Direktør i Hovedstaden: Uacceptabelt at portører strejker
Foto: Linda Kastrup/Scanpix/arkiv
Region Hovedstaden vil ikke acceptere, at 400 portører mandag har nedlagt arbejdet i sympati med deres strejkende kolleger i Region Sjælland.

Det har ikke noget med jer at gøre, så I kan godt komme på i arbejde igen. 

Sådan lyder meldingen fra direktør i Center for HR i Region Hovedstaden, Martin Magelund Rasmussen, til de 400 portører, der mandag har nedlagt arbejdet i sympati med deres strejkende kolleger i Region Sjælland.

- Vi finder det uacceptabelt, at portørerne fortsætter denne strejke, og vi har en klar forventning om, at de hurtigt vender tilbage til deres arbejde. Strejken udspringer ikke af en situation i Region Hovedstaden, men finder sted på baggrund af ændringer i arbejdssituationen for portørerne i Region Sjælland, skriver Martin Magelund Rasmussen i en mail til Avisen.dk.

Region Hovedstaden har ikke overblik over, hvor mange der strejker. Men da portørerne nedlagde arbejdet i sidste uge drejede det sig om 256 portører, skriver Martin Rasmussen i mailen. 

Det stemmer dog ikke overens med det antal, Avisen.dk har fået oplyst af fællestillidsmand for portørerne på Rigshospitalet, Jens Anker Clausen, der forklarede, at 400 portører bare på Rigshospitalet gik hjem mandag.

Kan ikke acceptere det

Hele arbejdsnedlæggelsen drejer sig om, at portørerne i Region Sjælland har fået at vide, at de skal på en uddannelse som serviceassistenter.

De er bange for, at rengøringsarbejdet kommer til at fylde mere end selve portørarbejdet, hvor de transporterer patienter.

Ved de seneste overenskomstforhandlinger mellem portørerne og regionerne, blev der ellers indgået en aftale mellem parterne om at oprette en egentlig portøruddannelse. Nu føler portørerne, at den nye serviceassistentuddannelse overhaler det, der er blevet aftalt.

- Det er en form for pistolpolitik, og det er ikke værdigt. Kollegerne vil ikke acceptere det, siger Jens Anker Clausen til Avisen.dk

Han er fællestillidsmand for portørerne på Rigshospitalet.

Han oplyser desuden, at portørerne på flere andre sygehuse i hovedstaden skulle have nedlagt arbejdet.

Arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig.

Vil vise sympati

- Kollegerne gør det her for vise deres sympati. Men også for at fortælle ledelsen her i Region Hovedstaden, at de ikke skal komme på nogen kreative ideer, siger Jens Anker Clausen, der er fællestillidsmand for portørerne på Rigshospitalet, til Avisen.dk.

Rigshospitalet har adresser to steder. På den ene, i Glostrup, genoptog portørerne arbejdet, da aftenholdet mødte ind mandag klokken 15, oplyste Jens Anker Clausen til Avisen.dk tidligere.

På den anden adresse midt i København løber arbejdsnedlæggelsen til tirsdag, hvor portørerne mødes til at fagligt møde.

Nødberedskab oprettet

Han opfordrer sine kolleger til at genoptage arbejdet.

- Når det så er sagt, så undrer jeg mig også over måden, ledelsen har håndteret det i Region Sjælland. Jeg har meget svært ved at få øje på, hvordan den gode stemning skal kunne genoprettes siger han.

Både Jens Anker Clausen og Martin Rasmussen fortæller, at der er oprettet nødberedskaber på hospitalerne.

- Det skal understreges, at akutte og livstruede patienter bliver prioriterede og får den hjælp, de har brug for. Andre faggrupper træder til og bistår, men der vil kunne opleves længere ventetid og forsinkelser i de ikke-akutte situationer, skriver Martin Rasmussen til Avisen.dk. 

Martin Rasmussen oplyser desuden, at hvis portørerne ikke genoptager arbejdet senest i morgen tidlig, vil sagen blive behandlet ved Arbejdsretten sammen med sagen fra Region Sjælland.