Hvor længe skal man vente på at få menstruation igen?

Der kan gå lidt tid inden menstruationen kommer igen, efter du har brugt prævention, men hvor lang tid er det almindeligt at vente?
Hvornår kan man forvente, at menstruationen fungerer normalt igen efter man er stoppet med p-piller? Og hvor længe må den være forsinket, før man skal undersøge, om der er noget galt?
Hvornår kan man forvente, at menstruationen fungerer normalt igen efter man er stoppet med p-piller? Og hvor længe må den være forsinket, før man skal undersøge, om der er noget galt? Colourbox / Modelfoto

Måske er du kommet til et tidspunkt i dit liv, hvor det står højt på ønskelisten, at få dit første barn eller få endnu et barn i familien, men som bekendt er det ikke altid storken lige flyver forbi. Men hvor lang tid er det normalt at vente, inden menstruationen vender tilbage efter brug af prævention?

Generelt siger man, at menstruationen kommer som regel med 25-32 dages mellemrum. Disse mellemrum kan variere lidt fra gang til gang. Går der mere end 35 dage, så vil man sige at menstruationen er forsinket.

P-piller

Mange kvinder bruger p-piller som præventionsmiddel, og har du brugt p-piller, vil menstruationen være lidt forsinket for eksempel 14 dage. Går der mere end tre måneder, så bør man gå til læge og få udredt, hvorfor man ikke har fået sin menstruation endnu.

Der kan være sket meget under brugen af p-piller, som ikke er ’synligt’, da p-piller giver blødninger, uanset hvad der ellers sker med kroppen.  Det mest almindelige er imidlertid, at det tager mellem en-tre måneder. For nogen tager det længere tid, måske 6-12 måneder. Men så kan det for eksempel skyldes andre hormonelle ændringer, der påvirker kønshormonerne som for eksempel stofskiftet, forklarer Mette H. Moen professor og overlæge til KK.no.

Tidlig overgangsalder. Kend symptomerne. Læs mere på oestrogen.dk

Hormonspiral

Har du fået fjernet en hormonspiral, vil der ofte komme noget blødning efter nogle dage. Efter en måneds tid, vil blødningen være tilbage i den normale cyklus, forklarer Mette H. Moen.

Hvor lang tid går der, inden man får menstruationen tilbage efter en fødsel?

Det afhænger helt af amningen. Nogen får ikke menstruation, mens de ammer, andre får det efter nogle måneder. Ammer du slet ikke, vil menstruationen komme tilbage efter seks-otte uger. Og ja du kan også blive gravid, selv om du ikke har fået menstruationen tilbage. Ægløsning sker to uger før blødningen, så bliver kvinden gravid ved første ægløsning, så kommer der selvfølgelig heller ikke en menstruation, siger Moen.

PMS - hvad er fakta og hvad er myter. Læs mere på femina.dk

Andre årsager til at menstruationen forsinkes

Stress, slankekure og hård træning, kan også forsinke menstruationen, og hos nogle vil menstruationen også udeblive ved alvorlig sygdom. En procent af alle kvinder kommer i overgangsalderen, før de er 40, og en promille før de er 30 år. Men føler du dig sund og frisk, så behøver du ikke opsøge læge, før menstruationen har været fraværende i seks måneder. Husk også at for nogen kan det endda tage længere tid, så det er altså på ingen måde sikkert, at der er noget galt, eller at det er unormalt, siger Moen.

Af Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.