Vi skal både kunne tage og skabe jobs

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Alternativet vil arbejde for at få den lokale ledighed til at falde og sætte de kreative kræfter fri. Det vil vi opnå ved at understøtte iværksætterkulturen og gøre Danmark til et foregangsland for iværksætteri. Derfor foreslår vi en to-årig iværksætterydelse, som skal støtte ildsjælene og de nystartede virksomheder.

Iværksætterydelsen handler ikke kun om at få folk i arbejde. Den er også vigtig, fordi den kan støtte de arbejdsløse, som har iværksætterånd, så der kan blive skabt nye arbejdspladser i lokalområderne.

I de seneste år har jeg mødt en masse ledige, både nyuddannede og erfarne, som drømmer om at starte egen virksomhed. Mange af dem gør aldrig noget ved drømmen, fordi de er utrygge. Hvordan skal der blive råd til husleje, til mad og til alt muligt andet, når der de første år ikke er nødvendigvis er en indtægt? De efterspørger en ydelse, som gør det nemmere for dem at komme i gang, frem for at bremse processen. Det er der brug for. Vores økonomi og arbejdsmarked afhænger nemlig af, at vi skaber nye arbejdspladser. Og jeg tror på, at især de små- og mellemstore virksomheder er fremtiden.

En målrettet toårig iværksætterydelse inden for dagpengesystemet rummer to elementer: 80 procent af en normal dagpengesats og en særlig rådgivning til de mennesker, der har evnerne for og viljen til en tilværelse som iværksætter.

Ydelsen tilbyder et skræddersyet uddannelses- og mentorforløb med forretningsrådgivere, såkaldte erhvervscoaches, der skal vurdere forretningsmodel, idé, økonomi og lederskab. Der meldes løbende tilbage til A-kasserne, som evaluerer virksomheden. Efter højst to år skal iværksætteren være i stand til at tjene sin egen løn i den nyetablerede virksomhed.

Jeg tror på, at dette forslag vil skabe en afgørende positiv forandring. I dag har ledige med iværksætterambitioner svært ved at starte egen virksomhed, da de skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Men det skal ikke være besværligt at blive iværksætter. Det skal være enkelt og smidigt. Så de ledige kan gå fra at være jobtagere til at blive jobskabere.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.