V-drama: Kristian Jensen smider koldt vand på Løkkes flirt
Mindre end et døgn efter Løkkes invitation til fagbevægelsen, er Venstre-lejren selv kommet til at afsløre, at trepartsdrøftelserne også har en skjult dagsorden.

Af Rasmus Emborg
SE ALLE BLOGINDLÆG

På mindre end 24 timer er Lars Løkke Rasmussens flirt med fagbevægelsen gået fra en pæn modtagelse til anklager om ”politisk afpresning”. Og det er ikke med Løkkes gode vilje.

Da Venstres formand søndag inviterede til trepartsdrøftelser - hvis han altså bliver statsminister efter valget på torsdag - tog landets fagforeningsledere over en bred kam pænt imod invitationen.

Selvfølgelig fristes man til at sige. For hvorfor ikke mødes med landets statsminister og repræsentanter for arbejdsgiverne for at tale om social dumping, uddannelse, flere i arbejde og andre lønmodtager-relevante temaer?

Dog efterlyste fagbevægelsen en mere konkret dagsorden. Og med rette.

For mindre end et døgn efter Løkkes invitation, er Venstre-lejren selv kommet til at afsløre, at trepartsdrøftelserne også har en skjult dagsorden.

Nemlig at fagbevægelsen skal sænke kontingentet, som opkræves hos medlemmerne – som modydelse for, at medlemmerne ikke får fradraget for fagforeningskontingentet halveret.

Nu gik det ellers lige så godt. Løkke har under valgkampen benyttet enhver lejlighed til at fremhæve, at han har et godt forhold til fagbevægelsen og jævnligt mødes med LO-fagbosserne.

Han har udnyttet, at LO og FTF i en fælles kampagne bevidst undlader at støtte en rød eller en blå regering. Og han har med invitationen til trepartsdrøftelser kastet salt i såret på Helle Thorning-Schmidt og hendes kuldsejlede forsøg på at lave en trepartsaftale i begyndelsen af sin regeringsperiode.

Men det stod ikke skrevet i Venstres drejebog for valgkampen, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, umiddelbart efter i et interview med Avisen.dk skulle fortælle, at Venstre alligevel ikke har planer om at sænke fradraget for fagforeningskontingenter fra 6.000 til 3.000 kroner – sådan som partiet ellers tidligere har bekendtgjort.

Læs: Venstre i rødt gavehumør: Freder fradrag for fagforening

For først gik Venstres grand old man, Claus Hjort Frederiksen, ud og slog fast, at Kristian Jensen var på vildspor. Derefter måtte Jensen selv erkende, at der var en pris for denne imødekommelse af fagbevægelsen – nemlig at fagforbundene skal sænke deres kontingent. Og så var forvirringen total.

De ellers så imødekommende fagbosser taler nu om afpresning og trusler fra Venstre. Og det er ikke det bedste udgangspunkt for på valgdagen at score de afgørende lønmodtagerstemmer, som det hele handler om.

Løkke forsøger nu at glatte ud og sige, at fagforeningsfradraget er fredet. I hvert fald i første omgang. Men der kommer jo hurtigt en omgang nummer to, og det er ikke uden grund, at Socialdemokraterne straks griber chancen – og anklager Løkke for både at ville svække fagbevægelsen og ramme den arbejdende danskers økonomi.

Venstre ved godt, at der er en grund til, at fagforeningerne opkræver højere kontingenter end gule fagbutikker som Det Faglige Hus og Kristelig Fagforening. Det koster penge at opretholde og udvikle overenskomsterne, og en mindre økonomi vil uundgåeligt svække fagbevægelsen i forhold til modparterne hos arbejdsgiverne.

Særligt på en dag, hvor fagbevægelsen i Arbejdsretten kæmper et afgørende slag for den danske model imod flyselskabet Ryan Air, er det et skidt signal fra Venstre. Og et signal, som Løkke helt sikkert gerne ville have ventet med at sende til efter valget på torsdag.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.