Par risikerer fængsel for grov social dumping

Par på Bornholm står i dag tiltalt for grov udnyttelse af to filippinere. Parret risikerer at komme i fængsel og få konfiskeret en million kroner. En ekstrem sag, vurderer FOA.
To filippinere har angiveligt ulovligt slidt for en slik på Hasle Camping. Det fører nu til en opsigtsvækkende retssag på Bornholm.
To filippinere har angiveligt ulovligt slidt for en slik på Hasle Camping. Det fører nu til en opsigtsvækkende retssag på Bornholm. Foto: Iver Houmark Andersen

En arbejdsuge på 56 timer. Og en månedsløn på 5000 kr  plus logi og delvis kost. 

Det var, følge anklageskriftet i en opsigtsvækkende retssag på Bornholm, som begynder mandag, virkeligheden for to filippinere.

Et par står tiltalt for på grov vis at have udnyttet en mand og en kvinde fra Filippinerne.

De to tiltalte i sagen driver Hasle Camping. Mandag skal de afgive forklaring i retten i Rønne.

På fredag risikerer parret at blive straffet med fængsel. Derudover kan de få konfiskeret ikke mindre end én million kroner.

Parret står ifølge anklageskriftet tiltalt for såkaldt åger - ulovlig udnyttelse af andre mennesker - og for at have overtrådt Udlændingeloven. Begge overtrædelser kan give fængselsstraffe.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor lange straffe chefanklageren på Bornholm ønsker parret idømt.

Men ifølge straffeloven kan åger alene straffes med op til halvandet års fængsel og i særdeles grove tilfælde op til seks års fængsel.

I en meget grov sag om åger blev en mand sidste år idømt tre års fængsel, fordi han havde ladet rumænere bo i sin garage i Helsingør og fået dem til at gøre rent forskellige steder for 3.000 kroner om måneden.

Ekstrem sag

Den ene af de to filippinere på Bornholm var ifølge anklageskriftet ansat som au pair. Og blandt folk med kendskab til au pairers vilkår i Danmark vækker sagen opsigt. 

- Denne her sag er ekstrem. Dels ved at parret med campingpladsen angiveligt har brugt au pair-ordningen som camouflage for at få billig arbejdskraft. Dels ved at det er stået på i næsten to år, siger Jakob Bang til Avisen.dk.

Han er forhandlingschef i fagforbundet FOA og har fulgt au pair-området i mange år. FOA er en af tre organisationer, som står bag rådgivningstjenesten Au Pair Netværket.

Jakob Bang oplyser, at der har været en del sager, hvor au pairer ulovligt af deres værtsfamilier er blevet sat til at arbejde alt for mange timer eller arbejde uden for hjemmet.  

- Men i de sager har det typisk være supplerende arbejde ud over au pair-gerningen med at passe børn og påtage sig huslige pligter. I denne her sag fra Bornholm virker det som om, au pair-arbejdet har været en biting, siger Jakob Bang. 

Ordningen med au pairer administreres af Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Herfra oplyses det, at man ikke ved, hvor mange gange styrelsen har meldt værtsfamilier til politiet.

Ifølge styrelsen står tre familier i et såkaldt karensregister, fordi de har brudt reglerne for at have au pairer. Familierne i registret kan ikke hyrer au pairer ind i to år. 

Mange, mange timers slid

Ifølge anklageskriftet arbejdede de to filippinere på Bornholm i otte måneder om året - stort set hver eneste dag alle ugens syv dage. Alt i alt mindst 56 timer hver uge.

For deres slid fik de hver 5.000 kroner om måneden plus logi og delvis kost. 

Filippinerne arbejdede på Hasle Camping nord for Rønne med blandt andet opvask, oprydning og rengøring. Derudover med rengøring i færgeterminalen i Rønne, fremgår det af anklageskriftet. 

Anklageren vurderer, at parret på Hasle Camping ulovligt har sparet store lønudgifter til de to filippinere. På den baggrund forlanger anklageren én million kroner konfiskeret. 

Mandag og i løbet af ugen vil detaljerne i sagen komme frem, når mindst 20 vidner skal afhøres. Det ventes, at dommeren og to lægdommere kommer med deres kendelse på fredag.

De tiltalte nægter sig skyldige.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.