Vi kæmper med elendigt indeklima
Skal der skrues op eller ned? Varme er et af indeklimaproblemerne, der kæmpes med på danske arbejdspladser. Foto: Colourbox
Mange kontoransatte oplever et indeklima, hvor de kæmper med kulde, varme og støj. Det koster på bundlinjen.

For varmt. For koldt. For støjende. For meget træk.

Indeklimaet er elendigt på mange kontorarbejdspladser. I en undersøgelse, You Gov har lavet for ejendomsudviklerfirmaet Skanska Øresund blandt kontoransatte, svarer hele 20 procent, at indeklimaet på deres arbejdsplads er dårligt eller meget dårligt. Det skriver 24timer.

Svend Erik Hermansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat er ikke overrasket.

"Der er mange problemer med indeklimaet, og det er kombineret med mange steder, hvor man nu om dage har fået storrumskontorer. Der har faktisk i mange år været problemer med indeklimaet, så det er noget, man godt ved noget om. Det er desværre ikke altid, man får gjort noget ved det," konstaterer han over for Newspaq.

Udover at være irriterende er et dårligt indeklima også usundt og koster på bundlinjen, advarer eksperter.

Projektchef Elo Alsing fra Skanska Øresund, som også sidder med i bestyrelsen hos Green Building Council Denmark, siger til 24timer, at et klassisk indeklimaproblem er, at medarbejderne oplever træk, og at der er for varmt om sommeren og for koldt om vinteren. Det kan gå ud over medarbejdernes produktivitet og dermed ramme virksomhedens bundlinje.

Lektor Geo Clausen fra Institut for Byggeri og Anlæg på DTU, som til daglig forsker i ventilation og luftkvalitet, er enig.

"Indeklimaet spiller en stor rolle for medarbejdernes præstationer, blandt andet fordi der bruges mange ressourcer på at bearbejde de negative indtryk, om det så er træk, luftkvalitet, temperaturer eller støj. Vi har kunnet dokumentere, at produktiviteten falder med mellem fem og ti procent, når indeklimaet er dårligt," siger han til 24timer.

Ifølge undersøgelsen vægter de ansatte et godt indeklima højere end for eksempel arbejdspladsens beliggenhed, transporttiden og hvorvidt man sidder i eget kontor. Men hver anden af de adspurgte i undersøgelsen oplever, at luftkvaliteten på deres arbejdsplads er for dårlig.

Svend Erik Hermansen anbefaler, at man allerede her efter nytår begynder at undersøge, om der er behov for ventilation eller andre indeklimatiltag, inden man står med problemet igen til sommer. Desuden kan arbejdspladsvurderingerne bruges til at finde ud af præcist, hvor problemet er.