Usikkert valgresultat svækker det britiske pund
Det ser ikke ud til, at der kommer en klar majoritet i Storbritanniens Parlament efter torsdagens valg. (Arkivfoto) Foto: /Free
Det britiske valg blev udskrevet for at skabe ro om brexit-forhandlingerne. Det modsatte ser ud til at ske.

Da Storbritanniens konservative premierminister, Theresa May, udskrev valg 18. april var det for at sikre sig et stærkt mandat til forhandlingerne om at forlade EU.

Men umiddelbart er resultatet det modsatte. Det er skidt nyt for det britiske pund.

Resultaterne fra valget, hvor mere end halvdelen af stemmerne er talt op, viser, at hverken Theresa Mays konservative eller Labour står til at få det flertal, der ville give dem et klart mandat.

- Det bliver svært at regere landet, og det kan betyde endnu et valg senere på året, siger professor Wyn Grant fra University of Warwick til nyhedsbureauet AFP.

Allerede fra de første valgstedsmålinger blev pundet svækket, og svækkelsen er øget betragteligt, efter de europæiske valutahandlere er begyndt at handle.

Mod dollaren er svækkelsen på 1,9 procent til 1,270 dollar for et pund. Mod euroen er pundet svækket med 1,8 procent til 1,134 euro for et pund. Det er det svageste niveau siden november.

For danskere betyder det, at man nu kan købe et pund for 8,528 kroner. Før afstemningen om EU-medlemskabet i juni sidste år kostede et pund 9,728 kroner.

- Den politiske usikkerhed er blevet større i Storbritannien i en periode, hvor den var høj i forvejen.

- Forhandlingerne om brexit er allerede gået i gang, så uret tikker, siger Mikael Milhøj, senioranalytiker hos Danske Bank.

Storbritannien står over for at skulle forhandle præmisserne for sin exit fra EU i de kommende år.

Det er hårde og afgørende forhandlinger for landet. En aftale, hvor Storbritannien mister adgang til EU's indre marked, vil være ødelæggende for økonomien.

Mens Theresa May har stået for en hård linje i forhandlingerne, står Labours Jeremy Corbyn for en blødere linje.

De Konservative har altså ikke absolut flertal, men det er sandsynligt, at det vil kunne danne en mindretalsregering.

- Det kan faktisk ende med at blive godt for pundet, hvis dette her tvinger Theresa May til en blødere linje i forhandlingerne med mindre risiko for, at de mister adgangen til det indre marked.

- Men det er meget spekulativt indtil videre, siger Mikael Milhøj fra Danske Bank.

/ritzau/
via Listen To News