Administration 

Drabstiltalt sygeplejerskes familie taler ud: Tvivler på en fair retssag

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for drab på sygehuset i Nykøbing Falster. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Familien til den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster tvivler på en fair retssag.

Familien til sygeplejersken, der er tiltalt for drab på sygehuset i Nykøbing Falster, mener ikke, at politiet giver hende en uvildig behandling.

Når nævningesagen imod den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster går i gang den 11. marts i år, skal nævningene se bort fra alt, de har læst og hørt om sagen og udelukkende fokusere på de beviser og indicier, der bliver fremlagt i retten.

De skal tage stilling i en sag, der enten er en af de største drabssager i Danmarkshistorien i nyere tid, eller en række af tilfældigheder, der har ført til at en uskyldig 31-årig kvinde på 12. måned sidder varetægtsfængslet.

Men den opgave kan blive vanskelig, mener familien til den drabstiltalte sygeplejerske. De frygter, at anklagemyndighedens håndtering af sagen påvirker nævningene.

Sagen starter efter at sygeplejersken har været på vagt på Nykøbing Falster Sygehus natten mellem den 28. og 1. marts. Der har været tre dødsfald i løbet af vagten. En fjerde patient er tæt på at dø, men bliver reddet.

En relativt nyuddannet kollega til den nu tiltalte sygeplejerske har igennem noget tid ment, at der er noget mistænkeligt ved den 31-åriges adfærd, og at hun - sagt ligeud - slår patienter ihjel. Hun taler med sin kæreste, der er overlæge på sygehuset.
Imens den nu tiltalte sygeplejerske efter nattevagten sammen med resten af sin familie tager til sin dengang 7-årige datters gymnastikopvisning, henvender overlægen sig til politiet. Derefter går der ikke mange timer, før den nu 31-årige sygeplejerske bliver anholdt og kørt til arresten i Nykøbing Falster.

At politiet har dømt sygeplejersken på forhånd, får familien tidligt en fornemmelse af, da den første anklager i sagen, Jeanette Wincentz Andersen i tv efter det første åbne retsmøde fortæller, at der er statistik, der viser, at der er påfaldende mange dødsfald på de afdelinger, hvor sygeplejersken arbejder. Derfor vil politiet undersøge yderligere ti dødsfald for at se, om der er noget mistænkeligt at finde. "Hvordan påfaldende og hvad tænker du", spørger journalisten fra TV Øst. "Det er noget, der giver anledning til at vi efterforsker, om hun har flere drab på samvittigheden", svarer anklageren på TV.

- Underforstået, at anklageren mener, at min kæreste i hvert fald har slået tre ihjel. Det er da virkeligt langt ude, at hun allerede dømmer hende der, siger sygeplejerskens kæreste til TV Øst.

Anklager Jeanette Wincentz Andersen bliver efterfølgende skiftet ud som anklager i sagen, blandt andet fordi hun til TV2 udtaler, at "det er jo ikke usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter". Herefter hedder anklageren i sagen Michael Boolsen. Han ønsker ikke at kommentere sin forgængers udtalelser.

Men selvom anklageren er udskiftet, er politi og anklagemyndighed langt fra uvildige, mener sygeplejerskens mor og far.

Da den beskikkede forsvarer Jørgen Lange anmodede at få en ekstra forsvarer på sagen, satte anklageren sig imod. Dommeren i byretten var ellers enig i, at sagen var stor nok til en ekstra forsvarer, men anklageren ankede til Landsretten, der gav ham medhold i, at sygeplejersken ikke skulle have to forsvarere beskikket. Så advokat Henrik Stagetorn blev pillet af igen.

- Vores datter har siddet varetægtsfængslet i knap et år. Hver gang, der har været fristforlængelse, har anklageren henvist til sagens store omfang for at retfærdiggøre den lange varetægtsfængslingstid. Der er afsat 32 retsdage til sagen. Der er afhørt over 100 vidner. Men når forsvareren gerne vil have hjælp, er sagen pludselig ikke særligt omfangsrig. Jeg tror, at det handler om, at anklageren er bange for at tabe sagen, hvis der kommer mere forsvar på. Hvis hans sag var stærk nok, så burde det vel ikke være problematisk, at der kommer en forsvarer mere på, siger sygeplejerskens mor til TV Øst.

Anklager Michael Boolsen afviser, at det handler, om hvorvidt sagen er stærk nok eller ikke.

- Min opgave i retten er blandt andet at medvirke til, at sager behandles lige. Vi fandt, at sagen her ganske enkelt ikke er af en størrelse, der berettiger til to beskikkede forsvarere. Og det gav dommerne i Landsretten mig medhold i, siger Michael Boolsen til TV Øst.

At sygeplejersken ikke får to forsvarere i sagen er dog langt fra det eneste problem, mener familien:

- De kører en reel tilsværtning af vores datter, siger sygeplejerskens far, og henviser til de mange historier, der bliver præsenteret for pressen og kørt op til overskrifter. "Undersøger yderligere 10 dødsfald som drab". "Gemte døde patienters journaler", "Gav sin 7-årige datter stærk sovemedicin". "Sygeplejersken med alle de døde patienter" osv. Der står ikke efterfølgende på forsiden af aviserne, at de 10 dødsfald ikke gav anledning til at rejse sigtelse, fordi politiet intet mistænkeligt fandt. Der står heller ikke, at vores datter havde patientjournaler liggende sammen med sit uddannelsesmateriale, fordi hun skulle have cases i forbindelse med sin uddannelse til akutsygeplejerske. Eller at man ikke kan se ud fra hårprøver, hvem der har givet vores barnebarn sovemedicin og i hvilke doser. Man kan se på undersøgelserne af hendes hår, at sovemedicinen er givet til hende i en periode på 3 måneder, hvoraf vores datter har siddet varetægtsfængslet i langt den overvejende del. Men det kommer jo ikke frem, ligesom det heller ikke kommer frem, at antallet af dødsfald på afdelingen faldt, samtidig med at der blev nedlagt sengepladser, og ikke fordi min datter skiftede afdeling, siger faren, og fortsætter:

- Politiet mistænkeliggør hende og puster til alt, hvad de kan. Og den eneste, der ikke må udtale sig i sagen er vores datter. Så den brede befolkning hører udelukkende al den tilsværtning af hende. De hører ikke, at hun er en helt almindelig, velfungerende sød, sjov og kvik pige, der tilmed altid har været en dygtig og ansvarsfuld sygeplejerske, siger faren og tilføjer stille:

- Der findes ikke et eneste bevis. Der er ikke fingeraftryk eller dna, der kobler min datter til sprøjter eller andet, der kan vise, at hun har slået nogen ihjel. Der er ikke et motiv. Der er ingen, der har set hende give noget medicin til patienterne, og sygehusapoteket melder, at der ikke mangler de mængder medicin, som hun, ifølge politiet, skulle have givet patienterne. Det er derfor, de har brug for at sværte hende til.

Et eksempel er ifølge familien, da anklager Michael Boolsen i forbindelse med et aflyst retsmøde d. 5. januar fortæller, at politiet efterforsker yderligere to dødsfald som drab og drabsforsøg. Historien kommer ud via Ritzau, og derefter vil anklageren gerne bekræfte men ikke kommentere yderligere. På daværende tidspunkt siger en synligt vred forsvarer Jørgen Lange til TV Øst:

- Nej tak, jeg vil ikke kommentere det, og jeg finder det direkte upassende at anklagemyndigheden igen bruger pressen til at tilsværte min klient, der nu sidder varetægtsfængslet på 10. måned og ikke kan tage til genmæle. Jeg synes, at de ting, der skal siges, bør fremlægges i retten og ikke først i pressen.

Anklager Michael Boolsen afviser, at han kører en tilsværtningskampagne mod den tiltalte sygeplejerske

- Det gør jeg naturligvis ikke. Men det er sket flere gange i denne her sag, at journalister kontakter mig, fordi de fra tidligere retsmøder har nogle oplysninger i sagen, som de vil have bekræftet. I de tilfælde bekræfter jeg oplysningerne, hvis de er rigtige. Det er sådan, jeg arbejder, siger Michael Boolsen og understreger, at han ikke på noget tidspunkt selv har videregivet oplysninger til pressen.

- Der gælder ganske strenge regler for tavshedspligten, hvilket jeg som anklager er meget opmærksom på, siger Michael Boolsen.

En del af oplysningerne kommer frem under fristforlængelserne, hvor dommeren skal vurdere, om sygeplejersken stadig skal sidde varetægtsfængslet. Her gennemgår anklageren politiets efterforskningstiltag og det er her, de store overskrifter ofte bliver skabt.

-Jeg forstår ikke, at der kommer alle de her løse påstande frem, siger sygeplejerskens mor.

- Hvorfor undersøger de ikke tingene til bunds, før de præsenterer, hvad de tror, hun har gjort. I stedet fremlægger anklageren alt muligt, politiet vil undersøge, som pressen kaster sig over, og bagefter viser det sig så, at der ikke var noget i sagen, men så har vores datter igen trukket de store overskrifter, siger sygeplejerskens mor.

Anklager Michael Boolsen afviser, at der foregår noget uregelmæssigt i sagen.

- Jeg kan forsikre om, at den tiltalte ikke bliver behandlet anderledes end tiltalte i andre sager. Jeg fremlægger de efterforskningsmæssige tiltag, nogle er vi færdige med, andre skal vi arbejde videre med, og det er sådan, det foregår i alle sager. Det er mig, der skal vise dommeren, at sagen skrider frem, og at vi gør alt, hvad vi kan for at belyse sagen, siger anklageren.

Familien frygter dog, at det på baggrund af den store medieomtale kan blive svært at finde nævninge, der ikke allerede har taget stilling til skyldsspørgsmålet, inden de bliver præsenteret for sagen.

- Alle har jo set de overskrifter. Alle har set, hvad anklageren siger, og det er nok de færreste, der ikke har dannet sig en mening om hvorvidt vores datter er skyldig eller ej. Derfor kan vi godt være i tvivl om, hvorvidt hun får en fair retssag, siger de til TV Øst.

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget