Administration 

Tesfaye: Snotdumt ikke at føre valgkamp på social dumping

Både Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard mener, at job og kampen mod social dumping er langt vigtigere end skat og udlændingepolitik. (Foto: Foto: Scanpix)

Danskerne lægger mest vægt på arbejdsmarkedspolitik, når de skal sætte deres kryds ved folketingsvalget 18. juni, viser ny undersøgelse. Både Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard mener, at netop job og kampen mod social dumping er langt vigtigere end skat og udlændingepolitik.

Danskerne ønsker først og fremmest, at valgkampen i de næste tre uger kommer til at handle om deres job, deres helbred og udlændingepolitikken. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Næsten hver anden dansker erklærer, at dagpenge, social dumping og arbejdsmarkedspolitik er afgørende for, hvor de sætter deres kryds på valgdagen 18. juni. Til gengæld betyder EU, forskning og retspolitik ikke en dyt.

For mureren Mattias Tesfaye er det gode nyheder, at vælgerne ønsker et beskæftigelsesvalg. Han stiller for første gang op til Folketinget for Socialdemokraterne og drømmer om at få et godt valg på Vestegnen.  Arbejdsmarkedspolitik og kampen mod social dumping er netop hans mærkesag i valgkampen.

- Jeg er helt enig med de mange danskere, der mener, at arbejdsmarkedspolitik er vigtigst af alt. Det er kloge mennesker, der ved, at det er altafgørende for, om vi får et godt samfund at leve i, at folk har et arbejde på ordentlige vilkår, siger Mattias Tesfaye.

Snotdumt at diskutere DONG fremfor job

Håndværker-kandidaten slår fast med syvtommersøm, at alle andre temaer i grunden er mindre væsentlige.

- Det er ligegyldigt, hvor meget skat vi skal betale, hvis vi ikke har et ordentligt lønnet job at betale skat af. Det bedste vi kan gøre for integrationen er, at folk får et arbejde. Otte ud af ti problemer i det her samfund ville være løst, hvis bare folk fik et arbejde, anfører han.

Mattias Tesfaye kalder det ’befriende’ at folk kan se igennem de daglige trakasserier på Christiansborg  og erkende, at arbejdspladser på anstændige vilkår er den allervigtigste dagsorden.

Top tre på vælgernes dagsorden

Hvilke af nedenstående emner vil være mest afgørende for dig i forhold til, hvor du sætter dit kryds ved det kommende folketingsvalg?

Beskæftigelse og arbejdsmarked, herunder dagpenge og social dumping: 44 procent. (Rød blok 58 pct. -  blå blok 31 pct.)

Sundhedsvæsenet: 40 procent. (Rød blok 46 pct.-  blå blok 35 pct.)

Udlændingepolitik: 30 procent. (Rød blok 19 pct. - blå blok 41 pct.)

Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført i perioden 7. - 12. maj 2015 blandt 2.322 repræsentativt udvalgte vælgere.

UDVID

- Det vil være snotdumt, hvis vi bruger valgkampen på at diskutere bevogtningen af synagogen og DONG-papirer og alt muligt andet, som jeg synes, at Christiansborg-boblen har en tendens til. Det her valg handler om, hvilken type samfundsmodel vi ønsker os, og hele mit formål med at stille op er at arbejde for et samfund, hvor flest mulige er i arbejde på ordentlige vilkår, fastslår Mathias Tesfaye.

Den nye værdikamp foregår på arbejdsmarkedet

Det kommer heller ikke bag på Peter Hummelgaard, socialdemokratisk folketingskandidat på Amager, at vælgerne i den grad er optaget af arbejdsmarkedspolitik.

- Selvom vi er ude af krisen, har mange danskere en følelse af, at arbejdsmarkedet og deres egen jobsituation er meget mere utryg end nogensinde tidligere i deres arbejdsliv. Slagsmålet med Ryan Air om løn- og arbejdsvilkår for fly-personalet minder dem om, at et godt og trygt arbejde er ikke bare noget, man kan regne med, men noget der skal kæmpes for, siger han.

Uanset om Peter Hummelgaard har besøgt Postcentralen i København, lufthavnen i Kastrup eller Aalborg Portland møder han folk, der er nervøse for deres job. Og utrygheden handler ifølge ham også om efterlønsreform og de udhulede dagpengeregler, der får tusindvis af lønmodtagere til at falde ud af dagpengesystemet.

- Det her bliver et beskæftigelsesvalg. For arbejdsmarkedspolitik og kampen mod social dumping udgør jo kernen i en form for ny værdikamp, der grundlæggende handler om, hvem vores fælles økonomi arbejder til fordel for, og hvordan vi sikrer os, at alle får løn som fortjent. Værdikampen handler også om, hvordan vi sikrer, at fremtidens arbejdsmarked tager sig af alle - også når man bliver syg, gammel eller arbejdsløs, siger Peter Hummelgaard.

Støjberg: Beskæftigelse og skattetryk hænger sammen

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg er også overbevist om, at folketingsvalget kommer til at handle om arbejdsmarkedspolitik, men i modsætning til både Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard mener hun ikke det handler om Ryan Air og utryghed i kølvandet på dagpengereformen.

- Valget kommer i høj grad til at handle om, hvordan vi indretter vores arbejdsmarked, så flere kommer ud og deltager på arbejdsmarkedet og bidrager. Men jeg ser det som en stor fælles hat, både når vi taler om de samlede offentlige udgifter, skat og arbejdsmarkedspolitik. Det er en og samme diskussion, for bundlinjen er, hvordan vi får skabt et samfund, hvor der er råd til velfærd, og hvor det private erhvervsliv kommer til at spille en større rolle, siger hun.

Det er både en stor fordel men kan også blive en ulempe for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at arbejdsmarkedspolitikken topper vælgernes dagsorden, mener valgforskerne.

- Arbejdsmarkedspolitik har altid været en mærkesag og hjerteblod for Socialdemokraterne, og det er en gave til partiet, at det nu er det emne, der er vigtigst for vælgerne. Hvis Helle Thorning formår at holde fast i den dagsorden, kan det være en styrke for hende, mener professor Kasper Møller Hansen.

Thorning pisket til at være offensiv på dagpenge

Men han pointerer samtidig, at mange vælgere har følt sig svigtet af SR-regeringen i de barske kriseår, hvor cirka 50.000 arbejdsløse er faldet ud af dagpengesystemet.  Det kan blive et minus for Socialdemokraterne i den kommende valgkamp, at de ikke kan berolige utrygge vælgere med et konkret bud på, hvordan fremtidens dagpengesystem ser ud, fastslår han.

Også Rune Stubager fra Aarhus Universitet fremhæver, at det alt i alt er en fordel for Helle Thorning-Schmidt, at danskerne er optaget af, hvordan det går med jobskabelse, løn- og arbejdsvilkår samt social dumping.

- Men Helle Thorning er nødt til at være ret offensiv på dagpenge-området for at få nogle skuffede vælgere tilbage. I det hele taget kommer dagpenge-problematikken og social dumping formentlig til at fylde, fordi det berører folks hverdag, siger Rune Stubager.

Når Rune Stubager zoomer ind på A4-undersøgelsen, hæfter han sig blandt andet ved, at hver tredje af Lars Løkke Rasmussens og Kristian Thulesen Dahls vælgere også lægger stor vægt på arbejdsmarkedspolitikken.

Det giver ifølge valgforskeren Helle Thorning anledning til at sparke en dør ind i blå blok i håb om, at man kan overbevise frafaldne arbejdervælgere om, at S er det parti, der kan levere tryghed på jobbet og strikke en ordentlig dagpengeløsning sammen.

skilt på tv2 bygning
Sport

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året

et jordskred
Nyheder

Hundreder dræbt efter jordskred

Grundloven åben på et bord
Debat

Johnny Larsen: Ny grundlov nødvendig

et par ser på hinanden forelsket
Film og TV

Notting Hill 25 år

Derfor holder den ikke i dag

blå blink
Krimi

30-årig er svært tilskadekommen efter overfald på Hovedbanen

en golfspiller på banen
Kendte

Golfstjerne dør pludseligt 30 år gammel

Fire planeter i rummet
Helt vildt

NASA: Planet med 42 grader tæt på Jorden

en mand med solbriller taler
Kendte

Richard Sherman er død

Folk råber til en konference
Nyheder

Trump mødt med buhråb 

Fodboldspillere på en bane
Sport

Brøndby: Guldfest eller nedtur

regnen siler ned på et tag og tagrende
Nyheder

Søndag rammer det første skybrud:
Sådan sikrer du dig

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

en lille dreng ved et maleri
Helt vildt

Her er han: Verdens yngste kunstner og kun halvandet år gammel

Nyheder

Rusland bomber byggemarked

- to dræbt og 33 såret

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

OB-fans
Sport

OB rykker ud af Superligaen

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade

pengesedler og mønter
Nyheder

Børnetøjsfirma er

reddet fra konkurs

brændende bygning
Krimi

Brand i højhus

menneskemængde til koncert
Nyheder

Snart udsolgt

blå blink
Krimi

19-årig mand

stukket i brystet 

to boksere i ringen
Sport

Øretæver i luften:

Pakker flinke-Dina væk

netto - logo
Nyheder

Smutter også fra Priden

portræt mand
Nyheder

Vil give Trump

mundkurv på 

Portræt af Pernille Højmark
Kendte

Pernille Højmark

dolket i ryggen:

Ærgerligt

Rikke Marie Madsen på banen
Sport

Landsholdsspiller

er gravid

Nyheder

Løkke: Israel skal

efterleve FN-dom

Stine Bosse
Nyheder

Vil erstatte

kroner med euro

Nærbillede af en slang
Krimi

88 kongepytonslanger

fundet i hus

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

politi arbejder
Krimi

Politiet efterforsker skud mod bygning

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!