Administration 

Drabstiltalt sygeplejerskes familie taler ud: Tvivler på en fair retssag

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for drab på sygehuset i Nykøbing Falster. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Familien til den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster tvivler på en fair retssag.

Familien til sygeplejersken, der er tiltalt for drab på sygehuset i Nykøbing Falster, mener ikke, at politiet giver hende en uvildig behandling.

Når nævningesagen imod den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster går i gang den 11. marts i år, skal nævningene se bort fra alt, de har læst og hørt om sagen og udelukkende fokusere på de beviser og indicier, der bliver fremlagt i retten.

De skal tage stilling i en sag, der enten er en af de største drabssager i Danmarkshistorien i nyere tid, eller en række af tilfældigheder, der har ført til at en uskyldig 31-årig kvinde på 12. måned sidder varetægtsfængslet.

Men den opgave kan blive vanskelig, mener familien til den drabstiltalte sygeplejerske. De frygter, at anklagemyndighedens håndtering af sagen påvirker nævningene.

Sagen starter efter at sygeplejersken har været på vagt på Nykøbing Falster Sygehus natten mellem den 28. og 1. marts. Der har været tre dødsfald i løbet af vagten. En fjerde patient er tæt på at dø, men bliver reddet.

En relativt nyuddannet kollega til den nu tiltalte sygeplejerske har igennem noget tid ment, at der er noget mistænkeligt ved den 31-åriges adfærd, og at hun - sagt ligeud - slår patienter ihjel. Hun taler med sin kæreste, der er overlæge på sygehuset.
Imens den nu tiltalte sygeplejerske efter nattevagten sammen med resten af sin familie tager til sin dengang 7-årige datters gymnastikopvisning, henvender overlægen sig til politiet. Derefter går der ikke mange timer, før den nu 31-årige sygeplejerske bliver anholdt og kørt til arresten i Nykøbing Falster.

At politiet har dømt sygeplejersken på forhånd, får familien tidligt en fornemmelse af, da den første anklager i sagen, Jeanette Wincentz Andersen i tv efter det første åbne retsmøde fortæller, at der er statistik, der viser, at der er påfaldende mange dødsfald på de afdelinger, hvor sygeplejersken arbejder. Derfor vil politiet undersøge yderligere ti dødsfald for at se, om der er noget mistænkeligt at finde. "Hvordan påfaldende og hvad tænker du", spørger journalisten fra TV Øst. "Det er noget, der giver anledning til at vi efterforsker, om hun har flere drab på samvittigheden", svarer anklageren på TV.

- Underforstået, at anklageren mener, at min kæreste i hvert fald har slået tre ihjel. Det er da virkeligt langt ude, at hun allerede dømmer hende der, siger sygeplejerskens kæreste til TV Øst.

Anklager Jeanette Wincentz Andersen bliver efterfølgende skiftet ud som anklager i sagen, blandt andet fordi hun til TV2 udtaler, at "det er jo ikke usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter". Herefter hedder anklageren i sagen Michael Boolsen. Han ønsker ikke at kommentere sin forgængers udtalelser.

Men selvom anklageren er udskiftet, er politi og anklagemyndighed langt fra uvildige, mener sygeplejerskens mor og far.

Da den beskikkede forsvarer Jørgen Lange anmodede at få en ekstra forsvarer på sagen, satte anklageren sig imod. Dommeren i byretten var ellers enig i, at sagen var stor nok til en ekstra forsvarer, men anklageren ankede til Landsretten, der gav ham medhold i, at sygeplejersken ikke skulle have to forsvarere beskikket. Så advokat Henrik Stagetorn blev pillet af igen.

- Vores datter har siddet varetægtsfængslet i knap et år. Hver gang, der har været fristforlængelse, har anklageren henvist til sagens store omfang for at retfærdiggøre den lange varetægtsfængslingstid. Der er afsat 32 retsdage til sagen. Der er afhørt over 100 vidner. Men når forsvareren gerne vil have hjælp, er sagen pludselig ikke særligt omfangsrig. Jeg tror, at det handler om, at anklageren er bange for at tabe sagen, hvis der kommer mere forsvar på. Hvis hans sag var stærk nok, så burde det vel ikke være problematisk, at der kommer en forsvarer mere på, siger sygeplejerskens mor til TV Øst.

Anklager Michael Boolsen afviser, at det handler, om hvorvidt sagen er stærk nok eller ikke.

- Min opgave i retten er blandt andet at medvirke til, at sager behandles lige. Vi fandt, at sagen her ganske enkelt ikke er af en størrelse, der berettiger til to beskikkede forsvarere. Og det gav dommerne i Landsretten mig medhold i, siger Michael Boolsen til TV Øst.

At sygeplejersken ikke får to forsvarere i sagen er dog langt fra det eneste problem, mener familien:

- De kører en reel tilsværtning af vores datter, siger sygeplejerskens far, og henviser til de mange historier, der bliver præsenteret for pressen og kørt op til overskrifter. "Undersøger yderligere 10 dødsfald som drab". "Gemte døde patienters journaler", "Gav sin 7-årige datter stærk sovemedicin". "Sygeplejersken med alle de døde patienter" osv. Der står ikke efterfølgende på forsiden af aviserne, at de 10 dødsfald ikke gav anledning til at rejse sigtelse, fordi politiet intet mistænkeligt fandt. Der står heller ikke, at vores datter havde patientjournaler liggende sammen med sit uddannelsesmateriale, fordi hun skulle have cases i forbindelse med sin uddannelse til akutsygeplejerske. Eller at man ikke kan se ud fra hårprøver, hvem der har givet vores barnebarn sovemedicin og i hvilke doser. Man kan se på undersøgelserne af hendes hår, at sovemedicinen er givet til hende i en periode på 3 måneder, hvoraf vores datter har siddet varetægtsfængslet i langt den overvejende del. Men det kommer jo ikke frem, ligesom det heller ikke kommer frem, at antallet af dødsfald på afdelingen faldt, samtidig med at der blev nedlagt sengepladser, og ikke fordi min datter skiftede afdeling, siger faren, og fortsætter:

- Politiet mistænkeliggør hende og puster til alt, hvad de kan. Og den eneste, der ikke må udtale sig i sagen er vores datter. Så den brede befolkning hører udelukkende al den tilsværtning af hende. De hører ikke, at hun er en helt almindelig, velfungerende sød, sjov og kvik pige, der tilmed altid har været en dygtig og ansvarsfuld sygeplejerske, siger faren og tilføjer stille:

- Der findes ikke et eneste bevis. Der er ikke fingeraftryk eller dna, der kobler min datter til sprøjter eller andet, der kan vise, at hun har slået nogen ihjel. Der er ikke et motiv. Der er ingen, der har set hende give noget medicin til patienterne, og sygehusapoteket melder, at der ikke mangler de mængder medicin, som hun, ifølge politiet, skulle have givet patienterne. Det er derfor, de har brug for at sværte hende til.

Et eksempel er ifølge familien, da anklager Michael Boolsen i forbindelse med et aflyst retsmøde d. 5. januar fortæller, at politiet efterforsker yderligere to dødsfald som drab og drabsforsøg. Historien kommer ud via Ritzau, og derefter vil anklageren gerne bekræfte men ikke kommentere yderligere. På daværende tidspunkt siger en synligt vred forsvarer Jørgen Lange til TV Øst:

- Nej tak, jeg vil ikke kommentere det, og jeg finder det direkte upassende at anklagemyndigheden igen bruger pressen til at tilsværte min klient, der nu sidder varetægtsfængslet på 10. måned og ikke kan tage til genmæle. Jeg synes, at de ting, der skal siges, bør fremlægges i retten og ikke først i pressen.

Anklager Michael Boolsen afviser, at han kører en tilsværtningskampagne mod den tiltalte sygeplejerske

- Det gør jeg naturligvis ikke. Men det er sket flere gange i denne her sag, at journalister kontakter mig, fordi de fra tidligere retsmøder har nogle oplysninger i sagen, som de vil have bekræftet. I de tilfælde bekræfter jeg oplysningerne, hvis de er rigtige. Det er sådan, jeg arbejder, siger Michael Boolsen og understreger, at han ikke på noget tidspunkt selv har videregivet oplysninger til pressen.

- Der gælder ganske strenge regler for tavshedspligten, hvilket jeg som anklager er meget opmærksom på, siger Michael Boolsen.

En del af oplysningerne kommer frem under fristforlængelserne, hvor dommeren skal vurdere, om sygeplejersken stadig skal sidde varetægtsfængslet. Her gennemgår anklageren politiets efterforskningstiltag og det er her, de store overskrifter ofte bliver skabt.

-Jeg forstår ikke, at der kommer alle de her løse påstande frem, siger sygeplejerskens mor.

- Hvorfor undersøger de ikke tingene til bunds, før de præsenterer, hvad de tror, hun har gjort. I stedet fremlægger anklageren alt muligt, politiet vil undersøge, som pressen kaster sig over, og bagefter viser det sig så, at der ikke var noget i sagen, men så har vores datter igen trukket de store overskrifter, siger sygeplejerskens mor.

Anklager Michael Boolsen afviser, at der foregår noget uregelmæssigt i sagen.

- Jeg kan forsikre om, at den tiltalte ikke bliver behandlet anderledes end tiltalte i andre sager. Jeg fremlægger de efterforskningsmæssige tiltag, nogle er vi færdige med, andre skal vi arbejde videre med, og det er sådan, det foregår i alle sager. Det er mig, der skal vise dommeren, at sagen skrider frem, og at vi gør alt, hvad vi kan for at belyse sagen, siger anklageren.

Familien frygter dog, at det på baggrund af den store medieomtale kan blive svært at finde nævninge, der ikke allerede har taget stilling til skyldsspørgsmålet, inden de bliver præsenteret for sagen.

- Alle har jo set de overskrifter. Alle har set, hvad anklageren siger, og det er nok de færreste, der ikke har dannet sig en mening om hvorvidt vores datter er skyldig eller ej. Derfor kan vi godt være i tvivl om, hvorvidt hun får en fair retssag, siger de til TV Øst.

Elon Musk med foldede hænder
Kendte

Far til 12

Jes Dorph på gaden i København
Kendte

Jes Dorph:

Opereret i hjertet

bil med åben kølerhjelm bag politiafspærring
Krimi

Molotovcocktail satte bil i brand 

Skovbrand
Nyheder

13 personer anholdt på luksusyacht

lottokupon
Helt vildt

Årets største Lotto-gevinst:

Her er kuponen købt

Basketspiller på banen
Sport

Dansker afviste NBA-mester

folk samlet om bål
Nyheder

Her er sankthans-vejret

Bilister på bro
Nyheder

Trafikeret bro lukkes

Brændende bål
Nyheder

Før Sankthans:

Beredskaber advarer 

politifolk på vej
Krimi

Motorcyklist kørte galt - og stak af fra politiet

menneske ligger på vej
Nyheder

Slagord mod Netanyahu 

mand
Nyheder

Vi skal ikke tilbage i EU

tre kvinder
Kendte

Det hedder hun

i virkeligheden

to kvinder
Kendte

Kærlighed ved første blik

forsamling af mennesker
Nyheder

Kulturminister får 

travl sportssommer

strandhåndbold
Sport

Håndboldherrer

klar til VM-finale

mand og kvinde
Kendte

Skønne billeder:

Vild med dans-vinder 

skal spille Keld Heick

Nyheder

Sanne Salomonsen:

Må aflyse koncert

lottokupon
Nyheder

Fik drømmeopkaldet 

fra Danske Spil

Krimi

Ramt af letbanen:

Mand død 

folk i gade
Nyheder

Fyrværkeri fra yacht

udløser skovbrand

på græsk ø

par poserer
Kendte

Afslørede i Tivoli:

Rasmus Seebach er

blevet far igen 

folk klipper snor
Kongelige

Kong Frederik indvier

ny metrolinje 

kvinde poserer
Nyheder

Amira: Mit familieliv

er smadret

fodboldspiller træner
Sport

Kun én dansk EM-spiller

trænede lørdag 

motorvejsbro
Nyheder

Bro rives ned:

Motorvej spærres 

rumstation
Helt vildt

Sagsøger Nasa:

Huset ramt af rumskrot

person går med paraply
Nyheder

Her ramte skybruddet

fodboldspillere i aktion
Sport

Sådan går Danmark videre

ved EM

mand på scene
Nyheder

Store roser efter

første aften i Parken

Mette og Bengt Sundstrøm
Nyheder

Lauritz.com-parret

kan ende med

konkurskarantæne

Et fly i luften
Helt vildt

Sex i luften -

par anholdt

Sport

Fratages DM-guld

i enkeltstart

En computer med aktiemarkedet
Nyheder

Dansk fedme-aktie 

på himmelflugt

En masse guldbarrer
Nyheder

Milliardærfamilie

skal i fængsel 

Jakob Olrik
Kendte

Kendt sexolog

prøver igen

Kong Frederik og dronning Mary vinker
Kongelige

Kongeparret må

vente et år

Kristian von Hornslet
Nyheder

Hornslet-tyveriet:

Knalder to tyve mere

Denzel Washington, Frances McDormand og Joel Coen
Kendte

Ejeren måbede:

Hollywood-stjerner

indtog dansk butik

Nærbillede af Jes Dorph Petersen
Krimi

Jes Dorph-sagen:

Advokat anker

til Højesteret

et stativ med tøj og en person
Nyheder

Globalt tøjmærke er
gået konkurs i Danmark

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lakridskonge står til
monster stor gevinst

en fabrik ses fra vejen
Nyheder

Kvinde dræbt på jobbet

- paller væltede
ned over hende

en bus holder inde i butiksfacade
Krimi

Busulykke: Heroisk passager styrede bussen ind i mur

en fodgængerovergang
Krimi

Flugtbilist jages
- ramte otteårig dreng

et indgangsparti
Nyheder

Skare-konkurs koster stort millionbeløb for oprydning

et par
Kendte

Martin Miehe-Renard:

- Jeg tænker på
det hver eneste dag

et insekt på hud
Nyheder

Årets første tilfælde

af frygtelig
sygdom er fundet

et stort bål
Nyheder

DMI: Her kan der falde

op til 50 millimeter regn

en person ser på skærme
Nyheder

Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

en kvinde smiler
Nyheder

Ansatte får
millioner til deling

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel