Administration 

Ekspert: Svækket Arbejdstilsyn sender signal om, at arbejdsmiljø ikke er vigtigt

Af 42.309 arbejdsulykker i 2015 havde 27 dødelig udgang. (Foto: Keld Navntoft, Scanpix)

Hvis vi vil forebygge de mange arbejdsulykker, som ifølge nye tal årligt koster samfundet seks milliarder kroner, skal Arbejdstilsynet oprustes, mener arbejdsmiljøekspert.

Arbejdsulykker koster årligt samfundet seks milliarder kroner ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. I 2015 var der over 42.000 ulykker på danske arbejdspladser, heraf 5.472 alvorlige og 27 dødelige, viser Arbejdstilsynets opgørelser. 

Antallet af dødsulykker er faldet fra 39 i 2010, men ellers er tallene er kun marginalt bedre end i 2010, selv om der i 2011 blev vedtaget en politisk 2020-plan om væsentlige forbedringer af arbejdsmiljøet.

Især byggeriet er et usikkert sted at arbejde. Næsten seks ud af ti bøder givet for farligt arbejdsmiljø falder i byggebranchen, viser en gennemgang af 1.627 bøder, som Ugebrevet A4 har lavet.

De mange arbejdsulykker har affødt en politisk strid om, hvorvidt Arbejdstilsynet skal tilføres flere penge for at forebygge ulykkerne på jobbet. SF’s Karsten Hønge er parat til at tilføre tilsynet 200 millioner kroner årligt for at kompensere for flere års nedskæringer af Arbejdstilsynet, som han finder i direkte strid med de politiske ambitioner.

Udvalget må se på det

Men i kredsen af partier, der står bag 2020-planen er man ikke enig i, at øgede bevillinger til Arbejdstilsynet vil løse problemet. Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for DF, mener, at det handler om i højere grad at få for eksempel byggepladserne til at tage arbejdsmiljølovgivning alvorligt. Og i den sammenhæng mener han, at Arbejdstilsynets størrelse er af mindre betydning.

- Arbejdstilsynet kan jo ikke stå og holde øje med alt, der laves. Og selv om Arbejdstilsynet har været der, og man har regler, så tilsidesættes de, når kontrakten skal overholdes, og de forskellige faggrupper kommer under tidspres. Det er klart, der skal ske en styrkelse af indsatsen mod ulykker, men hvordan det lige skal være, må udvalget se på, siger Bent Bøgsted.

Det gør han med henvisning til det ekspertudvalg, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil nedsætte for at få arbejdsmiljøindsatsen tænkt igennem på en ny måde.

Signalet er vigtigt

Professor Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet er enig med Bent Bøgsted i, at Arbejdstilsynet hverken kan eller skal overvåge alt, hvad der bliver lavet på en byggeplads. Men uenig i at Arbejdstilsynets volumen ikke betyder noget for arbejdsmiljøet. 

- Undersøgelser viser, at omfanget af kontrol HAR en effekt. Ikke en én til én-effekt, hvor man styrker tilsynet i et givet omfang, og antallet af ulykker så falder tilsvarende. Men lovgivning og tilsyn er samfundets signal til arbejdsgivere og lønmodtager om at tage arbejdsmiljøet alvorligt.  Det svarer til at køre for stærkt eller med spiritus i blodet: Hvis der ikke er nogen kontrol, får man indtrykket af, at det nok ikke er så vigtigt, siger arbejdsmiljøforskeren.

Argumentet om, at tidspres tilsidesætter reglerne i arbejdsmiljøloven på en måde, som Arbejdstilsynet alligevel ikke kan gøre noget ved, er også forkert, mener Peter Hasle.

Loven kræver ordentlig planlægning

Det er faktisk et krav i arbejdsmiljøloven, at byggeri skal projekteres og planlægges på en måde, så man ikke kommer i en situation, hvor arbejdsmiljøregler tilsidesættes på grund af tidspres. Og Arbejdstilsynets opgave at føre tilsyn med, at det sker, hvilket de i vid udstrækning forsømmer på grund af mangel på ressourcer, påpeger han.

- Det er et tilsyn, som Arbejdstilsynet kun udfører i begrænset omfang. Blandt andet fordi det er tidkrævende, siger Peter Hasle.

Arbejdsmiljøforskeren peger på Øresundsbroen som eksempel på et byggeri, hvor der kun skete ganske få ulykker, fordi arbejdet var planlagt og projekteret ordentligt.

- Internationalt er Den Olympiske By i London mønstereksemplet. Det var den første olympiske by i verdenshistorien, der blev bygget helt uden dødsulykker, fordi byggeriet var planlagt og projekteret meget grundigt, siger Peter Hasle.

Tidspres er hovedsynderen  

Karsten Hønge (SF) er selv håndværker og kender bedre end nogen de problemer, der kan opstå, når forskellige faggrupper begynder at træde hinanden over tæerne på grund af manglende koordinering.

- Når det drejer sig om arbejdsmiljøproblemer og arbejdsulykker på byggepladser, er hovedsynderen bygherrernes krav til hastighed i byggeriet og entreprenørernes manglende evne til at arbejde sammen, siger han.

Derfor vil Karsten Hønge ud over de 200 millioner kroner årligt til Arbejdstilsynet også have sat 125 millioner kroner af til uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter og til forsøg med nye måder at arbejde sammen på.

Heller ikke Karsten Hønge forestiller sig dog, at man kan bevilge sig til et ulykkesfrit arbejdsmiljø og en samfundsmæssig besparelse på seks milliarder kroner.

- Jeg er ikke naiv. Om man så fordoblede bevillingerne til Arbejdstilsynet, ville vi stadig have arbejdsulykker. Men sagen er, at forligskredsen (samtlige Folketingets partier minus SF, EL og Alternativet) har sat nogle mål for arbejdsmiljøet i 2020, og intet tyder på, at man er i nærheden af at nå dem. Så noget skal gøres, og vi kan ikke vente på ekspertudvalget. For mens vi to snakker, er der altså folk, der kommer til skade derude på arbejdspladserne, siger han.

Slut med elevatorøkonomi

Bent Bøgsted (DF) er opsat på at få fastlagt en stabil økonomi for Arbejdstilsynet, som i de forgangne år har skullet skiftevis vokse og indskrænke på grund af midlertidige bevillinger og kampagner. Det har givet for meget uro og et usikkert grundlag at arbejde på, mener DF-ordføreren.

- Hvor niveauet skal ligge, og om Arbejdstilsynet skal have 50, 100 eller flere millioner mere om året, ved jeg ikke. Nu skal vi først have nedsat en gruppe, som kan se på, hvorfor indsatsen for færre ulykker ikke virker, som den skal, siger han.

De mange østeuropæiske bygningsarbejdere, som er kommet på det danske arbejdsmarked, kan også være medvirkende til de dårlige tal, mener Bent Bøgsted. De ser i større grad end danske stort på arbejdsmiljølovgivningen til skade for alle på arbejdspladsen, vurderer han.

Ikke så underligt

Arbejdsmiljøforsker Peter Hasle påpeger, at omfanget af ulykker faktisk er en del værre, end tallene fra ministeriet fortæller. Man ved nemlig, at højst halvdelen af arbejdsulykker anmeldes.

At indsatsen for at nå 2020-målene er mislykket, undrer ham ikke.

- Det er relativt beskedne ting, der er blevet lagt om i indsatsen.  Ikke noget, der for alvor kan vende en negativ udvikling, mener han.

Peter Hasle mener, at Bent Bøgsted har en pointe med hensyn til den udenlandske arbejdskraft, og at en indsats i forhold til den gruppe kan være et af de midler, der kan være med til at vende udviklingen.

- Samarbejde og koordinering bliver sværere, når man ikke taler samme sprog. Der kan også være forskelle på uddannelsesniveau mellem danskere og østeuropæere og på, hvor meget man prioriterer arbejdsmiljø i de to grupper. Men det er et af de områder, hvor et ville være relevant med mere forskning, mener Peter Hasle.   

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse