Ufaglærte hopper i armene på Løkke og co.
De ufaglærte stemmer lige så blåt som kansassættet. Foto: Colourbox
De fleste ufaglærte og faglærte danskere stemmer på blå partier, viser ny måling.

Skurvogne og fabrikker stemmer blåt. I stor stil.

Det viser en ny meningsmåling blandt faglærte og ufaglærte danskere lavet af Megafon for Politiken og TV 2.

Knap syv ud af ti ufaglærte og faglærte er klar til at sætte kryds ved de blå partier, hvis der var valg i morgen. Kun tre ud af ti vil stemme på enten Helle, Villy, Johanne eller Margrethe.

"Tallene taler for sig selv, og det kan ikke skjules, at Socialdemokraterne har en udfordring med de faglærte arbejdere. Det skal vi gøre bedre," siger Mette Frederiksen til Politiken, som får følgeskab af politisk ordfører Magnus Heunicke (S).

"Det er selvfølgelig ikke godt nok med tallene fra undersøgelsen, men vi har stået over for en kæmpe udfordring med økonomien, som har påkrævet nogle upopulære beslutninger fra vores side," siger han til Politiken.

Ordføreren vil hive arbejderne tilbage i folden ved at tage en værdidebat. Men det løser ikke de rødes problemer, vurderer historiker Claus Bryld fra RUC.

"Disse tal er så markante, at der skal noget mere til end bare en værdidebat. At den klassiske arbejder har søgt væk fra Socialdemokratiet de seneste mange år, er ikke nogen hemmelighed. En af forklaringerne er, at der ikke længere er nogen tæt forbindelse med fagbevægelsen og Socialdemokraterne. Hvis man i gamle dage var medlem af en fagforening og en a-kasse, ja, så stemte man også S. Det er ikke tilfældet længere," siger Claus Bryld, der har skrevet flere bøger om arbejderbevægelsen, til Politiken.

Kilde: Politiken