Undren i provinsen: Ingen gider komme forbi
Den tidligere skatteminister, Kristian Jensen (V), vil gerne have en større undersøgelse af, om flytningen af SKATs betalingscenter til Vestjylland har været en succes eller fiasko. POLFOTO (arkiv)
Staten har aldrig evalueret på, om udflytningen af 180 job til SKAT i Ringkøbing er en succes eller en fiasko for landdistrikterne og staten selv.

Staten aner ikke, om udflytningen af knap 200 skattemedarbejdere i 2005 fra hovedstaden til Ringkøbing har haft en positiv eller negativ effekt på lokalområdet og på arbejdspladsen.

Ingen har sat sig ned og skrevet en evalueringsrapport om den seks år gamle flytning.

Så når landdistrikternes nye minister, Carsten Hansen (S), siger til Avisen.dk, at han ikke tror på tvangsflytninger, læner han sig i hvert fald ikke op af en eller anden evalueringsrapport.

"Der skal være en sammenhæng mellem stedet, hvor du bor og din arbejdsplads. Vi kan ikke flytte styrelser til f.eks. Langeland. Det tror jeg ikke på," sagde Carsten Hansen.

Læs artikel Kold ministerskulder til provinsen: Ingen statsjob

Det undrer chefen for Skats betalingscenter i Ringkøbing, John Ladefoged.

Chefen undrer sig

Han forstår ikke, hvorfor staten aldrig har evalueret udflytningen i en tid, hvor Udkantsdanmark har skreget på arbejdspladser.

"Det undrer mig, at der ikke har været større interesse for at evaluere succesen. For vores betalingscenter er en succes. Det kan der ikke være to meninger om."[pagebreak]

"Størstedelen af vores medarbejdere kommer fra nærområdet, og de er glade for deres job. Selvom vi har effektiviseret med 60 procent, siden vi flyttede, er vores medarbejdertilfredshed ikke faldet, og det er kvaliteten af vores arbejde heller ikke," forklarer John Ladefoged.

Stor gevinst for vestjyderne

Skattechefen synes, at det er besynderligt, at den nye minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), ikke vil flytte flere statslige arbejdspladser ud i provinsen.

"Årsagen til Carsten Hansens modvilje kan i hvert fald ikke findes i vores virksomhed. De her offentlige arbejdspladser har været en stor gevinst for vestjyderne, der i forvejen har svært ved selv at tiltrække firmaer," siger John Ladefoged.

Marianne Ravn er en af de få medarbejdere, der flyttede med til det affolkede Vestjylland, da SKAT for seks år siden oprettede det såkaldte Betalingscenter ved Ringkøbing Fjord.

10 flyttede til Vestjylland

Dengang var der meget debat om udflytningen, fordi statens plan var at tvangsflytte flere medarbejdere. Det endte med, at kun 10 medarbejdere flyttede lommeregner og skrivebord vestpå.

Marianne Ravn, der også er lokalformand for Dansk Told & Skatteforbund, flyttede hjemadresse fra Helsingør til Ringkøbing.

"Jeg flyttede frivilligt, fordi jeg gerne ville have lidt luftforandring. Jeg havde arbejdet det samme sted i 29 år, så det var tid til at gøre noget radikalt, og jeg har ikke fortrudt," siger Marianne Ravn, der selv stammer fra Jylland.[pagebreak]

Succes eller fiasko?

Kristian Jensen (V) var skatteminister fra den 2. august 2004 til den 23. februar 2010. Det var altså ham, der havde det øverste ansvar før, under og efter udflytningen af betalingscenteret.

Han fik aldrig sine embedsmænd til at evaluere på, om flytningen har været en succes eller en fiasko.

"Jeg er ikke helt enig i, at vi aldrig har evalueret flytningen. Vi har bare ikke skrevet en tung rapport. Flytningen af SKATs Betalingscenter har været drøftet internt, og den er en succes. Det samme har flytningen af Tinglysningsretten, der siden 2007 har ligget i Hobro," siger den tidligere minister til Avisen.dk

Ministeren vil ikke blande sig i administrationen i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, men han ser gerne, at minister Carsten Hansen sætter en større undersøgelse i gang, så staten kan lære af erfaringerne fra for eksempel Ringkøbing.

Kun tre ikke-vestjyder tilbage

"I VK-regeringen arbejder vi for at skabe en bedre balance i Danmark. Vi har i noget tid haft et nedskrevet mål, der er, at nye statslige centre så vidt muligt skal placeres i provinsen. Og jeg synes, at det er ærgerligt, at den nye ministers ambitioner slet ikke kommer i nærheden af Venstres," siger Kristian Jensen.

I dag har over halvdelen af de tvangsflyttede medarbejdere forladt SKAT i Ringkøbing. De tilbageværende er Marianne Ravn, der ikke har tænkt sig at flytte lige foreløbig og to medarbejdere, der hver dag power-pendler mellem Fredericia og Ringkøbing.