Tidligere udenrigsministre: Vi vil savne Niels Helveg
Tidligere udenrigsminister og leder for De Radikale Niels Helveg Petersen er død 78 år gammel. Han var udenrigsminister fra 1993 til 2000. ARKIV: Christiansborg. Møde i det udenrigspolitiske nævn. Forsvarsordfører for De Radikale, Niels Helveg Petersen ankommer. Foto: Casper Christoffersen/Scanpix
Landets tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen er død. To tidligere kolleger mindes ham.

Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft er dybt berørt over, at kollegaen og Danmarks tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen er gået bort natten til lørdag.

Den radikale leder overtog posten som udenrigsminister i 1993 efter venstremanden Uffe Ellemann-Jensen.

- Det gør mig meget trist, for jeg har kendt ham i over 50 år. Lige fra han var ung nyvalgt folketingsmedlem. Jeg satte meget stor pris på ham.

- Han var meget munter og meget venlig. Og han kunne få alle til at grine, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Niels Helveg Petersen havde sin gang på Christiansborg ad flere omgange. I 1966 blev han første gang valgt ind som folketingsmedlem for De Radikale i Frederiksborg Amtskreds.

- Jeg vil virkelig komme til at savne ham, fordi han var et oplivende moment i den politiske hverdag. Han havde en fuldstændig fantastisk humor, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Socialdemokraten Mogens Lykketoft overtog posten som landets udenrigsminister i 2000 efter Niels Helveg Petersen. Og han erklærer sin sorg over, at den tidligere kollega nu er gået bort.

- Det gør mig meget ondt.

- Han var en god gammel kollega både i Folketinget og i regeringssamarbejdet, som jeg har haft meget glæde af at snakke med og arbejde sammen med i årenes løb, siger Mogens Lykketoft.

I årene 1968 til 1974 og senere i 1977 til 1978 var Niels Helveg Petersen politisk ordfører for De Radikale. Og i 1988 til 1990 varetog han posten som økonomiminister.

Den radikale leder sov ind natten til lørdag efter længere tids kræftsygdom og blev 78 år gammel. Han efterlader sin kone, Kirsten Lee, sammen har de to sønner.

/ritzau/