Du kender ham godt: Her er manden bag Thornings genoprejsning
Manden på bag den lange kampagne, der har bragt Thorning i nærheden af et genvalg, er en gammel kending.

Af Rasmus Emborg
SE ALLE BLOGINDLÆG

Hvor ofte har vi ikke hørt, at der står en kvinde bag enhver stor mand? Det er et kønsrolle-stereotypt udtryk, som der i disse dage er god grund til at vende på hovedet. Og det skyldes ikke kun, at vi fejrer 100 året for kvinders valgret i Danmark.

Der står nemlig en mand bag Helle Thorning-Schmidt.

En mand, som har et særligt stort ansvar for, at Thorning på få måneder er gået fra at være en af historiens mest udskældte statsministre og partiformænd til i dag at toppe popularitetsmålingerne og se ud til at kunne sikre sit parti vælgerfremgang.

Ja, her i valgkampens anden uge står vi i en situation, hvor der i meningsmålingerne er nærmest dødt løb mellem rød og blå blok, hvilket i sig selv er en kæmpe bedrift, som har chokeret de fleste.

Og nej, jeg taler ikke om statsministerens ægtemand, Stephen Kinnock. Ikke at han ikke kan have bidraget til Thornings stigende formkurve - men det vil jeg meget nødig gøre mig klog på.

Jeg taler om en 30-årig fyr, der trods sin unge alder allerede har sat flere aftryk på dansk politik end langt de fleste politisk aktive når i løbet af et helt liv – nemlig den tidligere skatteminister for SF, Thor Möger Pedersen, der i april sidste år blev ansat som Socialdemokraternes analysechef efter at have meldt sig ud af SF.

”Folketingsvalget nærmer sig, og vi går nu i gang med de intense forberedelser. Derfor er jeg glad for, at vi kan byde Thor Möger velkommen på holdet”, udtalte Socialdemokraternes partisekretær Lars Midtiby ved den lejlighed.

Her satte han også prædikaterne ”dybt engageret”, ”blændende godt begavet” og ”skarpsindig” på den tidligere skatteminister. Og i dag kan hverken venner eller fjender med en vis portion politisk indsigt være uenig.

Thor Möger Pedersen er arkitekten bag den socialdemokratiske valgkampagne. Og det er i høj grad ham, der indså, at eneste chance for genvalg var at udnytte Thornings position som statsminister til at føre en meget lang kampagne.

For godt nok er de kraftigste ryk i både popularitet og vælgeropbakning sket lige op til og lige efter valgudskrivelsen. Men fundamentet er en intensiv kampagne, der startede helt tilbage med Thornings nytårstale.

Med kampagnen ”Det Danmark du kender”, blev statsministerens personlige image genopbygget efter flere års intens løftebruds-mobning. Dette var en forudsætning for, at vælgerne igen ville lytte til Socialdemokraternes politik og se på de resultater, der var opnået. Sådan lød strategien, der også tog højde for, at Dronningens 75 års-fødselsdag og kansler Angela Merkels statsbesøg kunne bruges i genopbygningen af Thornings image.

Derefter fulgte kampagner, der både skulle forsikre vælgerne om, at Thorning står for en stram udlændingepolitik, og fremhæve regeringens resultater samt det dedikerede fokus på fortsat udvikling af velfærden. Krydret med en række regeringsudspil, der med stor præcision blev rettet mod bestemte vælgergrupper.

Sideløbende er der blevet tegnet et tydeligt fjendebillede af modstanderen. Et billede, der med en blanding af nulvækst og Løkkes bilagssager for alvor har vist sin styrke for Thorning-lejren i valgkampens første uge. Godt hjulpet på vej af Løkkes egen kludren rundt i historier om kontanthjælpsmodtagere, der ikke er motiveret til at tage et job.

Dagpengealliance rammer både Thorning og Løkke

Selv om valget ikke afgjort, er resultatet allerede meget tydeligt. Et ryk på tre-fire procent fra blå til rød blok på så kort tid er så opsigtsvækkende, at Thor Möger står til anerkendende klap på skulderen, når han mødes med politiske kampagnekolleger. Uanset det endelige resultat.

Skal vi så forvente at se Thor Möger i en ny ministerrolle, hvis det lykkes at tage det sidste skridt og sikre Thorning en ny periode som statsminister? Næppe! Det seneste års arbejde som analysechef har sat en tyk streg under, at den tidligere SF-strateg er allerstærkest bag linjerne.

Det var ham, der stod bag Villy Søvndals kanonvalg i 2007. Han var også mastermind, da S og SF blandede blod op til valget i 2011 og sammen formulerede en politik, som paradoksalt nok førte til de løftebruds-anklager, som Thor Möger har forsøgt at få Thorning fri af. Og han var SF’s stærkeste kort i det sorte tårn, da et regeringsgrundlag blev forhandlet på plads med stort besvær.

Men ved samme folketingsvalg stillede han selv op som kandidat og fik ganske ydmygende kun 684 stemmer. Og selvom han alligevel kom på ministerholdet, blev han efter kun et år som skatteminister smidt af igen af SF’s nye formand Annette Vilhelmsen.

Så det virker ikke oplagt at sende ham frem i forreste linje igen. Men Thor Möger Pedersen har et ualmindeligt godt blik for magten, og hvordan man når frem til den. Inklusiv den kynisme, det måtte kræve. Og uanset hvilken rolle han kommer til at spille i fremtiden, er et godt råd: Hold øje med ham!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.