Her er Løkkes køreplan for arbejdsmarkedet: Store ændringer på vej

Kontanthjælpsloft, trepartsforhandlinger og flere udlændinge på danske arbejdspladser. Lars Løkkes nye regeringsgrundlag sætter kursen for fremtidens arbejdsmarked. Avisen.dk giver dig et overblik.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fremlagt et regeringsgrundlag med udsigt til omfattende ændringer på arbejdsmarkedet.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fremlagt et regeringsgrundlag med udsigt til omfattende ændringer på arbejdsmarkedet. Keld Navntoft/Scanpix

Først skal der laves et nyt kontanthjælpsloft og forhandles en aftale på plads om et nyt dagpengesystem.

Derefter skal der gives skattelettelser og sættes gang i trepartsforhandlinger.

Sideløbende skal håndværkerfradraget genindføres, ligesom virksomhederne skal have skatte- og afgiftslettelser samt lettere adgang til at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Og så er der også det med flere statslige arbejdspladser i provinsen.

Regeringsgrundlaget for den nye Venstre-regering blev fremlagt søndag middag af statsminister Lars Løkke Rasmussen, og der er udsigt til store ændringer på arbejdsmarkedet.

Her er Løkkes politiske køreplan for arbejdsmarkedet, som på mange punkter skal føres ud i livet af den nye beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen.

Kontanthjælpsloft til efteråret

Allerede til efteråret vil den nye regering gå i gang med en JobReform og etablere et nyt kontanthjælpsloft. Ifølge regeringsgrundlaget skal det "sætte loft over, hvor meget man kan modtage fra det offentlige".

Det er endnu uvist, hvor højt  (eller hvor lavt) kontanthjælpsloftet kommer til at være. Det er også usikkert, hvilke ydelser der skal omfattes af det, som Venstre har kaldt for "et moderne kontanthjælpsloft".

Som en pendant til kontanthjælpsloftet vil regeringen indføre en ny integrationsydelse på SU-niveau for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte og personer, der har været i Danmark i mindre end 7 år ud af de seneste 8 år

Nyt dagpengesystem på vej

Til efteråret vil regeringen også sætte gang i de længe ventede forhandlinger om et nyt dagpengesystem.

Dagpengekommissionsen skal fremlægge sine anbefalinger inden Folketingets åbning i oktober. Derefter skal der ifølge regeringsgrundlaget laves "et dagpengesystem, der giver økonomisk tryghed for medlemmer ramt af ufrivillig ledighed".

Det understreger også i regeringsgrundlaget, at alle ledige skal stå til rådighed for de job, der er, og at det skal gøres mere attraktivt at tage et kortvarigt job.

Derimod står der ikke noget om, hvorvidt et nyt dagpengesystem må koste flere penge end det nuværende.

Dagpengekommissionen er blevet bedt om at holde sig inden for de nuværende økonomiske rammer, mens både Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten har krævet flere penge til dagpengeområdet.

Skattelettelser til både borgere og virksomheder

I foråret 2016 vil Løkkes nye regering så bruge de penge, der kommer ind ved at lave et kontanthjælpsloft og lavere ydelser til flygtninge og indvandrere.

Som anden fase i JobReformen vil der nemlig blive delt skattelettelser ud til danskerne.

Skatten skal sænkes for de laveste indkomster, så det bedre kan betale sig at arbejde. Samtidig har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 procent.

Også virksomhederne skal have skatte- og afgiftslettelser. Selskabsskatten skal lettes, punktafgifter skal fjernes, de administrative byrder skal lettes, og der skal gøres op med overimplementering af EU-regler, som skader konkurrenceevnen.

Bred ramme for trepartsforhandlinger

Som ventet varsler Lars Løkke Rasmussen også nye trepartsforhandlinger i regeringsgrundlaget.

Når dagpengeproblemet er løst, vil regeringen indkalde arbejdsmarkedets parter - lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer - til trepartsdrøftelser.

Der er på forhånd lagt op til en særdeles bred ramme for trepartsforhandlingerne, der skal ledes af beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, som indtil i formiddags var adm. direktør for Dansk Arbejdsgiverforening.

"Temaerne i trepartsdrøftelserne vil blandt andet være at styrke danske virksomheders konkurrenceevne, uddannelse, flytte flere fra offentlig forsørgelse til job og sikre, at det danske arbejdsmarked kan håndtere udenlandsk arbejdskraft," lyder det i regeringsgrundlaget.

Håndværkerfradraget vender tilbage

Et klokkeklart valgløfte fra Venstre og Lars Løkke Rasmussen har været at genindføre boligjobordningen, som også kaldes håndværkerfradraget.

Her kan danskerne få et skattefradrag på op til 15.000 kroner for lønudgifter til håndværkere, rengøringshjælp og børnepasning.

Boligjobordningen skal genindføres med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2015, lyder det i regeringsgrundlaget.

Liberal Alliance har tidligere været kritisk over for at genindføre boligjobordningen, men Løkke har direkte sat sin statsministerpost ind på at få fradraget genindført.

Lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft

Virksomhederne kan udover skatte- og afgiftslettelser også se frem til at få lettere adgang til at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

Fagbevægelsen har i valgkampen advaret kraftigt mod Venstres planer om at sænke beløbsgrænserne for, hvornår udlændinge fra en række lande kan få arbejdstilladelse i Danmark.

Men der vil blive åbnet mere op udenlandsk arbejdskraft i de kommende år.

"Danske virksomheder skal kunne klare sig i den internationale konkurrence. Det kræver, at virksomhederne kan rekruttere højtkvalificerede og dygtige medarbejdere. Regeringen vil derfor sikre danske virksomheder lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft," står der i regeringsgrundlaget.

Statslige arbejdspladser til hele Danmark

Geodatastyrelsen til Aalborg, Energistyrelsen til Esbjerg, Søfartsstyrelsen til Svendborg.

Flere nyudnævnte Venstre-ministre har i valgkampen haft travlt med forslag om at flytte statslige arbejdspladser væk fra København. Og ud til netop deres lokalområde

Nu skal de mange forslag følges op med handling. Inden Folketingets åbning i oktober vil regeringen fremlægge en strategi for at placere flere statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.