Ekspert kritiserer nye kontanthjælpstal: "Meget skrabet budget"

En ny beregning fra Rockwool Fonden viser, at enlige på kontanthjælp godt kan få livet til at hænge sammen. Men sætter ekspert spørgsmålstegn ved.
Skal børn af kontanthjælpsmodtagere være 2,5 billigere i drift end børn i en normal familie? Det stiller analysechef i Arbejdernes Erhvervsråd spørgsmålstegn ved.
Skal børn af kontanthjælpsmodtagere være 2,5 billigere i drift end børn i en normal familie? Det stiller analysechef i Arbejdernes Erhvervsråd spørgsmålstegn ved. Fotomontage: Bente Jæger

Hvis man skal tro på Rockwool Fondens nye beregninger, kan en enlig på kontanthjælp med eller uden børn godt få økonomien til at hænge sammen på trods af det nye kontanthjælpsloft.

Fonden har udregnet et minimumsbudget for forskellige familietyper og mener, at hvis en enlig følger det budget, kan personen godt opretholde et acceptabelt liv på kontanthjælp. 

Men ifølge analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd AE kan man godt diskutere rimeligheden i de beløb, som Rockwool fonden har afsat til de forskellige poster i minimumsbudgettet.

- Det er generelt et meget skrabet budget, der er valgt, og det skal forstås som en grænse for, hvor lidt man kan leve for. Der er ikke opvaskemaskine, bil, kun meget lidt til medicin og ingenting til gæld. Ser man på børn under et år, er der slet ikke medregnet udgifter til mad, fordi de regner med, at man kun ammer hele det første år. Men her har man ofte også udgifter til mad, siger Jonas Schytz Juul. 

Han efterlyser, at Rockwool Fonden medregner udgifter til gæld, da størstedelen af kontanthjælpsmodtagere på den ene eller anden måde skylder penge i banken.

- De har ikke udgifter til gæld med som renter og afdrag. Men kigger man på dem, der er blevet ramt af kontanthjælpsloftet, så har tre ud af fire gæld. Så for langt de fleste vil der være en udgiftspost, der hedder gæld, siger han. 

Det går ud over børnene

Ser man på Rockwool Fondens beregninger, så bruger en enlig med tre børn 12.618 kroner om måneden. Det mener fonden bliver dækket af de offentlige ydelser, som for en enlig med tre børn ligger på 12.800 kroner. 

Men Jonas Schytz Juul sætter spørgsmålstegn ved, om man kan sætte udgifterne til et barn så lavt, som Rockwool Fonden gør.

- Ser man på udgifterne for en enlig med et barn, ligger de 2,5 gang under, hvad en normal familie bruger. Det er en indikation af, at et barn, der vokser op med en forsørger på kontanthjælp eller integrationsydelser, har langt mindre end andre børn, siger han.

Flest på kontanthjælp i dyre byer

Samtidig har Rockwool Fonden beregnet udgifterne til husleje ud fra et landsgennemsnit. Men husleje i København er langt højere, end hvis man bor i provinsen.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at hver tredje dansker, der har været på kontanthjælp uafbrudt i over ti år, bor i Københavns Kommune. Derfor er der mange kontanthjælpsmodtagere, der har en højere husleje end gennemsnittet. 

Jonas Schytz Juul mener derfor, at man bliver nødt til at se på forskellige huslejepriser for at forstå, hvilket rådighedsbeløb kontanthjælpsmodtagerne har. 

- Vi har lavet en beregning, hvor vi ser på forskellige huslejepriser, fordi det kan ændre ret meget på et budget. Allerede ved en husleje på 5.000 kr. har en enlig uden børn et rådighedsbeløb under minimumsbudgettet, og er man omfattet af timereglen, er man langt under minimumsbudgettet, siger han.

Mange har udgifter til medicin

Han savner også, at Rockwool Fonden har medregnet udgifter til medicin, der ligger ud over brug af panodiler.

- Er man syg, så er der ikke sat nok af til medicin. De er kun sat af til almindelig håndkøbsmedicin. Men der er mange på kontanthjælp, som er syge, og de har udgifter til medicin, som overskrider minimumsbudgettet, siger han.

Helt generelt synes han, det er vigtigt at huske på, at mange kontanthjælpsmodtagere ligger under for 225- timers reglen eller får integrationsydelse, hvilket ændrer kolosalt på deres rådighedsbeløb. 

- Mange af dem der er ramt af kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen har et rådighedsbeløb, der ligger under minimumsbudgettet, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.