Hver tredje sygeplejerske har for travlt: 'Det kan have fatale konsekvenser'
Knap hver tredje sygeplejerske mener, at arbejdstempoet er så højt, at det altid eller ofte påvirker kvaliteten af arbejdet Christian Als/ Ritzau Scanpix
Der er god grund til at se alvorligt på sygeplejerskers høje arbejdstempo og risikoen for fejl, mener forsker og sammenligner med forholdene på boreplatforme eller atomkraftværker.

Mange sygeplejersker løber fra stue til stue og føler, at travlheden på jobbet går ud over patienterne.

Knap hver tredje sygeplejerske - 31 procent - mener, at arbejdstempoet er så højt, at det altid eller ofte påvirker kvaliteten af deres arbejde. Yderligere 41 procent svarer, at højt tempo sommetider påvirker deres arbejde.

Det viser tal fra Dansk Sygeplejeråd, som i efteråret gennemførte en stor undersøgelse af medlemmernes arbejdsforhold.

Debatten om travlhed på sygehusene er højaktuel efter DR-dokumentaren ”Jeg svigter mine patienter”, hvor flere sygeplejersker og læger advarer om et uholdbart arbejdstempo, der truer patienternes sikkerhed.

Kan sammenlignes med a-kraftværk

Tallene fra Dansk Sygeplejeråd stemmer overens med al den moderne forskning, mener Ulrik Gerdes, der er overlæge ved Sydvestjysk Sygehus og har undersøgt kvalitetsudvikling og patientsikkerhed i sundhedsvæsenet.

- Der er videnskabeligt dokumentation for sammenhængen mellem sikkerheden og den tid sygeplejerskerne har til hver patient, siger han.

Ifølge forskeren er der god grund til at se alvorligt på det høje tempo:

- Du kan sammenligne det med at arbejde på boreplatforme eller atomkraftværker, det er høj-risiko arbejdspladser, hvor fejl kan have fatale konsekvenser, siger Ulrik Gerdes.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, håber at tallene kan råbe politikerne op denne gang.

Hun advarede tidligere tirsdag om, at travlheden blandt medarbejderne kan medføre en 'nedsmeltning i sundhedsvæsenet'.

Bekymringen om en nedsmeltning i sundhedsvæsenet deler Ulrik Gerdes. Ifølge ham er det et utroligt, der ikke sker flere uheld i dag.

- Det er faktisk imponerende. Statistisk set burde uheldsraten være højere i forhold til, hvor kort tid sygeplejersken har til hver patient. Men det er måske bare et spørgsmål om tid, inden det går galt, siger han.

V: Tallene er bekymrende

Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann er ikke i tvivl om, at der bliver løbet rigtig hurtigt på hospitalsgangene og mener, at tallene er meget bekymrende. Hun håber, at den nye sundhedsreform hjælper. 

- Regeringen prioriterer i sin sundhedsreform, at der skal uddannes flere sygeplejesker. Vi hører de udfordringer sygeplejersker og læger møder i deres hverdag, siger hun.

Også Socialdemokratiet har fremlagt forslag om 1.000 flere sygeplejersker.

SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen har - ligesom Enhedslisten - kaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd, for at få svar på, hvorfor 'vi ser sundhedsvæsnet falde fra hinanden i arbejdspres og stress, og der ikke er kommet ressourcer nok til sundhedsområdet'.