til at blive hushjælp igen i Danmark.

- Jeg har haft en dårlig oplevelse med denne her familie og har ikke lyst til, at det gentager sig. Nu vil jeg se, om jeg kan komme i gang med at studere i Odense, hvor jeg nu bor sammen med min ven, fortæller Doriana Gómez de la Torre.

Eva Persson mener, at de strakte sig meget langt for at gøre deres nu forhenværende hushjælp glad.

- Vi har i alle sammenhænge forsøgt at hjælpe hende og kun sjældent forlangt ret meget af hende, siger Eva Persson. 

Doriana Gómez de la Torre er - udover hele balladen om sit nu tidligere job - ked af især en ting.

- Jeg havde et rigtigt godt forhold til parrets søn, som elsker mig. Og jeg elsker ham. Jeg er ked af, at jeg ikke fik sagt farvel til ham, siger hun. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.