Ulande betaler for asyl i Danmark
Modtagere af udviklingsbistand får 86 millioner kroner mindre. De skal i stedet bruges i Danmark. Foto: Colourbox
Regeringen kritiseres for at fjerne midler fra udviklingsbistanden og bruge dem på asylsystemet. En metode, de selv har kritiseret.

Ulande, der modtager udviklingsbistand, kommer til at betale for, at asylsøgere nu får ret til egen bolig efter et halvt år i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den røde blok protesterede for to år siden over, at den borgerlige regering fjernede midler fra verdens fattige og brugte dem på stigende udgifter i det danske asylsystem. Alligevel flytter de nu selv 86 millioner kroner fra udviklingsbistanden til initiativet om boliger til asylansøgere.

Metoden betyder, at pengene stadig kan kategoriseres som udviklingsbistand, og den finte vækker blandt andet kritik fra Folkekirkens Nødhjælp

»Jeg troede, at vi var enige med de partier om, at den metode ikke hører nogen steder hjemme,« siger generalsekretær Henrik Stubkjær.

Trine Pertou Mach, der er forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke og medlem af SF's ledelse, bryder sig heller ikke om metoden.

"Vi går ind for den rene bistand, i stedet for at man puster tallet op ved at finansiere alt muligt andet med ulandsbistanden. Den skal bruges på fattigdomsbekæmpelse," siger hun

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) lover åbenhed om regnskabet og slår fast, at penge til asylsystemet fremover kun må tages fra bestemte dele af ulandshjælpen.

"Vi bør fremadrettet have en større disciplin med, hvorfra vi tager disse penge," siger han til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten