K frikender regering for elendige tal
Mike Legarth og Det Konservative Folkeparti har netop indgået første soloaftale med regeringen om arvebeskatning af familieejede virksomheder. Konservative lægger op til at være det mest imødekommende oppositionsparti. Foto: Konservative
Den internationale krise er hovedårsagen til, at den danske statskasse har et bundløst hul.

De 100 milliarder kroner i underskud næste år er ikke umiddelbart den nye regerings skyld. Det fortæller den konservative finansordfører, Mike Legarth.

"Vi skal være fair og sige, at det er de internationale konjunkturer og gældskrisen, som gør, at vi er, hvor vi er nu," siger Mike Legarth.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R ) har netop fremlagt en økonomisk redegørelse, der på alle måder ser sort ud.

Beskæftigelsen falder næste år, væksten falder ligeledes, mens underskuddet på statsbudgettet står til at stige til 100 milliarder kroner.

Selvom Mike Legarth umiddelbart frikender den nye regering for at have ansvaret for det store underskud her og nu, løfter han dog alligevel pegefingeren.

"Ser man fremad, er vi meget bekymrede for og uenige i de skatter og afgifter, som regeringen lægger op til skal stige. Det er meget skidt for de danske virksomheder og dermed også for beskæftigelsen," siger han.

Den danske vækst lægger op til blot at blive på 1 pct. næste år, men fra 2013 vil det ifølge de nye prognoser gå fremad. Her lægger Mike Legarth dog op til at klappe hesten lidt endnu.

"Selvom det fremgår af den økonomiske redegørelse, at vi atter vil overholde kravene i EU's stabilitets- og vækstpagt fra 2013, kan der nå at ske meget endnu. Vi kan endnu ikke med 100 pct. sikkerhed sige, at vi kan indfri de mål," forklarer finansordføreren.

Dagens tal har dog ikke overrasket ham det mindste, hvor sorte de end ser ud.

"Vi vidste, godt at konjunkturerne er blevet værre, så det her kommer ikke bag på os," slutter Mike Legarth.