VORES VALG Ulmende Venstre-oprør mod Konservative
Dagens melding om lettelse i topskatten fra Lars Barfoed blev kaldt valgets største selvmål af tidligere K-formand, Hans Engell. Foto: DRESLING, JENS / POLFOTO
De Konservative er ved at spille sig selv offside i forhold til at beholde ministerbiler uanset valgets udfald.

Nu bobler raserigryderne hos Venstre og Dansk Folkeparti. Adskillige centrale medlemmer i partierne er ved at have fået nok af Det Konservative Folkeparti, og vinder Lars Løkke Rasmussen næste valg, kan resultatet blive en regering bestående at ét bogstav. V.

"Topskatten skulle holdes ude for valgkampen. Det løfte blev givet til Pia Kjærsgaard som delbetaling for, at Dansk Folkeparti skulle stemme for afskaffelsen af efterlønnen. Og hvad gør Barfoed så - det stik modsatte af, hvad vi har aftalt," smælder et Venstre-medlem tæt på partiets top.

Internt i Venstre har de joket om, hvorvidt de skulle smide penge i en pulje og vædde om, hvornår De Konservative ville begynde at tale om topskat.

Konklusionen blev, at topskatsnakken er indikator for, hvor presset regeringspartneren er. Og lige nu mener V-folkene, at Konservative er ultimativt pressede.

"Det er jo bare en taberstrategi at gå ud og erklære sit støtteparti krig sidst på valgkampen. Det er som om, De Konservative siger: vi har nok tabt, så vi må hellere gå i gang med at forberede os på, at det går galt," forklarer et centralt medlem af Venstres folketingsgruppe.

Lars Barfoed bejlede tidligt i valgkampen til Margrethe Vestager, og det var bestemt ikke en måde at gøde glæde i Venstre på.

"Hans omfavnelse af Det Radikale Venstre er jo fuldstændig håbløs," lyder det med at opgivende suk.

Hos Dansk Folkeparti er man i partiets top ikke meget for at tale om situationen til citat, men når kuglepennen bliver lagt væk, får raseriet lov at bryde ud i lys lue.

"Barfoed er gået over stregen for sidste gang. Så enkelt kan det siges," slår en central person i partiet fast.

Betyder det, at I vil nægte K at fortsætte i regering, hvis VKO skulle få flertalt efter næste valg?

"Sådan kan du godt tolke det."

Både Venstre og Dansk Folkeparti forsøger at bevare et gran af partilinje her i valgkampens sidste uge; her skal ikke lanceres kontroversielle forslag, som er ødelæggende for VKO-samarbejdets chancer for at genvinde magten. Der skal ikke sendes løsgående missiler af sted.

Men det er vanskeligt at få dem til at sige noget pænt om personer i den Konservative ledelse. Især når talen falder De Konservatives strategier for at sikre en valgsejr.

"Det her kræver jo, at man tænker bare to trin frem. Brian Mikkelsen har altid været et fjols. Han har altid bare kigget på den umiddelbare gevinst ved at hoppe ud på isflagen. Han aldrig tænkt på, at den begynder at drive sydpå, og det bliver pissevarmt om lidt," sukker et Venstre-medlem opgivende.

Vinder VKO, håber et medlem af Dansk Folkeparti, at det giver sig selv; at Konservative trækker sig, uden at man skal fyre dem på gråt papir.

"Hvordan konstellationen skal sammensættes efter et valg, må vi se på, hvis vi vinder. Men jeg har hørt nogle Konservative tale om, at de slet ikke vil være med i regeringen, og så giver det jo sig selv," siger Mikkel Dencker (DF).