Ziegler inden afgørende forhandlinger: Vi har meget stor vilje til at komme videre
Topforhandler Michael Ziegler mener, at de kommunale arbejdsgivere allerede har strakt sig langt, når det kommer til at lægge flere penge i lønningsposerne. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
- Vi har meget stor vilje til, at vi gerne skal videre, siger topforhandler Michael Ziegler på vej ind til mandagens forhandlinger, der har løn som omdrejningspunkt.

Forhandlingerne om nye overenskomster for de 750.000 ansatte i stat, kommuner og regioner er i en afgørende fase, efter Forligsmanden har udskudt den varslede storkonflikt i 14 dage.

Mandag mødes parterne på det kommunale område igen med forligsmand Mette Christensen som mellemmand. Det er løn, der står øverst på dagens dagsorden.

- Vi har meget stor vilje til, at vi gerne skal videre. Jeg tror, at løn er et vigtigt parameter i at komme videre. Jeg håber, at vi kan komme et godt stykke i dag, så vi kan begynde at se konturerne af en samlet aftale, siger KL's topforhandler Michael Ziegler på vej ind til forhandlingerne til TV 2 News. 

Han mener, at de kommunale arbejdsgivere allerede har strakt sig langt, når det kommer til at lægge flere penge i lønningsposerne.

- Det vi har lagt på bordet - og vi har jo flyttet os siden udgangspunktet, da forhandlingerne jo desværre brød sammen - det er jo en reallønsfremgang, så det bør man jo kunne se sig selv i. Vi føler faktisk, at vi allerede har strakt os ganske langt, men nu må vi se, om det ikke kan lade sig gøre at komme et vigtigt skridt videre, for tiden går jo, siger Michael Ziegler til TV 2 News. 

Topforhandler: Det handler om principper - ikke kun kroner og øre

Fra fagbevægelsens side har man allerede kvitteret for, at arbejdsgiverne har flyttet sig, når det kommer til lønnen, men man er endnu ikke klar til at takke ja til en aftale.

- Nu har vi ikke været sammen med kommunerne om pengene i et godt stykke tid, så nu skal vi se, om de har flyttet sig lidt. Nu så vi, at staten kom med lidt ekstra forleden, så nu er det spændende om Ziegler også har lidt i tasken i dag, siger FOA-formand Dennis Kristensen med henvisning til, at innovationsminister og topforhandler for staten, Sophie Løhde, forleden bekendtgjorde, at hun kom med en fremstrakt hånd - og flere penge.

Lærerformand og topforhandler for de kommunalt ansatte Anders Bondo Christensen håber også på, at der kan komme en løsning på lønspørgsmålet ved dagens forhandlinger, men han understreger, at det ikke er konkrete beløb, der betyder mest.

- Jeg vil være rigtig glad, hvis vi kan få løst lønspørgsmålet i dag. Jo flere knaster vi kan få høvlet af, jo bedre er det. Det vigtige at huske på er, at det her ikke kun handler om kroner og øre. Det handler også om nogle principper. Vi vil sørge for, at den offentlige lønudvikling følger den private lønudvikling. Det er helt afgørende princip for os, siger Anders Bondo Christensen til TV 2 News på vej ind til forhandlingerne.

Det er ikke kun lønnen, der skiller parterne. Også lærernes arbejdstid og retten til betalt frokostpause volder kvaler på tværs af forhandlingsbordet.

Avisen.dk har lavet en gennemgang af parternes positioner på de tre knaster. Læs den her.