VORES VALG

Vælgernes dom: De røde ledere falmer

Vælgerne er ved at få nok af partilederne på venstrefløjen, viser ny måling. Det hænger sammen med partiernes generelle popularitet.
Her står Pia Kjærsgaard efter eget udsagn overfor en meget presset mand.
Her står Pia Kjærsgaard efter eget udsagn overfor en meget presset mand. Foto: Jacob Ehrbahn / POLFOTO

Valgkampen tærer på de røde partilederes anseelse hos vælgerne, mens de blå langsomt finder takten.

Det viser undersøgelsen 'Den gode politiker', som Nyhedsbureauet Newspaq har fået lavet af Wilke blandt 1.000 vælgere. Vælgerne svarer i undersøgelsen på, hvad der gør en politiker god og giver karakterer til alle partilederne.

Bare på den sidste uge af valgkampen stiger samtlige partiledere i blå blok. Mest frem går Per Ørum Jørgensen (KD), Pia Kjærsgaard (DF) og Anders Samuelsen (LA), som går henholdsvis fem og fire point frem.

Det kan skyldes en lille fremgang i meningsmålingerne til blå blok, som smitter af på partilederne, vurderer Rune Stubager, valgforsker ved Aarhus Universitet.

"Vi ved, at meget profilerede kandidater trækker stemmer til partiet, men samtidig kan det også smitte af på en kandidat, hvis det går godt for partiet, så det virker begge veje," siger han til Newspaq.

I rød lejr går Helle Thorning (S), Villy Søvndal (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) alle tilbage. Kun Margrethe Vestager (R) går frem. Sammenlagt står de røde ledere dog stærkest overfor de blå, når det kommer til at være et politisk pragteksemplar. Valgforsker Christian Elmelund-Præstekær kobler det sammen med den røde bloks stærke position i meningsmålinger.

"Vælgerne bedømmer først og fremmest partierne, og så bedømmer de andre ting som f.eks. partilederen. Det vil sige, at hvis et parti står stærkt, så vil deres politik også være accepteret af en stor flok, og partilederen vil blive vurderet godt," siger Christian Elmelund-Præstekær, der er valgforsker ved Syddansk Universitet.

Især SF's formand, Villy Søvndal, er røget ned af ranglisten over troværdige, visionære og saglige politikere. På tre uger er han gået fra at score 56 point ud af 100 til kun 50 point i denne uge.

Ligesom SF er Socialdemokraterne og Enhedslisten faldet i meningsmålingerne, og det afspejler sig i vurderingen af partilederne. Johanne Schmidt-Nielsen er faldet fra 69 til 66 point, mens Helle Thorning-Schmidt er røget ned fra 52 til 48 point.

Anderledes ser det ud på højrefløjen, for partilederne er blevet mere populære, som valgkampen er skredet frem. Det overrasker bestemt ikke Pia Kjærsgaard (DF), der selv er gået fra 47 point i sidste uge til 51 i denne uge.

"Jeg synes, de røde har været meget sure og virket meget trængt, og det tror jeg godt, vælgerne kan gennemskue, når de i den grad viser underskud," siger hun til Newspaq.

Hun henviser blandt andet til partilederrunden i går, hvor hun flere gange påpegede, at SF's Villy Søvndal virkede fysisk truende.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 12.- 14. september 2011 via internet blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Vælgerne er blevet spurgt til deres holdning til de ni danske partiledere målt på 13 forskellige karaktertræk.

faktaboks

De er blevet bedre politikere:

- Per Ørum Jørgensen (KD): 5 point
- Pia Kjærsgaard (DF): 4 point
- Anders Samuelsen (LA): 4 point
- Lars Barfoed (K): 3 point
- Margrethe Vestager (R): 3 point
- Lars Løkke Rasmussen (V): 2 point

De er blevet dårligere politikere:

- Villy Søvndal (SF): 3 point
- Helle Thorning-Schmidt (S): 3 point
- Johanne Schmidt-Nielsen (EL): 1 point

Kilde: Den gode politiker (Newspaq og Wilke)

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.