Alternativets leder Uffe Elbæk: "Vi skal have arbejdsglæden tilbage"
- Hvis Alternativet havde 90 mandater, så var der ingen tvivl om, at vi ville sætte den offentlige sektor fri, siger Uffe Elbæk til Avisen.dk. (Foto: Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix)
Danskerne skal have arbejdsglæden tilbage. Det bliver budskabet fra Alternativet i den kommende valgkamp, fortæller lederen Uffe Elbæk i dette interview. Glæden ved jobbet skal blandt andet komme ved at indføre en 30 timers arbejdsuge og give ansatte i det offentlige langt større frihed.

Alt for mange danskere løber rundt i hamsterhjulet, men har oplevelsen af ikke at komme nogen vegne.

Sådan beskriver Alternativets leder Uffe Elbæk, hvad han ser som den største udfordring på det danske arbejdsmarked i 2019.

Hvorfor er flere ikke glade, når de går på arbejde?

- Både i den offentlige og private sektor ser vi store problemer med arbejdsmiljøet, og det er et kæmpe politisk problem. Alternativet vil træde ind til det kommende folketingsvalg med et budskab om, at den offentlige sektor skal sættes fri, og arbejdsglæden skal genskabes for dem, som har mistet den, siger Uffe Elbæk.

Avisen.dk møder ham på hans kontor på Christiansborg. Hele bygningen summer af forventning op til det nærtstående folketingsvalg. Det kan høres på gangene og nærmest mærkes i væggene.

Alternativet er også ved at gøre klar til at føre valgkamp. Uffe Elbæk sprang i sommers ud som statsministerkandidat og præsenterede sig selv som et alternativ til den siddende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udfordreren fra Socialdemokratiet Mette Frederiksen.  

Men Elbæks grønne parti kommer ikke med den samme momentum, som ved valget i 2015. Ifølge de seneste meningsmålinger står Alternativet til at gå tilbage ved det kommende valg med to mandater, så partiet ender på syv i Folketinget.

- Det er ligesom, når man laver en film. 1’eren kan være rigtig god, men det er svært at lave 2’eren. Man kan være bange for, at det er et 'lucky punch', der bare hitter, men det tror vi ikke om vores projekt, lyder det selvsikkert fra Uffe Elbæk.

Stor frihed til det offentlige

En del af Alternativets projekt vil være at give mere frihed til den offentlige sektor.

De varme hænder er blevet underlagt et kontrol- og dokumentationsregime, som suger motivation og glæde ud af for mange på landets sygehuse og folkeskoler, mener Uffe Elbæk.

Han erkender i samme omgang, at der er store problemer med at rekruttere nye ansatte på en række områder. Han er samtidig usikker på, at højere lønninger nødvendigvis vil give flere, glade ansatte.   

- Jeg tror, at man skal honorere folk med indflydelse på deres egen arbejdsplads ud fra den faglighed, de har. Vi er nødt til at stole på, at sygeplejersken og pædagogen ved, hvad der er bedst og vigtigst at prioritere i deres hverdag, siger Uffe Elbæk.

Offentlige institutioner skal have en kæmpe frihedsgrad
Uffe Elbæk, leder af Alternativet

Det, der er brug for, er større lokal autoritet. Der er ifølge Uffe Elbæk ‘pokkers’ til forskel på folkeskolen i Ringkjøbing og den i det nordvestlige København. Den enkelte folkeskole skal derfor kunne tilrettelægge en arbejdsdag, der svarer til det behov, som der er hos eleverne i lokalmiljøet.

- Hvis Alternativet havde 90 mandater, så var der ingen tvivl om, at vi ville sætte den offentlige sektor fri. Skolereformen skal se anderledes ud, det samme med sundhedsreformen.

- Vi vil gøre alle offentlige institutioner selvstændige indholdsmæssigt. De skal have en kæmpe frihedsgrad, siger Uffe Elbæk.

Med den frihed vil der også følge penge. Uffe Elbæk lægger op til, at vuggestuer og børnehaver skal have en minimumsøkonomi i stedet for en minimumsnormering. Et løft i økonomien vil gøre, at alle pasningstilbud kan leve op til de normeringer, som faglige organisationer anbefaler, lyder Uffe Elbæks argument.

Brug for flere løsninger

Mere indflydelse og medarbejderdemokrati er dog ikke den eneste medicin mod de udfordringer, som Uffe Elbæk spotter på det danske arbejdsmarked.

Hvis arbejdsglæden skal tilbage hos det arbejdende folk, er der brug for større ændringer. Der er brug for et mere fleksibelt arbejdsmarked, der også tager hånd om de nedslidte, skønner Uffe Elbæk, og Alternativet giver derfor opbakning til Socialdemokratiets nye forslag om differentieret pensionsalder.

- Vi har i flere år talt om dette problem. Vi har kigget til den tyske ‘først-ind-først-ud’-model, og der er brug for lignende muligheder i Danmark. Vi har ligesom alle andre spørgsmål til, hvordan Socialdemokratiet helt konkret vil have deres model til at se ud, men vi er positive over for idéen, siger Uffe Elbæk.

Vil indføre 30 timers uge

Over de næste 10-15 år vil Uffe Elbæk samtidig have indført en 30-timers arbejdsuge og sænke skatten for dem, der tjener under 300.000 kroner om året.

- Det skal være med til at øge fleksibiliteten, nedsætte pres på eksempelvis børnefamilier og mindske den fysiske og psykiske nedslidning, som mange danskere kæmper med.

- Vi kan også se, at i flere af de virksomheder i Sverige og herhjemme, hvor man har indført 30-timers arbejdsuge, er produktiviteten faktisk steget, siger Uffe Elbæk.

Men hvordan harmonerer en 30-timers arbejdsuge med, at der lige nu er mangel på arbejdskraft i eksempelvis det offentlige?

- Man skal organisere arbejdet på en anden måde, og så er det selvfølgelig nødvendigt at ansætte flere. Fagbevægelsen taler for, at der er masser af danskere, som ikke er en del af arbejdsmarkedet. De kan opkvalificeres og komme ind til dem, som kalder på det.

- Vi har også flygtninge, som vi kunne integrere bedre og få ud på plejehjemmene og vuggestuerne. Det er der dog nogen, som har en anden holdning til, konstaterer Uffe Elbæk.

Uligheden er stigende

Hvis Uffe Elbæk lykkes med at vinde valget og posten som statsminister, vil han som noget af det første tage et opgør med uligheden i samfundet.

Alternativet vil give et markant løft af dem, som har mindst
Uffe Elbæk, leder af Alternativet

Kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225-timers reglen skal helt afskaffes, mens førtidspension og fleksjob skal reformeres, så færre mennesker bliver fanget i systemet.

- Alternativet vil give et markant løft af dem, som har mindst, og som er mest følelsesmæssigt og socialt udsatte, siger Uffe Elbæk, der vil finansiere sit partis visioner gennem højere afgifter, lavere forsvarsbudget og skatter.

En del af visionen er kontanthjælp og dagpenge til arbejdsløse uden modkrav.

- Folk skal ikke blive tæsket rundt af jobformidling. Nogle af de eksempler, vi har set på jobtræning og ressourceforløb, er jo helt groteske. Der er ikke brug for tvang, men derimod mulighed for at den enkelte selv kan bestemme sin vej tilbage i arbejde, siger Uffe Elbæk.

Socialdemokratiet har lagt op til at starte en ydelseskommision, der skal kigge det her område igennem. Er det ikke en bedre løsning end blot at afskaffe eller ændre det hele?

- På en god dag vil jeg mene, at der er et rationale i, at man vil se på det på den måde. Men på en dårlig dag ændrer det ikke ved, at der er tusindvis af børn, der lever under fattigdomsgrænsen. Som ikke har råd til at gå til fodbold, eller tage med til børnefødselsdage. Første dag på min vagt vil jeg gøre op med det, siger Uffe Elbæk.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

via Listen To News