Undgå panik på årets største rejsedag
Et hobetal af danskerne rejser i dag tværs gennem landet. Foto: www.colourbox.com
Ingen udsigt til panik på vejene eller mangel på plads i togene - især ikke hvis man følger visse forholdsregler, lyder de gode råd.

Juleaften med familiehygge, god mad og gaver nærmer sig med hastige skridt.

Før vi når dertil, er der dog et hobetal af danskerne, som skal rejse tværs gennem landet, hvilket traditionen tro gør Lillejuleaftensdag til den største rejsedag på året.

Men der er nødvendigvis ikke grund til frygte kæmpe køer på vejene, eller en togtur med andre folks spegepølseånde lige op i hovedet.

Med nogle få forholdsregler kan du undgå panik.

Hos DSB melder man, at der er pladser til 45.000 rejsende over Storebælt, hvilket er dobbelt så mange som på en normal dag.

"Den største rejserelation er fra øst mod vest, altså fra København mod Fyn og Jylland, specialt Odense og Århus," siger Tony Bispeskov, trafikinformationschef hos DSB til Newspaq og tilføjer:

"Man kan godt nå at få en pladsbillet, men man skal være indstillet på enten så at skulle rejse på første klasse, eller at rejse i ydretidspunkterne. Jeg vil anbefale efter klokken 19," lyder rådet fra trafikinformationschefen.

På de danske veje er der også masser af bilister, der skal hjem til familiens skød og pyntede juletræer, ligesom 36.000 biler forventes at passere Storebæltsbroen.

Her kan man til gengæld takke vejrguder og Kong Vinter for, at det med al sandsynlighed kommer til at forløbe under ordentlige forhold, lyder det fra Vejdirektoratet.

"Vi forventer ikke panik på vejene, men vi forventer tæt trafik og lidt trængsel over hele landet," fortæller Torben Kristensen fra Vejdirektoratets Informationscenter og tilføjer:

"Vi anbefaler, at man kører hjemmefra så tidligt på dagen som muligt eller også om aftenen. Og hvis det ikke er en mulighed, så skal man indstille sig på forsinkelser - særligt på i trafikerede strækninger."

faktaboks

Gode råd

Hvis du rejser med tog:
· Vær forberedt på proppede toge
· Hvis du ikke har pladsbillet, så tag praktisk fodtøj på, da du skal regne med at stå op på turen
· Uden pladsbillet tag da afgangene enten meget tidligt eller efter klokken 19
· Ellers er det frem med pengepungen, da der endnu er pladser på 1. klasse
· Hold dig orienteret på www.dsb.dk

Hvis du rejser med bil:
· Kør hjemmefra tidligt på dagen og ellers om aftenen
· Er dette ikke en mulighed, så indstil dig på forsinkelser - særligt på i forvejen trafikerede strækninger. Tag evt. en madpakke og god musik med
· Kør forsigtigt
· Hold dig orienteret på www.trafikken.dk