Portør-strejke breder sig: Mindst 400 har nedlagt arbejdet i Region Hovedstaden
Jens Anker Clausen opfordrer sine kolleger til at genoptage arbejdet, men undrer sig samtidig over den politik, som ledelsen i Region Sjælland fører. Foto: Jens Anker Clausen/Privat
400 portører på Rigshospitalet i København har nedlagt arbejdet i sympati med deres strejkende kolleger fra Region Sjælland.

En omstridt uddannelse har ledt til strejke for portørerne på hospitalerne i Region Sjælland. 

Den strejke har nu bredt sig til Region Hovedstaden.

På Rigshospitalet har 400 portører nedlagt arbejdet i sympati med kollegerne i Region Sjælland. 

- Kollegerne gør det her for vise deres sympati. Men også for at fortælle ledelsen her i Region Hovedstaden, at de ikke skal komme på nogen kreative ideer, siger Jens Anker Clausen, der er fællestillidsmand for portørerne på Rigshospitalet, til Avisen.dk.

Rigshospitalet har adresser to steder. På den ene, i Glostrup, genoptager portørerne arbejdet, når aftenholdet møder ind mandag klokken 15, oplyser han. 

På den anden adresse midt i København løber arbejdsnedlæggelsen til tirsdag, hvor portørerne mødes til at fagligt møde.

Kan ikke acceptere det

Hele arbejdsnedlæggelsen drejer sig om, at portørerne i Region Sjælland har fået at vide, at de skal på en uddannelse som serviceassistener.

De er bange for, at rengøringsarbejdet kommer til at fylde mere end selve portørarbejdet, hvor de transporterer patienter.

Ved de seneste overenskomstforhandlinger mellem portørerne og regionerne, blev der ellers indgået en aftale mellem parterne om at oprette en egentlig portøruddannelse. Nu føler portørerne, at den nye serviceassistentuddannelse overhaler det, der er blevet aftalt.

De medarbejdere i Region Sjælland, som ikke ønsker serviceassistentuddannelsen, er blevet varslet opsagt. Det drejer sig om 20 portører.

- Det er en form for pistolpolitik, og det er ikke værdigt. Kollegerne vil ikke acceptere det, siger Jens Anker Clausen til Avisen.dk

Han oplyser desuden, at portørerne på flere andre sygehuse i hovedstaden skulle have nedlagt arbejdet.

Arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig.

Opretter nødberedskab

Han opfordrer sin kolleger til at genoptage arbejdet.

- Når det så er sagt, så undrer jeg mig også over måden, ledelsen har håndteret det i Region Sjælland. Jeg har meget svært ved at få øje på, hvordan den gode stemning skal kunne genoprettes siger han.

Jens Anker Clausen fortæller, at portørerne har oprettet et nødberedskab, hvor portørerne udfører de livsvigtige opgaver.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Region Hovedstaden. Her har man dog ikke haft mulighed for at svare på Avisen.dk's henvendelser.