En seriøs grøn omstilling – for vores børn og børnebørn

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Vores børn og børnebørn fortjener en planet, hvor de kan gå på opdagelse i en frodig og mangfoldig natur, få frisk luft i lungerne og nyde smagen af sunde, økologiske fødevarer dyrket af lokale landmænd i god, dansk muld. Derfor vil vi i Alternativet arbejde for et samfund, der bygger på 100 pct. økologisk fødevareproduktion, 100 pct. vedvarende energi, og hvor 100 pct. af erhvervsstøtten går til bæredygtige virksomheder.

Et 100 pct. økologisk landbrug vil i kraft af et reduceret forbrug af kunstgødning og sprøjtegifte betyde store fordele for miljøet. På samme måde vil befolkningen og folkesundheden også mærke en positiv effekt, da vi vil få sundere, mere næringsrige og renere grøntsager.

Inden for vedvarende energi er vi førende i Danmark blandt andet takket være Vestas her i Østjylland. Jeg ser dog stadig et stort potentiale i en større satsning på området. Både for vores økonomi og vores miljø. Jeg  mener ,vi skal skabe bedre vilkår for udnyttelse af vedvarende energi. Det kan vi gøre ved for eksempel at øge støtten til etablering af solcelle- og solvarmeanlæg. Vi kunne stille som krav, at alle offentlige nybyggerier indtænker solenergi samt øge incitamenterne for etablering af solenergianlæg på eksisterende bygninger.

Netop incitamenterne er vigtige at kigge på i forhold til erhvervsstøtten. Det skal være lettere og billigere at gøre det miljørigtige. Derfor foreslår Alternativet, at al statslig støtte og erhvervsfremme – om den gives til kultur, grøn omstilling, markedsføring i udlandet, innovation eller inddragelse af danske virksomheder i udviklingsbistanden – skal modsvares af bæredygtighedskrav. Der er behov for, at vi kigger på, hvad det er, vi støtter og fremmer med vores skattekroner.

Omlægningen af landbruget til økologi, af energien til vedvarende og af erhvervsstøtten til bæredygtighed er en vision for fremtiden. Det er ikke noget, vi kan gøre fra den ene dag til den anden, men vi skal være ambitiøse nok til at have det som mål og modige nok til at sige det højt. Det vil komme vores børn og børnebørn til gode.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.