AIRBNB BAG FACADEN

Flertal uden om regeringen: Airbnb SKAL indberette til Skat

Regeringen skal komme ud af starthullerne og finde ud af, hvordan vi kan pålægge Airbnb at indberette oplysninger automatisk til Skat, lyder det fra et flertal i Folketinget.
Enhedslistens skatteordfører Rune Lund har stillet et beslutningsforslag om automatisk indberetning til Skat fra Airbnb.
Enhedslistens skatteordfører Rune Lund har stillet et beslutningsforslag om automatisk indberetning til Skat fra Airbnb. Foto: Scanpix/arkiv

Ligesom arbejdsgivere fortæller Skat, hvor meget deres ansatte har tjent, skal Airbnb automatisk indberette, hvor meget danskerne tjener på at leje deres lejligheder ud. Det mener Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Dermed er der politisk flertal uden om regeringen for at tvinge Airbnb til at indberette danskernes lejeindtægter til Skat.

- Vi elsker deleøkonomi i Enhedslisten, fordi det giver os mulighed for en høj levestandard med et lavt ressourceforbrug. Men vi vil også have, at der bliver betalt den rigtige skat, så deleøkonomien bliver en hvid, og ikke en sort, deleøkonomi. Derfor sender vi et vink med en vognstang om, at regeringen skal se at komme ud af starthullerne i forhold til automatisk indberetning, siger skatteordfører Rune Lund, der har stillet et beslutningsforslag om automatisk indberetning.

Regeringen skal arbejde seriøst

Forslaget blev i første omgang afvist af skatteminister Karsten Lauritzen (V), der ikke mener, at man kan pålægge en udenlandsk virksomhed at indberette til de danske skattemyndigheder. Men den forklaring godtager de fire partier ikke.

De vil derfor have Karsten Lauritzen til grundigt at undersøge, hvad der står i vejen for at indføre den automatiske indberetning, og hvordan de barrierer kan ryddes af vejen. Det skal ske i forbindelse med en analyse om deleøkonomi, som skatteministeriet allerede er i gang med. Det skriver de fire partier i en beretning, som er sendt til Folketingets skatteudvalg.

- Indberetningen af lejeindtægter ved privat boligudlejning skal helst foregå lige så nemt og automatisk, som når lønnen indberettes til Skat gennem ens arbejdsgiver. Derfor skal regeringen arbejde seriøst med at skabe modeller for, hvordan det kan lade sig gøre. Også i forhold til udenlandske selskaber, der opererer i Danmark, siger Socialdemokraternes skatteordfører Jeppe Bruus.

Flere hundrede millioner kroner

Alene i København har Airbnb-værter tjent mellem 300 og 450 millioner kroner på at leje deres lejlighed ud det seneste år. Det viser en beregning, som Avisen.dk har lavet på baggrund af data indsamlet af det amerikanske dataprojekt Inside Airbnb. Læs mere om undersøgelsen her.

Skatteminister Karsten Lauritzen har i Folketinget forklaret, at lejeindtægter fra Airbnb 'relativt sjældent' vil udløse beskatning, fordi man ikke kommer over det skattefri beløb, hvis man kun udlejer sin bolig i få uger om året.

Men som Avisen.dk tidligere har afsløret, bruger mange københavnere Airbnb til at leje en lejlighed ud en stor del af året. Se her, hvor mange der tjener så meget, at de skal betale skat.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.