Professor: Pause tyder på nytænkning ved OK18-bordet
Søndag aften blev godt to og et halvt døgns forhandlinger om nye overenskomster på det offentlige område afbrudt af forligsmand Mette Christensen. Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix/arkiv
Hvis det stod stille ved forhandlingsbordet, ville forligsmanden have erklæret nedbrud, pointerer Bent Greve.

Det er tegn på nytænkning i forhandlingerne, at der søndag aften blev blæst til tænkepause i Forligsinstitutionen.

Det vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Det tyder på, at man måske vil kombinere brikkerne på en anden måde, siger Bent Greve.

Søndag aften blev godt to og et halvt døgns forhandlinger om nye overenskomster på det offentlige område afbrudt af forligsmand Mette Christensen.

Mandag genoptages snakken på det statslige område klokken 14. I weekenden har alle parter været indkaldt på samme tid, men kommunerne og regionerne skal først ind på Sankt Annæ Plads, hvor Forligsinstitutionen har adresse, igen tirsdag formiddag.

- Jeg tror, at man prøver at løse statsområdet først. Når man har en lønramme der, så kan regionerne falde på plads meget hurtigt, og så er der kun tilbage at få løst diskussionen om lærernes arbejdstid, siger Bent Greve.

Det forlød søndag aften, at arbejdsgiverne på det statslige område har bedt om ekstra tænketid til at lave nye beregninger. Det drejer sig formentlig om tvisten om retten til betalt spisepause, siger professoren.

Spisepausen er blevet et stridspunkt, fordi lønmodtagerne ønsker at få den rettighed skrevet ind i overenskomsterne. Arbejdsgiverne ser den som et kutyme, der kan opsiges.

Også Mads Lebech, der er tidligere topforhandler for KL og Frederiksberg-borgmester, tror, at der lige nu regnes på det statslige område.

- Det må tyde på, at man har noget, man stadig skal have fundet ud af. Og hvis det er det statslige område, så må det være fordi, at det er nogle lidt større tal, som de ikke sidder selv og regner i "forligsen", siger han.

I tilfælde af, at der lige nu bruges krudt på at regne forskellige modeller igennem, er det ifølge Mads Lebech klogt af forligsmanden at sende parterne hjem, i stedet for at lade dem gå og blive urolige i Forligsinstitutionen.

- Sommetider er ventetid godt. Men når man er så langt henne i et forløb, som det her, så er der så meget, der siver, og ikke kan holdes tæt, så jeg vil tro, at der er derfor, at hun har valgt at sende dem hjem, siger han.

/ritzau/