Villy frygter Kinas vrede før Tibet-besøg
Om han overhovedet når at sige uofficielt goddag til Lobsang Sangay står hen i det uvisse. Foto: Scanpix, Claus Bech
Den danske udenrigsminister vil ikke mødes med Tibets nye leder. Det får Pia K. til at så rødt.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) frygter at påkalde sig ny kinesisk vrede i spørgsmålet om Tibet.

Derfor vælger Villy Søvndal ikke at mødes med Tibets nyvalgte premierminister, Lobsang Sangay, der kommer til Danmark i slutningen af denne uge.

Villy Søvndal vil ikke kalde det berøringsangst, at han ikke selv eller en anden fra den danske regering vil tage imod Sangai. Men han medgiver dog, at risikoen for at gøre kineseren sure spiller ind på hans beslutninger.

"Det er klart, at det altid er en overvejelse værd. Og selvfølgelig har vi et ønske om at have et ordentligt forhold til Kina; det er afgørende for os," erkender Søvndal. Han har tidligere været ude med voldsom kritik af netop Kinas behandling af tibetanerne; en kritik der nu er forstummet, efter han blev udenrigsminister.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard synes derimod, at der i den grad er tale om berøringsangst fra Søvndals side.

"Man kan simpelthen ikke være det bekendt. Det er stadigvæk Kina, der dikterer Danmarks udenrigspolitik, og før Villy blev udenrigsminister havde Socialistisk Folkeparti en anden holdning til den sag. Lobsang Sangay er altså premierminister i Tibet," siger hun.

Villy Søvndal forklarer sin beslutning med, at det ikke er kutyme, at modtage mindretal som regering.

"Han kommer og besøger en række europæiske lande deriblandt Danmark den 25. og nogle dage frem. Der er forskel på Lobsang Sangay og den tidligere leder, Dalai Lama, der var både åndelig og politiske ledere, og derfor mødes vi på embedsmandsniveau, og det gør de også i øvrige europæiske lande," siger han.

Sangay er den første demokratisk valgte premierminister, og han er dermed leder for de knap 1,7 millioner tibetanere, der kæmper for selvstændighed og mod undertrykkelse fra Kina. Men det får altså ikke Villy Søvndal til at ville mødes med ham.

"Ikke når der er tale om en leder fra et mindretal," siger udenrigsministeren.

Hvis ikke Lobsang Sangay blot havde været politisk valgt premierminister, men også havde været Tibets åndelige leder lige som Dalai Lama, vil Søvndal ikke udelukke, at han i givet fald ville kunne have fundet plads i sin kalender til et møde.

"Det ville jeg have taget stilling til i det tilfælde," siger SF's politiskvalgte leder.

Lederen af Asien-kontoret i Udenrigsministeriet får fornøjelsen af at mødes med Tibets premierminister, Lobsang Sangay, når denne kommer på besøg sidst på ugen.