USAs kreditværdighed sænket

Det er kreditvurderingsinstituttet Standard and Poor, der har sænket USAs kreditværdighed. Lånerenterne stiger formentlig.
Det bliver dyrere for amerikanerne at låne penge, efter kreditværdigheden for USA er sænket.
Det bliver dyrere for amerikanerne at låne penge, efter kreditværdigheden for USA er sænket. Foto: Colourbox

Den amerikanske kreditvurdering er blevet sat ned. Det kan betyde dyrere lån for staten og for indbyggerne.

I næsten hundrede år har USA haft den højeste kreditværdighed AAA, men i nat har kreditvurderingsinstituttet Standard and Poor sænket den amerikanske vurdering, så den nu hedder AA+.

Det er både den meget høje gæld, som USA kæmper med, og den svage beslutningsproces i forbindelse med forhandlingerne om gældsloftet, der har fået den negative konsekvens for USA. Standard & Poor har holdt skarpt øje med USA siden juli måned og vurderet på de politiske beslutninger, og der har man altså fejlet.

John Chambers, der leder bedømmelsesafsnittet i S&P, siger til CNN, at selvom S&P ikke havde et særligt element i tankerne, så var det endelige resultat af gældspakken ikke tilstrækkeligt. Han efterlyser også, at planen havde indholdt midler til at øge den økonomiske vækst i landet.

Den sænkede kreditvurdering betyder, at USA ligger på niveau med eksempelvis Belgien, men under Storbritannien og Australien. Desuden kan staten, forbrugerne og virksomhederne forvente at skulle betale højere renter på deres lån.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.