Unge rygere hopper oftere på svampe og hash
Unge med hang til tobak prøver oftere hash og andre stoffer end ikke-rygere. Foto: www.colourbox.com
Langt flere unge rygere har prøvet hash og hårdere stoffer, viser ny dansk forskning.

Et sug i cigaretten er første skridt i retning af hash og hårdere stoffer.

Det viser ny forskning fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. Her har man spurgt mere end 12.000 danske unge mellem 16-20 år.

Andelen af unge, der har prøvet hash, er tre til fire gange større blandt rygere i forhold til ikke-rygere. Samtidig er andelen, der har prøvet hårde stoffer helt op til seks gange større blandt rygerne.

"Der er en fantastisk stor forskel på rygere og ikke-rygere, når det kommer til at prøve hash og hårdere stoffer. Det er virkelig en markant forskel, som overrasker mig en smule," siger forskningsleder Knud Juel til Newspaq.

Han ser cigaretterne som første led i stoffernes fødekæde. En tidlig indsats for at få unge til at kvitte smøgerne vil derfor få en række sidegevinster.

"Man kunne godt antage ud fra tallene, at man ved at få flere til at droppe rygning, at man så også vil få en sidegevinst ved at færre prøvede hash og hårdere stoffer," siger forskningslederen.

Ifølge undersøgelsen har drengene oftere end pigerne prøvet hash og hårdere stoffer som kokain, amfetamin, ecstasy, heroin, LSD og svampe. Både når det gælder rygerne og ikke-rygerne.

faktaboks

Unge der har prøvet hash:

Rygende drenge: 72,5 procent
Ikke-rygende drenge: 25,2 procent

Rygende piger: 62,2 procent
Ikke-rygende piger: 15,5 procent

Unge der har prøvet hårdere stoffer:

Rygende drenge: 21,9 procent
Ikke-rygende drenge: 4,2 procent

Rygende piger: 18 procent
Ikke-rygende piger: 2,8 procent

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed.