Tibetanske kvinder dyrker flermænderi

I Panam-dalen i Tibet er ægteskab mellem én kvinde og tre-fem mænd den mest almindelige samlivsform. Og det er en fordel for begge køn, mener en norsk antropolog.

De fleste har hørt om polygami. Det er mænd, der hygger sig med flere koner eller måske et helt harem i Afrika eller Mellemøsten.

Omvendt forholder det sig i bjergstaten Tibet. Her er det kvinden, der gifter sig med flere mænd, og det kaldes polyandri. Halvdelen af alle ægteskaber i Tibet er mellem én kvinde og tre til seks mænd, som ofte er brødre. Det kan nemlig betale sig for både mænd og kvinder, forklarer den norske socialantropolog Heidi Fjeld fra Universitetet i Oslo.

»Den polyandriske ægteskabsform er den mest populære. Som de fleste andre steder i verden handler ægteskab i Tibet om folks stræben efter et godt liv,« siger hun.

Mænd stiller krav

Heidi Fjeld har som den første udenlandske forsker boet hos en tibetansk familie i den 120 kilometer lange Panam-dal og lavet et langvarigt feltarbejde om tibetanernes flermænderi . Fænomenet kendes blandt andet fra Indien, Sri Lanka, blandt indianere i Nordamerika og i den afrikanske stat Cameroun.

Men mens polyandri bliver stadig sjældnere i disse lande, er tendensen den modsatte i Tibet. Også selvom det kan være hårdt for kvinden at være gift med mange mænd. Hun skal først og fremmest være god til at samarbejde.

»Polyandri stiller krav til kvinden. Hun skal overvinde jalousi og grådighed, sætte fællesskabet foran sig selv og behandle alle i familien lige. Også når det handler om sex,« forklarer Heidi Fjeld.

Mænd giver status

Der er dog mange fordele for kvinden ved at gifte sig med flere mænd. Siden 1980 erne er den tibetanske landbrugsjord nemlig blevet fordelt efter antallet af medlemmer i husholdningen. Jo flere medlemmer, desto mere jord. Desuden får gården mere mandlig arbejdskraft.

De tibetanske kvinder foretrækker også polyandri, fordi der er høj status i at være gift med flere mænd. Faktisk stiger respekten og anerkendelsen for kvinden proportionalt med antallet af mænd.

»Mange kvinder mener, de har en stærkere position i polyandriske end i monogame ægteskaber. De kvinder, som kan håndtere fem til seks mænd, har højere status og bliver set på som gode og generøse mennesker,« siger Heidi Fjeld.

faktaboks

Polyandri hører under polygami, som er en samlet betegnelse for ægteskab mellem flere personer – modsat monogami.

Polyandri er ægteskab mellem én kvinde og flere mænd - ofte brødre.

Kvinder foretrækker flere mænd i Tibet. 57 procent af ægteskaberne i Panam-dalen er polyandriske.