Administration 

Torturspøgelset fra Afghanistan

Fortid ¿ I 1980 rejste den unge kommunist og journalist Frank Aaen til det Sovjet-besatte Afghanistan. Her interviewede han en egyptisk fange. Et interview, der 20 år senere skulle føre til forkerte beskyldninger om medvirken til tortur fra en række toppo

»Da den 28-årige danske kommunist Frank Aaen sidder foran den tilfangetagne egypter Ziauddin Mahmoud i Pul-e-Charki-fængslet uden for Kabul, er manden som voks i hans hænder. Egypterens svar på de korte og velforberedte spørgsmål kommer prompte. Han fortæller nøjagtigt det, som Frank Aaen ønsker af ham.«

Sådan lyder indledningen på kronikken Frank Aaen gav ingen pardon . Den er skrevet af journalisten og forfatteren Mette Herborg og blev bragt i Berlingske Tidende i juni 2001.

Kronikken har siden klæbet til Frank Aaen som et bevis på, at han på sine rejser til Afghanistan som ung journalist og formand for Kommunistiske Studenter i 1980 erne i virkeligheden skulle have været sendt ud i den sovjetiske besættelsesmagt og torturbødlernes tjeneste.

Frank Aaens interview med den fængslede egypter Ziauddin Mahmoud om hans angivelige tilknytning til CIA blev bragt i det kommunistiske studenterblad Røde Blade fra 15. april 1980. Selvom Aaen intet nævner om tortur i sit interview, men tværtimod tegner et noget rosenrødt billede af forholdene i Afghanistan, udlægger Herborg i sin kronik Aaens interview med den egyptiske fange som et krydsforhør, der tangerer tortur.

Bevæbnet med kronikken har borgerlige politikere gang på gang citeret anklagerne mod Frank Aaen fra talerstolen og har beklikket hans troværdighed som politiker ¿ ikke mindst i den seneste og højaktuelle debat om, hvorvidt danske soldater udleverede afghanske fanger til tortur i Afghanistan i 2002. Hver gang Frank Aaen bringer emnet på bane i folketingssalen, skyder borgerlige politikere tilbage med, at Aaen selv har et indgående kendskab til tortur:

»Der var tale om, at hr. Frank Aaen efter sin afhøring af egypteren direkte briefede den sovjetiske besættelsesmyndighed og gjorde den opmærksom på, hvilket hr. Frank Aaen selv refererer i Røde Blade, at den mand var meget farligere, end de troede. Det vil sige, at det var en opfordring til, at nu kunne de fortsætte med at give ham tommelskruer på eller skodde cigaretter på ham, eller hvad det nu var, de brugte. Det er en kvalmende sag,« siger Jesper Langballe (DF) for eksempel fra Folketingets talerstol 5. december 2006. Og lignende anklager kommer statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) med 31. januar 2007 i en ophedet debat om dokumentarfilmen Den Hemmelige Krig .

Her minder statsministeren folketingssalen om, at Frank Aaen fra sine rejser i Afghanistan i 1980 erne »har erhvervet sig de erfaringer, at alt med Afghanistan skal forbindes med tortur og mishandling, fordi det havde hr. Frank Aaen jo lejlighed til at studere på nærmeste hold under det tidligere kommunistiske regime i Afghanistan.«

Ikke belæg for beskyldninger

Og tilbage i 2005 bragte Søren Krarup beskyldningerne i forbindelse med en debat om krigen i Irak. Søren Krarup erkender gerne, at hans formål er at miskreditere Frank Aaens person.

»Når Frank Aaen gang på gang laver politisk kampagne mod statsministeren og forsvarsministeren i Afghanistan-sagen, er det vores opgave at gøre opmærksom på, at denne fromme mand i virkeligheden har en fortid, hvor han selv har deltaget i tortur i Afghanistan,« siger Søren Krarup.

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke har ønsket at uddybe baggrunden for sine beskyldninger mod Aaen over for Nyhedsavisen, er både Søren Krarup, Søren Pind og Jesper Langballe helt åbne om, at de udelukkende bygger anklagerne på Herborgs kronik.

»Jeg betvivler ikke Herborgs ord. Hun er min eneste kilde, og min tillid til hende er nagelfast,« siger Jesper Langballe.

Der er bare ét problem. Der er ikke belæg for statsministeren og de andre borgerlige politikeres beskyldninger. Dels indeholder kronikken ¿ og andre indlæg, som Mette Herborg har fået trykt i Berlingske Tidende om sagen ¿ faktuelle fejl. For eksempel er påstanden om, at Aaen skulle være inviteret af den sovjetiske besættelsesmagt forkert. Frank Aaen tog selv initiativ til rejsen og fik indrejsetilladelse af den afghanske regering. Dels indrømmer kronikøren selv, at hun ene og alene bygger sine beskyldninger på de artikler, Frank Aaen selv skrev til Røde Blade og den kommunistiske avis Land og Folk.

Efter flere forgæves forsøg på at få fat på Mette Herborg tager Nyhedsavisen 13. februar hjem til hendes privatadresse i København og ringer på. Her gør hun det meget klart, at hun ikke ønsker at tale om kronikken eller deltage i artiklen.

»Det er så mange år siden, at jeg skrev den kronik, at jeg dårligt husker, hvad der står i den. Og hvis jeg taler med jer, fordrejer I bare mine ord. Denne her sag er blevet alt for betændt til, at jeg vil gå ind i den,« siger hun. Inden hun lukker døren bag sig, fortæller hun dog, at hun ikke har talt med Frank Aaen selv eller med kilder, der var i Afghanistan med ham i 1980 erne.

Kronikken giver ellers læseren indtryk af, at Mette Herborg selv var til stede i fængslet sammen med Aaen og den egyptiske fange. Eller at hun har talt med nogen, der var til stede:

»Alene skrigene fra de andre fanger, der blev tortureret, ville have været nok til at få hans tunge på gled. Og nu, da Frank Aaen sad over for ham, virkede det som en nidkær fortsættelse af forhørene,« lyder det blandt andet i kronikken. Den helt afgørende passage i kronikken, som har overbevist Aaens kritikere om, at der var dokumentation for at kalde ham »medvirkende til tortur«, er dog Mette Herborgs tolkning af, at Aaens interview med den egyptiske fange ifølge FN¿s torturkonvention nærmer sig tortur.

I kronikken konstaterer hun: »Når Frank Aaen i samarbejde med Kabul-regeringen, sikkerhedspolitiet, KHAD, og den sovjetiske besættelsesmagt bevidst bruger den fangne egypters tilstand til at afpresse ham udtalelser, så nærmer situationen sig betænkeligt FN-konventionens tortur-definition.«

Er ikke tortur

Det har Mette Herborg dog intet som helst sagligt grundlag for at konkludere. Det mener flere menneskeretseksperter, der på Nyhedsavisens opfordring har læst både Mette Herborgs kronik og Frank Aaens egne skriverier.

»Der står absolut intet i Frank Aaens artikler, som antyder, at han har deltaget i tortur. Det er rigtigt, at der foregik tortur i afghanske fængsler på det tidspunkt, men for at konkludere, at Frank Aaen deltog i det, skal der flere dybdegående informationer til. Alt andet er spekulation,« siger Heidi Steffensen, jurist i afdelingen for Holocaust- og Folkedrabsstudier på Dansk Institut for Internationale studier (DIIS).

Historiker Tue Magnussen, der underviser i FN¿s torturkonventioner for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, er helt enig med Heidi Steffensen og undrer sig samtidig over, at kritikerne ikke har politianmeldt Frank Aaen, hvis de mener anklagerne alvorligt.

»Der er ingen forældelse for sager for tortur. Så selvom det er 25 år siden, ville Frank Aaen stadig kunne dømmes ud fra FN-konventionere.

På rehabiliteringscentret for torturofre arbejder vi aktivt for, at medvirkende til tortur bliver retsforfulgt, men her må vi sige, at der ikke er noget grundlag for beskyldningerne om tortur,« siger han.

Til gengæld kan man ifølge Tue Magnussen kritisere Frank Aaen for at tegne et rosenrødt billede af Sovjetunionens blodige invasion i Afghanistan.

Gennem internationale rapporter fra Amnesty International blev det op gennem 1980 erne offentligt kendt, at der foregik tortur og mishandling af fanger under styret i Kabul ¿ blandt andet i det fængsel Frank Aaen besøgte.

»Frank Aaen maler i artiklerne et skønmaleri af situationen i Afghanistan, og det kan man kalde naivt, ukritisk og dårlig journalistik. Men man kan på ingen måde tale om, at Frank Aaen har medvirket til tortur,« siger han.

betonklods i gade
Krimi

Sigtet for terrorforsøg i Aarhus

Personer på balkon
Krimi

Efter familiestrid:

11 personer dræbt

en radiator
Nyheder

Rekord:
Dobbelt op for gaskunder

en hund
Krimi

Hundeejer efterlyses:
Er det en tysker?

skinker hænger
Helt vildt

Stjal skinker for
millioner
- nu er han dømt

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Revy-konkurs rammer Kirsten Siggaard

oversigt over festivalplads
Nyheder

En død og 17
kvæstede i scenekollaps

mand smiler
Film og TV

Christian Degn:
- Det sker virkelig
sjældent på tv

Nyheder

Voldsom fiskedød rammer stor europæisk flod

mark i brand
Krimi

Her er der
ekstrem høj brandfare

Olivia newton john
Kendte

Olivia Newton-John:

Hyldes af ABBA

unge i dyrehaven
Krimi

Teenager udsat for seksuelt overgreb ved puttefest

sikkerhedsfolk omkring person
Nyheder

Salman Rushdie lagt i respirator - mister et øje

Nyheder

Avis: Fandt hemmelige dokumenter hos Trump

 Anne Heche
Film og TV

Nu er hun død

Brand i mejetærsker
Nyheder

DØGNRAPPORTEN:

Brande, biluheld og DM i luftballon

Nyheder

Øjenvidne: Rushdie blev stukket flere gange

Laila Friis-Salling og Mads Madsen
Kendte

Vild med dans: Smukt bryllup

lottokupon
Nyheder

Lotto-millionærer giver pengene væk

Nyheder

Salman Rushdie:

Overfaldet i New York

Nyheder

Justitsminister:

Vil stoppe fodboldhooligans

tørre områder i England
Nyheder

Voldsomt:

England ramt af tørke

pride
Nyheder

LGBT-forening dropper årets Pride

mand taler
Nyheder

Større ældrecheck på vej

båd i flammer
Helt vildt

Spritny superyacht 
i flammer

En lille bil lades op
Biler

Manglende viden kan få danskerne til at klodse bremsen på elbiler

skilt foran retten i aaborg
Krimi

Makabert drab:

Fik indsprøjtninger

med WC-rens 

kvinde smiler til premiere
Kendte

Olivia Newton-John:

Begraves på statens

regning

biler på motorvej
Nyheder

Danskerne letter foden

fra speederen 

villa set udefra
Kendte

Mads Pedersen

sælger villaen

bål i tusmørke
Nyheder

Høj brandfare:

Pas på med bål

og grill

kvinde poserer ved prisuddeling
Kendte

Anne Heches familie:

Hun overlever ikke 

folk i gang med at udgrave jord
Dyreliv

Finder ny

dinosaurart 

mand ligger og soler sig
Nyheder

Hedebølge på vej

i weekenden

politi til stede foran hus om natten
Nyheder

Ledte efter dokumenter

om atomvåben hos Trump

et brudepar på en trappe
Livsstil

Udskudte vielser giver travlhed på rådhuset

En brandbil slukker en markbrand
Nyheder

Døgnrapport:

Markbrande, skyderier og to cykelulykker

En helikopter og en redningsbåd
Krimi

Mange hårdt kvæstede efter alvorlig ulykke i Legoland

En ældre mand med solbriller
Kendte

Thorkild Thyrring lammet og på plejehjem

Mette Frederiksen går på en gang
Nyheder

Ti kritiserede embedsmænd fra minksag arbejder videre

En jæger i en sø med gevær
Krimi

Jæger skød sin ven:

Slipper for fængsel

et fly lander meget lavt
Helt vildt

Vild video:

Fly vanvittigt tæt på turister

en rutsjebane
Krimi

Ni kvæstet i tysk Legoland

kvinde i stribet skjorte poserer
Kendte

Sofie Linde om exit:

Det bliver bittersødt 

kvinde poserer
Nyheder

DF'er siger

nej til Støjberg

to vielsesringe på et bord
Film og TV

Gift ved første blik:

Her er de 10 nye

deltagere

fodbold halstørklæde
Krimi

Trøjesagen:

Brøndbyfan fængslet 

fly letter
Rejser

Slut med billige

flybilletter 

røg fra brand i bygning
Krimi

Brand i lagerbygning:

Luk alle døre og

vinduer

kvinde sidder foran skærm
Sundhed

Tilbage ved skærmen?

Sådan undgår du

trætte øjne

fodboldfans
Krimi

Brøndbybølle sigtet

for tre trøjerøverier

i S-tog 

fly nødlander på motorvej
Helt vildt

Fly nødlander på

befærdet motorvej

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Minksagen: Vil have

svar fra Mette F. 

ambulancer på motorvej
Krimi

Voldsomt uheld

skaber kø 

mand taler fra talerstol
Nyheder

Kim Jong-un om

få coronadødsfald:

Et uhørt mirakel

brandfolk i aktion
Krimi

Døgnrapport:
Snarrådig landmand, hurtig indsats og kø-kaos

kvinde kigger ind i kameraet
Krimi

Vild udvikling i den
uløste Hagen-sag

mekaniker står bøjet over bilmotor
Biler

Derfor er det blevet meget dyrere at reparere bilen

tre mænd viser trofæer
Kendte

Hitmager er død

pizza skæres ud
Nyheder

Verdens største pizzakæde presset ud

en lottokupon
Nyheder

Nybagt millionær:
Familien skal på

den helt store tur

Dansere på et dansegulv
Film og TV

Vild med dans
varsler store ændringer

En mand snører sit snørebånd
Kendte

Simon Kvamm

ny dommer

i X Factor

en hval på en lastbil
Dyreliv

Nu er hvalen fra Seinen død 

kvinder tager selfie
Nyheder

Venstre-profil

overrasker

- stiller ikke op

politikere i debat
Nyheder

Omstridt EU-parlamentariker melder sig ud

en gal Brøndby-tilhænger
Sport

Brøndby-fans: Ballademagere ødelægger det for os andre

Politiet med en hund ved en vej
Krimi

Person død i udbrændt bil

en smilende ældre mand
Nyheder

Varmechecken er kommet

Et par sidder hengivent udenfor
Kendte

Olivia Newton-Johns sidste dage: Kunne ikke gå

mønter på et bord
Nyheder

Inflationen går amok

tulipaner i en vase
Livsstil

Forlæng blomsternes levetid: Vask dine potter og vaser 

En mark med skrot og affald
Nyheder

Biler og skrot flyder: Frygt for forurening på Samsø

En mand i hvid skjorte
Nyheder

Messerschmidt:

Klart man ikke vil stemme på parti i intern strid

En hval i et net
Nyheder

Kran løfter hval op af Seinen 

en grædende mand ved en grav
Krimi

Mistænkt seriemorder for drab på muslimer anholdt

røgalarm i loftet
Nyheder

Det gør brandeksperterne

altid og aldrig derhjemme

Lenny Pihl sammen med en blondine på den røde løber
Kendte

Reality-stjerne i

kæmpe brandert:

Stak af fra politiet

Et flag fra 7-Eleven
Nyheder

Efter angreb: 7-Eleven

har åbnet hver tiende butik

Et stopskilt fra politiet
Krimi

Bilist tippede politiet:

Vanvidskørsel i lastvogn