Erhvervsorganisationer: Indslusningsløn kan komme på tale

Regeringen må gøre op med sig selv, om den fortsat vil overlade det til arbejdsmarkedets parter at fastsætte lønnen, eller om den vil gå en anden vej, lyder det fra dansk erhvervsliv.
Regeringen må gøre op med sig selv, om den fortsat vil overlade det til arbejdsmarkedets parter at fastsætte lønnen, eller om den vil gå en anden vej, mener dansk erhvervsliv. 
Regeringen må gøre op med sig selv, om den fortsat vil overlade det til arbejdsmarkedets parter at fastsætte lønnen, eller om den vil gå en anden vej, mener dansk erhvervsliv.  Foto: Scanpix arkiv

"Lad det være sagt med det samme: DA, DI og Dansk Erhverv er ikke imod indslusningsløn".

Sådan skriver formand for DA Torben Dalby Larsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov og  administrerende direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad i et fælles debatindlæg i Berlingske.

Baggrunden er den nuværende flygtningesituation, som har skabt debat om, hvordan de mange udlændinge, som får opholdstilladelse i Danmark skal kunne indsluses på det danske arbejdsmarked.

De tre erhversorganisationer understreger i debatindlægget, at de er af den opfattelse, at "løn forhandles mellem arbejdsgivere og lønmodtagere og derfor ikke er et tema for trepartsdrøftelser eller lovgivning."

Men "Regeringen må gøre op med sig selv, om den fortsat vil overlade det til arbejdsmarkedets parter at fastsætte lønnen, eller om den vil gå en anden vej," skriver de.

Ideen med indslusningsløn er, at fastsætte en løn et stykke under de overenskomstbestemte mindstelønninger i håb om, at det vil skabe beskæftigelse for grupper, der i dag er uden job. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ved flere lejligheder foreslået ideen, som en mulig del af løsningen på den store udfordring med at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked.

"DA og DAs medlemsorganisationer vil på ingen måde afvise, at der kan blive tale om at drøfte lønspørgsmål – også vedrørende flygtninges ansættelsesvilkår – ved fremtidige overenskomstforhandlinger, hvis der viser sig behov for det. Men det skal ikke fjerne opmærksomheden fra behovet for her og nu at gøre noget ved udfordringerne. Det er vi parat til at tage vores del af ansvaret for", skriver de tre afsendere af debatindlægget i Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.