Administration 

Torturspøgelset fra Afghanistan

Fortid ¿ I 1980 rejste den unge kommunist og journalist Frank Aaen til det Sovjet-besatte Afghanistan. Her interviewede han en egyptisk fange. Et interview, der 20 år senere skulle føre til forkerte beskyldninger om medvirken til tortur fra en række toppo

»Da den 28-årige danske kommunist Frank Aaen sidder foran den tilfangetagne egypter Ziauddin Mahmoud i Pul-e-Charki-fængslet uden for Kabul, er manden som voks i hans hænder. Egypterens svar på de korte og velforberedte spørgsmål kommer prompte. Han fortæller nøjagtigt det, som Frank Aaen ønsker af ham.«

Sådan lyder indledningen på kronikken Frank Aaen gav ingen pardon . Den er skrevet af journalisten og forfatteren Mette Herborg og blev bragt i Berlingske Tidende i juni 2001.

Kronikken har siden klæbet til Frank Aaen som et bevis på, at han på sine rejser til Afghanistan som ung journalist og formand for Kommunistiske Studenter i 1980 erne i virkeligheden skulle have været sendt ud i den sovjetiske besættelsesmagt og torturbødlernes tjeneste.

Frank Aaens interview med den fængslede egypter Ziauddin Mahmoud om hans angivelige tilknytning til CIA blev bragt i det kommunistiske studenterblad Røde Blade fra 15. april 1980. Selvom Aaen intet nævner om tortur i sit interview, men tværtimod tegner et noget rosenrødt billede af forholdene i Afghanistan, udlægger Herborg i sin kronik Aaens interview med den egyptiske fange som et krydsforhør, der tangerer tortur.

Bevæbnet med kronikken har borgerlige politikere gang på gang citeret anklagerne mod Frank Aaen fra talerstolen og har beklikket hans troværdighed som politiker ¿ ikke mindst i den seneste og højaktuelle debat om, hvorvidt danske soldater udleverede afghanske fanger til tortur i Afghanistan i 2002. Hver gang Frank Aaen bringer emnet på bane i folketingssalen, skyder borgerlige politikere tilbage med, at Aaen selv har et indgående kendskab til tortur:

»Der var tale om, at hr. Frank Aaen efter sin afhøring af egypteren direkte briefede den sovjetiske besættelsesmyndighed og gjorde den opmærksom på, hvilket hr. Frank Aaen selv refererer i Røde Blade, at den mand var meget farligere, end de troede. Det vil sige, at det var en opfordring til, at nu kunne de fortsætte med at give ham tommelskruer på eller skodde cigaretter på ham, eller hvad det nu var, de brugte. Det er en kvalmende sag,« siger Jesper Langballe (DF) for eksempel fra Folketingets talerstol 5. december 2006. Og lignende anklager kommer statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) med 31. januar 2007 i en ophedet debat om dokumentarfilmen Den Hemmelige Krig .

Her minder statsministeren folketingssalen om, at Frank Aaen fra sine rejser i Afghanistan i 1980 erne »har erhvervet sig de erfaringer, at alt med Afghanistan skal forbindes med tortur og mishandling, fordi det havde hr. Frank Aaen jo lejlighed til at studere på nærmeste hold under det tidligere kommunistiske regime i Afghanistan.«

Ikke belæg for beskyldninger

Og tilbage i 2005 bragte Søren Krarup beskyldningerne i forbindelse med en debat om krigen i Irak. Søren Krarup erkender gerne, at hans formål er at miskreditere Frank Aaens person.

»Når Frank Aaen gang på gang laver politisk kampagne mod statsministeren og forsvarsministeren i Afghanistan-sagen, er det vores opgave at gøre opmærksom på, at denne fromme mand i virkeligheden har en fortid, hvor han selv har deltaget i tortur i Afghanistan,« siger Søren Krarup.

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke har ønsket at uddybe baggrunden for sine beskyldninger mod Aaen over for Nyhedsavisen, er både Søren Krarup, Søren Pind og Jesper Langballe helt åbne om, at de udelukkende bygger anklagerne på Herborgs kronik.

»Jeg betvivler ikke Herborgs ord. Hun er min eneste kilde, og min tillid til hende er nagelfast,« siger Jesper Langballe.

Der er bare ét problem. Der er ikke belæg for statsministeren og de andre borgerlige politikeres beskyldninger. Dels indeholder kronikken ¿ og andre indlæg, som Mette Herborg har fået trykt i Berlingske Tidende om sagen ¿ faktuelle fejl. For eksempel er påstanden om, at Aaen skulle være inviteret af den sovjetiske besættelsesmagt forkert. Frank Aaen tog selv initiativ til rejsen og fik indrejsetilladelse af den afghanske regering. Dels indrømmer kronikøren selv, at hun ene og alene bygger sine beskyldninger på de artikler, Frank Aaen selv skrev til Røde Blade og den kommunistiske avis Land og Folk.

Efter flere forgæves forsøg på at få fat på Mette Herborg tager Nyhedsavisen 13. februar hjem til hendes privatadresse i København og ringer på. Her gør hun det meget klart, at hun ikke ønsker at tale om kronikken eller deltage i artiklen.

»Det er så mange år siden, at jeg skrev den kronik, at jeg dårligt husker, hvad der står i den. Og hvis jeg taler med jer, fordrejer I bare mine ord. Denne her sag er blevet alt for betændt til, at jeg vil gå ind i den,« siger hun. Inden hun lukker døren bag sig, fortæller hun dog, at hun ikke har talt med Frank Aaen selv eller med kilder, der var i Afghanistan med ham i 1980 erne.

Kronikken giver ellers læseren indtryk af, at Mette Herborg selv var til stede i fængslet sammen med Aaen og den egyptiske fange. Eller at hun har talt med nogen, der var til stede:

»Alene skrigene fra de andre fanger, der blev tortureret, ville have været nok til at få hans tunge på gled. Og nu, da Frank Aaen sad over for ham, virkede det som en nidkær fortsættelse af forhørene,« lyder det blandt andet i kronikken. Den helt afgørende passage i kronikken, som har overbevist Aaens kritikere om, at der var dokumentation for at kalde ham »medvirkende til tortur«, er dog Mette Herborgs tolkning af, at Aaens interview med den egyptiske fange ifølge FN¿s torturkonvention nærmer sig tortur.

I kronikken konstaterer hun: »Når Frank Aaen i samarbejde med Kabul-regeringen, sikkerhedspolitiet, KHAD, og den sovjetiske besættelsesmagt bevidst bruger den fangne egypters tilstand til at afpresse ham udtalelser, så nærmer situationen sig betænkeligt FN-konventionens tortur-definition.«

Er ikke tortur

Det har Mette Herborg dog intet som helst sagligt grundlag for at konkludere. Det mener flere menneskeretseksperter, der på Nyhedsavisens opfordring har læst både Mette Herborgs kronik og Frank Aaens egne skriverier.

»Der står absolut intet i Frank Aaens artikler, som antyder, at han har deltaget i tortur. Det er rigtigt, at der foregik tortur i afghanske fængsler på det tidspunkt, men for at konkludere, at Frank Aaen deltog i det, skal der flere dybdegående informationer til. Alt andet er spekulation,« siger Heidi Steffensen, jurist i afdelingen for Holocaust- og Folkedrabsstudier på Dansk Institut for Internationale studier (DIIS).

Historiker Tue Magnussen, der underviser i FN¿s torturkonventioner for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, er helt enig med Heidi Steffensen og undrer sig samtidig over, at kritikerne ikke har politianmeldt Frank Aaen, hvis de mener anklagerne alvorligt.

»Der er ingen forældelse for sager for tortur. Så selvom det er 25 år siden, ville Frank Aaen stadig kunne dømmes ud fra FN-konventionere.

På rehabiliteringscentret for torturofre arbejder vi aktivt for, at medvirkende til tortur bliver retsforfulgt, men her må vi sige, at der ikke er noget grundlag for beskyldningerne om tortur,« siger han.

Til gengæld kan man ifølge Tue Magnussen kritisere Frank Aaen for at tegne et rosenrødt billede af Sovjetunionens blodige invasion i Afghanistan.

Gennem internationale rapporter fra Amnesty International blev det op gennem 1980 erne offentligt kendt, at der foregik tortur og mishandling af fanger under styret i Kabul ¿ blandt andet i det fængsel Frank Aaen besøgte.

»Frank Aaen maler i artiklerne et skønmaleri af situationen i Afghanistan, og det kan man kalde naivt, ukritisk og dårlig journalistik. Men man kan på ingen måde tale om, at Frank Aaen har medvirket til tortur,« siger han.

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID