Kold skulder til provinsen: Ingen statsjob
Carsten Hansen (S) flyttede den 15. november i nye lokaler. Indtil da måtte han nøjes med at bo til leje i Social- og Integrationsministeriet. Hans ministerium fik i det mindste et lamineret papskilt.
Bo Christensen
Carsten Hansen (S), der er minister for by, bolig og landdistrikter, vil ikke flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden til for eksempel Lolland og Nordjylland.

Hvis du gerne vil have et job i staten, skal du ikke pakke kufferten og flytte til Aalborg.

Provinsen er nemlig den store taber, når det kommer til fordelingen af statslige arbejdspladser. Region Hovedstaden er ikke overraskende den klare vinder.

Fra 2007 til 2011 er antallet af statsjob her steget fra 71.355 til 80.341. Det viser nye tal fra Moderniseringsstyrelsen, som Avisen.dk har fået indsigt i.

Til sammenligning har tallet i Nordjylland kun bevæget sig fra 15.079 til 17.392 i samme periode, og sådan vil det blive ved med at være; i hvert fald hvis du spørger Carsten Hansen, der er landdistrikternes nye minister.

Ingen styrelser til Langeland

Ifølge Carsten Hansen er løsningen på den høje arbejdsløshed i Udkantsdanmark ikke udflytning af statslige arbejdspladser à la den. hvor Betalingscentret under Skat rykkede til Ringkøbing i Vestjylland tilbage i 2005.

Ministeren afviser blankt at flytte for eksempel statslige styrelser fra storbyen og ud på landet.

"Jeg tror ikke på det. Der skal være en sammenhæng mellem stedet, hvor du bor og din arbejdsplads. Vi skal sætte ind på energi- og klimaområdet lokalt i stedet for. Det vil der være arbejdspladser i. Vi kan ikke flytte styrelser til f.eks. Langeland. Det tror jeg ikke på," gentager Carsten Hansen.

[pagebreak]

Den klare melding fra ministeren for den såkaldte rådne banan, kommer bag på Landdistrikternes Fællesråd. Steffen Damsgaard, der er formand  for rådet, undrer sig over afvisningen.

"Jeg er skuffet over, at ministeren afviser det så kategorisk. Betyder det så, at han vil give grønt lys til, at staten bliver centraliseret yderligere?" spørger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Rådet kæmper for en borgervenlig udvikling derude, hvor kragerne populært sagt vender.

Klog af skade

Måske er den socialdemokratiske minister blevet klog af skade. Uanset hvad passer han i disse dage på med at love for meget.

Det gjorde partiet Venstre til gengæld ikke i april 2010. Partiet kom galt afsted, da flere ledende politikere lovede at flytte Kort- og Matrikel-styrelsen, Søfartstyrelsen og Energistyrelsen til provinsen.

Dengang sagde partiets næstformand, Kristian Jensen, sådan her til DR Nyheder:

"Det handler om at turde at tænke lidt mere frit, og det forpligter vi os til nu."

[pagebreak]

Men allerede i august samme år nægtede partiets egen miljøminister - i et brev til borgmesteren i Faxe Kommune - at flytte Kort- og Matrikel-styrelsen.

"Erfaringerne viser, at en flytning meget let medfører tab af produktivitet og af kompetencer som følge af medarbejderflugt," skrev Karen Ellemann dengang.

Landdistrikterne undrer sig

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd forstår ikke, at den nye by-, bolig- og landdistriktsminister lader til helt at have opgivet at flytte statslige instanser som for eksempel direktorater til Vestjylland.

"Jeg anerkender, at enkelte afdelinger i ministerierne kan få svært ved at slå sig ned i provinsen, men for nogle af styrelserne ville det give god mening. Det er selvfølgelig en omvæltning for organisationen, men jeg tvivler på, at der vil ske en medarbejderflugt i de her krisetider," siger Steffen Damsgaard.

I stedet for at flytte styrelser og direktorater til for eksempel Nordjylland vil Carsten Hansen koncentrere sin indsats om at skabe vækst i antallet af job inden for det grønne område og turisme.

Samtidig mener ministeren, at en bedre infrastruktur er vejen frem.

"Den tidligere regering sparede et tilskud væk på 300 millioner om året til den kollektive trafik. Vi kan ikke med det hul, der er i kassen, genoprette tingenes tilstand med det samme, men vi skal snakke med kommunerne og regionerne om, hvordan vi tackler udfordringen," siger socialdemokraten.

[pagebreak]

Ingen lette løsninger

"Ministeren har ret i, at der ingen lette løsninger er. Det er ikke nok at skrue på en knap. Infrastrukturen skal forbedres, og det samme skal jobmulighederne inden for turisme og miljørigtig energi," siger formanden for landdistrikterne og tilføjer:

"Hvis staten lukker øjnene for de store udfordringer de små lokalsamfund står ansigt til ansigt med, så vil udviklingen i Udkantsdanmark gå i stå på få øjeblikke."

.

 

Statslige arbejdspladser anno 2011
Hovedstaden 80.341
Midtjylland 35.082
Syddanmark 30.113
Sjælland 19.374
Nordjylland 17.392
Færøerne og Grønland 2.138