Universiteter: Vi får 600 millioner mindre
Danske Studerendes Fællesråd har nu hasteindkaldt til et fakkeloptog onsdag fra Studenterhuset i København til Finansministeriet. Foto: Colourbox
Landets universiteter må klare sig for 600 millioner kroner mindre til næste år, viser organisationers beregninger. Men ministeren afviser.

Til næste år må landets universiteter drive forskning og undervisning for 600 millioner kroner mindre end i år.

Besparelserne er en del af den finanslovsaftale, som SRSF-regeringen søndag indgik med Enhedslisten.

Det viser beregninger fra både Danske Universiteter og Danske Studerendes Fællesråd.

Hos sidstnævnte havde formand Magnus Pedersen til det sidste håbet, at besparelserne blev taget af bordet.

"Vi kan se, at der bliver skåret i midlerne per studerende på universiteterne. Det betyder, at vi i den sidste ende får mindre eller dårligere undervisning, fordi der er færre ressourcer til den enkelte studerende. Og når man skærer på kvaliteten af undervisning og forskning, får vi færre dygtige mennesker i vores samfund," siger Magnus Pedersen til Newspaq.

Danske Studerendes Fællesråd og de øvrige elev- og studenterorganisationer har nu hasteindkaldt til et fakkeloptog onsdag fra Studenterhuset i København til Finansministeriet.

"Det er netop på universiteterne, man får de lyse ideer, der skal sikre os grøn energi i fremtiden og et velstående samfund. Det er vigtigt, at vi løfter alle dele af vores uddannelsessystem, ikke kun dele af det. Besparelserne betyder også, at psykologen ikke bliver godt nok uddannet, og at ingeniøren ikke bliver dygtig nok," siger Magnus Pedersen.

Hos Danske Universiteter vælger formand Jens Oddershede at tage besparelserne med ro.

I forhold til VK-regeringens finanslovsforslag før valget byder den røde regering og Enhedslistens finanslovsaftale på et løft på 300 millioner kroner til forskning og 100 millioner kroner til undervisning, viser Danske Universiteters beregninger.

"Vi var klar over, at der ville komme reduktioner i 2012. Det havde den forrige regering forudsagt for et par år siden. Derfor har vi allerede tilpasset os, så vi mener, vi kan stå inde for kvaliteten af både forskning og undervisning. Vi er mere optaget af, hvad der bliver meldt ud for 2013 og fremover. Regeringen skal lige have en chance for at komme ind i kontorerne," siger Jens Oddershede.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) anerkender ikke, at der er et minus på 600 millioner kroner på bundlinien.

"Det, jeg erkender, er, at de administrative besparelser på universiteterne, som skulle laves som følge af VKO-flertallets genopretningsplan, bliver gennemført. Til gengæld har vi finansieret den ekstra uddannelsesaktivitet. Under VK ville den være finansieret af andre besparelser på universitetetsområdet. Og så har vi øget universiteternes basisforskningsmidler i stedet for at skære ned," siger han til Newspaq.