Tillidsrepræsentant under arbejdsnedlæggelse: Uddannelse kan betyde dårligere rengøring på hospitaler
"Det har ikke noget at gøre med, at vi ikke vil gøre rent. Og det bliver vi tit spurgt om", siger Jørgen Linder, om at portører og rengøringspersonale skal samles til én gruppe. Foto: Jørgen Linder/Privat
Portører strejker. De nægter at uddanne sig til serviceassistenter, der inkluderer rengøringsarbejde. Det kan betyde dårlig rengøring på hospitaler i fremtiden, peger tillidsrepræsentant på.

Hvis portørerne ender med at uddanne sig til serviceassistenter, kan det betyde dårligere rengøring på hospitalerne rundt om i landet.

Det peger Jørgen Linder, der er tillidsrepræsentant for portører ved Roskilde Sygehus, på.

Han mener nemlig, at hvis man tvinger portører til at tage en serviceassistentuddannelse, som skal samle portører og rengøring under samme fagområde, kan det gå ud over rengøringsarbejdet.

- Der er lavet en større undersøgelse i Region Midtjylland, der viser, at serviceassistenter på afdelinger gerne vil køre patienter, og det vil de prioritere i højere grad frem for rengøring. Så man får rent faktisk dårligere rengøring ud af det, siger Jørgen Linder.

Udmeldingen fra tillidsrepræsentanten kommer, fordi Roskilde Sygehus i dag har været med til at genoptage strejken fra sidste uge, der går på, at portører i Region Sjælland ikke vil tvinges til at efteruddanne sig til serviceassistenter.   

Region Sjælland har nemlig valgt, at portører og rengøringspersonale skal samles under ét fagområde, som er serviceassistenter, skriver TV Øst.

Vil arbejde med patienter

Men man kan ikke skære de to grupper over en kam, mener tillidsrepræsentanten fra Roskilde Sygehus.

- Det har ikke noget at gøre med, at vi ikke vil gøre rent. Og det bliver vi tit spurgt om. Det handler om, at vi mister den faglighed, portørerne bringer ind på sygehusene, siger Jørgen Linder.

- I portørernes uddannelse er der næsten udelukkende patientrelateret arbejde. Det er for eksempel flytning og håndtering af patienter. Det er der, portørerne er meget stærke, peger tillidsrepræsentanten nemlig på.

22 portører modtog et varslingsbrev 7. juni, hvor de blev bedt om at tilslutte sig en efteruddannelse som serviceassistent. Ellers kan de pakke deres ting og finde et andet job, skriver TV Øst

Portørerne har mandag holdt fagligt møde og valgt at nedlægge arbejdet igen, da de har været skuffet over udmeldingerne fra ledelsens side. 

- Det skal være frivilligt at tage uddannelsen. Det ville i hvert fald være spiseligt for portørerne, fortæller tillidsrepræsentanten om, hvad der kunne få dem til at genoptage arbejdet igen.