VORES VALG

Vestager som vicestatsminister

Villy Søvndal har længe lignet en næstkommenderende i en rød regering, men efter De Radikales flotte valg presser Margrethe Vestager sig på.
Margrethe Vestager (R) skal sidde lige efter Helle Thorning-Schmidt.
Margrethe Vestager (R) skal sidde lige efter Helle Thorning-Schmidt. Foto: Casper Dalhoff / POLFOTO

Det står klart, at landets nye statsminister hedder Helle Thorning Schmidt (S), men hvem skal have den prestige fyldte titel som vicestatsminister?

Flere kilder i Socialdemokraternes top vurdere over for Jyllandsposten, at den radikale leder Margrethe Vestager kan løbe med titlen efter et kanonvalg.

SF og Socialdemokraterne har ellers kørt tæt parløb de sidste tre år - og derfor har det været oplagt at gøre Villy Søvndal til vicestatsminister. Men med SF's dårlige valg - partiet har mistet syv mandater - kan være medvirkende til at Helle Thorning-Schmidt vælger de radikale til opgaven.

Hverken Socialdemokraterne, SF eller De Radikale selv ønsker på nuværende tidspunkt at kommentere den sag i pressen, men lader det blive ved rygterne.

"Alt det, der vedrører ministerudnævnelser, tager vi, hvis der bliver et regeringsgrundlag, som vi og de andre partier kan stå inde for," siger Margrethe Vestager til Jyllands-Posten.

Vicestatsministertitlen giver ingen formel magt, men den kan være med til at give Vestager mere politisk tyngde i en eventuel kommende post som økonomiminister.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.