Vestager forudser sort år for arbejdsløse
Ingen julegave til de arbejdsløse fra Margrehe Vestager. Ledighedstallene ser sorte ud for næste år. Foto: Jens Dresling
Ny økonomisk redegørelse har dystre udsigter for ledigheden. Hele næste år stiger den på grund af finanskrisen.

Der er ingen julegaver fra Margrethe Vestagers (R) økonomisk krystalkugle til de arbejdsløse.

Regnedrengene i Økonomi- og Indenrigsministeriet har tastet sig frem til, at antallet af arbejdsløse og aktiverede fortsat vil stige til næste år. Først om to år har arbejdsløshedskøen samme længde som nu, spår de.

Økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager sætter sin lid til regeringens kickstart af økonomien.

"Kickstarten og udbetalingerne af efterlønsbidrag i 2012 vil understøtte beskæftigelsen på et rigtigt tidspunkt og mindsker de mest negative virkninger af gældskrisen. Men samlet set peger udviklingen mod meget beskeden vækst i de kommende år," siger Margrethe Vestager.

Ledigheden kan måske toppe i andet halvår af 2012. Det sker når antallet af danskere uden job når op på 175.000 personer. I dag er 164.300 danskere uden job.

Statskassen er i øjeblikket rungende tom, og næste år forventer regeringen, at underskuddet stiger til 100 milliarder kroner. 17 milliarder af underskudder kommer fra udbetalinger af efterlønspenge. Om to år forventer man, at underskuddet er halveret til 48 milliarder kroner, viser redegørelsen.

"Udsigterne for den internationale økonomi er blevet mærkbart forværret igennem sidste halvdel af 2011, og de svækkede konjunkturer medfører lavere skatteintægter og højere udgifter til dagpenge og kontanthjælp. Derfor skønnes de offentlige underskud nu øget til godt 70 milliarder kroner i 2011 og godt 100 milliarder kroner i 2012," siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Begge økonomiske ministre mener, at regeringens kickstart af økonomien er medicinen til den syge statskasse.

"Den aktuelle situation viser vigtigheden af at feje for egen dør, gennemføre reformer og konsolidere de offentlige finanser. International tillid er nemlig det allerbedste værn for stabiliteten i dansk økonomi," fortæller økonomi- og erhvervsministeren.

Danmark vil først leve op til EU's regler for statsunderskud i 2013.

Det er den internationale økonomi, der trækker Danmark med ned, lyder analysen. Rod i den europæiske økonomi har svækket tilliden til hele det finansielle system, og forbrugerne holder derfor igen med pengene. Der får butikkerne til at sælge mindre, og fabrikkerne til at lave mindre.