Thorning: Stor respekt for Pia som formand
- Pia Kjærsgaard har haft stor betydning for Dansk Folkeparti som en dygtig og slagkraftig formand. Jeg ser frem til et godt og professionelt samarbejde med hendes efterfølger, siger Helle Thorning-Schmidt. Foto: Jacob Ehrbahn / POLFOTO
Kjærsgaard har været en dygtig og slagkraftig formand, mener statsminister Helle Thorning-Schmidt.

De har sjældent kunnet nå til enighed ved forhandlingsbordet, men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har alligevel kun pæne ord om folketingskollegaen Pia Kjærsgaard, der til september forlader posten som formand for Dansk Folkeparti.

- Pia Kjærsgaard har været en markant partileder i dansk politik. Og selvom vi ikke altid har været enige, har jeg stor respekt for hende og det engagement, hun har lagt i sit politiske arbejde i mere end 25 år, siger Helle Thorning-Schmidt.

Så pæn har retorikken ikke altid været mellem de to politiske personligheder, der skiftevis har været i opposition.

Tidligere har den kommende DF-formand Kristian Thulesen Dahl anklaget Thorning for at leve et dobbeltliv som almindelig dansker udadtil, selvom hun i virkeligheden er del af "en europæisk elite". Det bakkede Pia Kjærsgaard øjeblikkeligt op om:

- Ind imellem kan man jo godt tænke: Hvem er egentlig inde i Helle Thorning-Schmidt, lød det fra Kjærsgaard.

Til gengæld har Helle Thorning-Schmidt sagt om Dansk Folkepartis politik:

- Dansk Folkeparti er ikke et frisk pust. Det er, som vinden blæser. Og det er politik, når det er værst.

De to har dog fundet hinanden i flere forlig, blandt andet tilbagetrækningsreformen fra 2011, som blandt andet betyder, at folkepensions- og efterlønsalderen gradvist hæves.

Derudover har begge partiformænd sagt ja til flere bankpakker samt en aftale, der sikrer supercykelstier, eltog og ungdomskort.

Og med nyheden om DF-formandens afgang til september er den skarpe retorik pakket væk for en stund.

- Pia Kjærsgaard har haft stor betydning for Dansk Folkeparti som en dygtig og slagkraftig formand. Jeg ser frem til et godt og professionelt samarbejde med hendes efterfølger, siger Helle Thorning-Schmidt.