"Vi skal beskytte de unge mod fulde mennesker"
Direktør i Alkohol & Samfund Peter Konow er imod, at 15-årige skal stå ansigt til ansigt med berusede mennesker, hvis regeringen får gennemført deres lovforslag om at sænke aldersgrænsen på serveringspersonale. Foto: Alkohol & Samfund
Regeringen vil gøre det lovligt for unge ned til 15 år at arbejde på serveringssteder, der serverer alkohol. Men unge skal ikke have med fulde mennesker at gøre, lyder det fra bl.a. Alkohol & Samfund.

- Vi synes, at regeringen træder gennem isen her. Unge under 18 år bør ikke gøres til tjenere.

Sådan lyder det fra direktøren i Alkohol & Samfund Peter Konow. Han er stærkt imod det forslag, regeringen er kommet med, hvor de vil sænke aldersgrænsen for serveringspersonalet, så unge ned til 15 år kan arbejde steder, hvor der serveres stærk alkohol.

Særligt bekymrer han sig for, hvordan mindreårige skal være i stand til at håndtere fulde, voksne mennesker som en del af deres job.

- Det er svært for en 15-årig at have autoritet til at sige til en fuld, at personen ikke må drikke mere, siger Peter Konow.

Derfor mener han, at den nuværende lov ikke bør ændres, fordi den er med til at beskytte de unge mennesker.

- Vi bliver nødt til at beskytte de unge mod fulde mennesker, der opfører sig dårligt. Samtidig har udskænkeren et ansvar og skal kunne afvise en person, der ikke skal drikke mere. Det kan man ikke bede en 15-årig om, siger han.

Arbejdsgiverne ser ikke et problem

Men restaurationsbranchens arbejdsgiverorganisation Horesta ser ikke et problem i at lade unge arbejde steder, hvor der drikkes alkohol.

- De unge skal jo ikke stå alene, men arbejde sammen med voksne, der kan klare de opgaver, som de unge ikke skal stå med, fortæller direktør i Horesta Katia Østergaard.

Hun bakkes op af Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.

- Der er jo heller ikke tale om barer, men steder, hvor hovedformålet er servering af mad, siger han til Avisen.dk.

Luk festen tidligere

Hvis loven ender med at blive liberaliseret, håber Alkohol & Samfund i det mindste på, at regeringen også indfører visse restriktioner.

- Vi savner, at man forholder sig til skadevirkningerne. Derfor bør man ansvarliggøre udskænkningen ved ikke at servere til fulde og unge, og at man lukker festen tidligere. Det kan gøre, at folk ikke bliver så fulde, at alkoholen forårsager skader, fortæller Peter Konow. 

via Listen To News